Criza vârstei de mijloc: cum să treci și să înțelegi mai bine această etapă din viața ta?
Vârsta mijlocie este adesea văzută ca punctul pivot al vieții. Un deal a fost urcat și priveliștea de pe cealaltă parte este tulburătoare. După cum spunea Victor Hugo: „patruzeci de ani este bătrânețea tinereții” și „cincizeci de ani este vârsta tinereții pentru cei bătrâni”.
Ideea că adulții la mijlocul vieții se confruntă cu o noapte întunecată a sufletului – sau scapă cu disperare din ea – este adânc înrădăcinată. Studiile arată că marea majoritate a oamenilor cred în realitatea așa-numitei „crize de mijloc” și aproape jumătate dintre adulții peste 50 de ani susțin că au avut una. Dar este de fapt real?
Când este mijlocul vieții însă?
Conceptele de vârstă mijlocie sunt elastice și se schimbă pe măsură ce îmbătrânim. Un studiu a constatat că adulții mai tineri cred că vârsta mijlocie se întinde de la începutul anilor 30 până la 50 de ani, în timp ce adulții de peste 60 de ani au considerat că se extinde de la sfârșitul anilor 30 până la mijlocul anilor 50. Într-un studiu din SUA, o treime dintre persoanele în vârstă de 70 de ani s-au definit ca fiind de vârstă mijlocie. Această cercetare este în concordanță cu descoperirea că oamenii de vârstă mijlocie tind să se simtă cu un deceniu mai tineri decât certificatul de naștere.
Oricum definim vârsta mijlocie, crizele se concentrează în acea perioadă? Un studiu sugerează că nu. În schimb, indică faptul că crizele auto-raportate devin pur și simplu din ce în ce mai frecvente pe măsură ce îmbătrânim. Dintre participanții la studiu în vârstă de 20 de ani, 44% au raportat o criză, comparativ cu 49% dintre cei de 30 de ani și 53% dintre cei de 40 de ani.
Într-un alt studiu, cu cât participanții sunt mai în vârstă, cu atât mai în vârstă au raportat că a avut loc criza de mijloc. Oamenii în vârstă de peste 60 de ani și-au amintit de ai lor la 53 de ani, în timp ce cei de 40 de ani le-au dat pe ale lor la 38 de ani.
Se poate spune că nu există o criză distinctă la mijlocul vârstei, doar crize care apar în timpul vârstei de mijloc, dar care ar fi putut apărea în egală măsură înainte sau după.
Criza vârstei de mijloc, așa cum este denumit acest impas, este un fenomen psihologic ce poate să apară în jurul vârstei de 40 de ani, poate dura de la câteva luni până la 10 ani și reprezintă o perioadă de transformări interioare semnificative în privința sensului propriei vieți și a propriilor priorităților. Criza vârstei de mijloc nu e un moment singular, ci o perioadă de tranziție, care cere timp, acceptare și înțelegere, ce poate fi însoțită uneori de diferite stări, unele fluctuante, de pierderea interesului pentru activitățile obișnuite, iar uneori de dorință de schimbare și aventură.
Semnele comune ale unei crize de vârstă mijlocie
- Anxietate
- Schimbări bruște în carieră sau stil de viață, cum ar fi renunțarea la un loc de muncă sau mutarea domiciliului
- Schimbări de comportament, inclusiv devenind antisociali, impulsivi sau iraționali
- Reminiscență cronică și reflecție despre trecut, concentrându-ne pe amintiri din tinerețe, foști iubiți, aventuri trecute
- Depresie sau schimbări majore de dispoziție
- Dezonoarea relațiilor romantice (evitare, înșelăciune, infidelitate conjugală etc.)
- Schimbări dramatice ale aspectului, comportamentului sau îngrijirii de sine
- Indecizie excesivă
- Sentimente de furie, plictiseală, gol, iritabilitate, pierderea scopului, nostalgie, resentimente, tristețe sau neîmplinire
- Iraționalitate financiară și cheltuieli excesive
- Ipocondrie și probleme exagerate de sănătate
- Efectuarea de planuri majore de viitor, cum ar fi călătoriile sau investițiile, care ar putea să nu fi fost posibile sau responsabile anterior din cauza constrângerilor de familie, de muncă sau financiare
- Tranziții religioase și spirituale, cum ar fi scufundarea profundă într-o religie, convertirea sau începerea unei noi practici
- Ruminarea greșelilor și eșecurilor din trecut
- Perturbarea modelului de somn
- Creșterea sau pierderea în greutate
- Retragerea din rutinele normale
Conform specialiștilor, semnele majore de căutat sunt schimbări drastice în viziunea sau comportamentele unei persoane. „Pot fi fixați pe trecutul lor sau își romantizează viitorul. Ei își pot asuma mai multe riscuri, cum ar fi renunțarea la locul de muncă stabil sau cumpărarea de articole scumpe. Accentul aici este că s-ar putea să simtă că viața lor actuală nu mai are sens și că încearcă să găsească modalități de a se reconecta cu ei înșiși.”
Criza vârstei mijlocii. Mit sau realitate?
Psihanalistul Elliot Jacques care a inventat termenul de „criză a vârstei mijlocii” în 1965, a considerat că reflectă recunoașterea în curs de apariție a mortalității cuiva. „Moartea”, a scris el, „în loc să fie o concepție generală sau un eveniment trăit în termeni de pierdere a altcuiva, devine o chestiune personală”. El a susținut că vârsta mijlocie este atunci când ajungem la maturitate depășind negarea morții și distrugerea umană.
Carl Jung a prezentat o viziune diferită. El a susținut că vârsta mijlocie era o perioadă în care aspectele psihicului suprimate anterior ar putea deveni integrate. Bărbații își puteau recupera latura feminină inconștientă, sau anima, scufundată anterior în timpul tinereții lor, iar femeile prind viață la opusul lor ascuns, animus.
Au fost oferite și explicații mai puțin profunde pentru nemulțumirea vârstei mijlocii. Este momentul în care copiii pot părăsi casa familiei și atunci când adulții sunt încadrați în ceea ce numim”sandvișuri”, adică sunt obligați să aibă grijă de copii și de părinții în vârstă. Bolile cronice își fac adesea prima apariție, iar pierderile se accelerează. Cerințele la locul de muncă pot atinge vârfuri. Dar poate exista ceva și mai de bază și mai biologic. Nu se știe că cimpanzeii și urangutanii suferă de teamă existențială, sindrom de cuib gol sau stres la locul de muncă… și totuși, ei arată aceeași scădere de vitalitate la vârsta mijlocie.
Unii dintre noi putem experimenta semne exterioare minime, dar având sentimente cu care nu știm ce să facem și de unde au apărut, în timp ce alții dintre noi putem dezvolta strategii de adaptare care pot fi dăunătoare sănătății, finanțelor sau relațiilor noastre.
Articolul complet il gasesti aici.
Clinica Aproape – Permite-ți să fii bine!
Tel: 0722187700
Mail: contact@clinicaaproape.ro
Facebook: https://www.facebook.com/clinica.aproape
foto: Depositphotos.com
Urari de Craciun. 100 de mesaje de Craciun pentru iubit/iubita, familie si prieteni
HOROSCOPUL CRACIUNULUI 2024. Cum iti este CRACIUNUL in functie de ZODIE?
Ce inseamna cand versi cafeaua