Deconectare emoțională versus Siguranța emoțională în interiorul unui cuplu
Relațiile de cuplu reprezintă un proces continuu… Relațiile de cuplu trebuie să se bazeze pe siguranță și încredere deoarece ele reprezintă cea mai importantă companie de care avem parte pe parcursul vieții. În momentele dificile, de noi depinde dacă alegem să facem ceea ce este mai simplu sau la îndemână sau îndrăznim să alegem ceea ce este sănătos pentru sine și pentru relația în care ne aflăm. Cu trecerea timpului, alegerile pe care le facem sunt cele care vor defini realitatea noastră emoțională și modul în care ne simțim în relația de cuplu.
Siguranța emoțională se construiești de ambii parteneri, cu asumare și răspundere pentru sine, dar și pentru celălalt. Cele mai recente cercetări în neurobiologie arată că siguranța emoțională este unul dintre cele mai importante aspecte ale unei conexiuni satisfăcătoare într-o relație de dragoste. Trebuie să ne simțim în siguranță înainte de a fi capabili să fim vulnerabili și, așa cum ne amintește Brené Brown, „Vulnerabilitatea este locul de naștere al iubirii, apartenenței, bucuriei, curajului, empatiei, responsabilității și autenticității”.
Ce anume ne face să ne îndreptăm spre deconectare emoțională?
Unii oameni sunt dezamăgiți de ideea de a acorda prioritate siguranței în relația lor deoarece pentru ei o relație „sigură” echivalează cu una „plictisitoare”, dar se dovedește că relația sigură după care tânjim cu toții se dezvoltă cel mai armonios atunci când ne simțim în siguranță.
Stephen Porges, Ph.D., un pionier în domeniul neuroștiinței și unul dintre cei mai importanți experți din lume în sistemul nervos autonom, confirmă că avem un imperativ pentru siguranță profund legat în mintea și corpul nostru. Teoria polivagală a lui Porges descrie modul în care sistemul nostru nervos autonom mediază siguranța, încrederea și intimitatea printr-un subsistem pe care îl numește sistemul de implicare socială. Creierul nostru detectează în mod constant prin simțuri dacă ne aflăm într-o situație sigură, periculoasă sau care pune viața în pericol.
Când corpul și mintea noastră experimentează siguranță, sistemul nostru de implicare socială ne permite să colaborăm, să ascultăm, să empatizăm și să ne conectăm, precum și să fim creativi, inovatori și îndrăzneți în gândirea și ideile noastre. Acest lucru are beneficii pozitive pentru relațiile noastre, precum și pentru viața noastră în general.
Care sunt semnalele deconectării emoționale în cuplu?
- Există o lipsă de intimitate.
Lipsa de intimitate nu sugerează doar că viața sexuală este în așteptare. Semnalează că lipsește legătura emoțională unul cu celălalt. Înseamnă că nu ne mai sărutăm, nu ne mai ținem de mână sau nu ne mai atingem jucăuș și nu interacționăm cu afecțiune cu partenerul nostru.
- Avem vieți separate.
Când viața fiecărui partener merge în direcții diferite, acesta este un mare steag roșu că s-a pierdut conexiunea fundamentală din relație. Poate doar ne-am îndepărtat, poate avem noi interese sau munca a avut un rol mai important în una sau ambele vieți. Toate aceste aspecte ar trebui să fie un subiect de discuție dacă amândoi ne dorim să mergem mai departe, împreună, în relația de cuplu.
- Nu mai există comunicare.
Comunicarea este un alt aspect fundamental al conexiunii într-o relație care necesită atenție și întreținere. Lăsată nesupravegheată, lipsa de comunicare duce la pierderea sau incapacitatea de a ține deschise liniile de comunicare, ceea ce face mai dificilă reconectarea emoțională și fizică. Oricât de ocupată ne poate fi viața, comunicarea nu ar trebui să fie lipsită de prioritate în nicio relație.
- Ne ”luptăm” constant.
Lupta în mod constant poate fi un semn al multor lucruri, dar duce la o lipsă de conexiune între parteneri. Cearta pentru fiecare lucru mic, pentru același lucru în mod repetat, sau pentru ceva pentru care nu știm cum să încetăm să ne certăm pentru că este atât de mare și dificil de integrat fără ajutor extern, sunt semnale de alarmă care trebuie luate în considerare.
- Nu mai avem chef să depunem efort în relație.
Cu toții am auzit-o – relațiile, și în special căsătoriile, necesită efort și muncă. Acea muncă este un efort care trebuie să vină din ambele părți. Desigur, cu toții avem zile în care suntem obosiți, ne certăm, ne dorim să renunțăm și poate spunem lucruri negative partenerului. Cu toate astea, la sfârșitul zilei (sau săptămânii), nu ar trebui să ne dorim să cedăm în fața acestei lupte și să alegem să părăsim ”ringul”.
Articolul integral il gasesti aici.
Clinica Aproape – Permite-ți să fii bine!
Tel: 0722187700
Mail: contact@clinicaaproape.ro
Facebook: https://www.facebook.com/clinica.aproape
foto: Depositphotos.com