Florile arata frumos in vaza, dar sunt spectaculoase atunci cand le pui in farfurie! Cateva petale delicate decoreaza impecabil orice preparat in care ai pus suflet. Totusi, asta nu inseamna ca trebuie sa te limitezi la a le aseza pe marginea platoului. Multe dintre florile tale preferate pot fi incorporate in retete obisnuite, pentru a le da o savoare exotica si un parfum imbietor. Prajituri cu levantica, salate de crini, ceai de hibiscus si trandafir, risotto cu flori de dovlecel… Suna captivant? Atunci citeste mai departe!
Gatitul cu flori dateaza inca de pe vremea romanilor, care dadeau aroma vinului cu petale de trandafir si violete, si a grecilor antici, care foloseau florile in scopuri medicinale. In secolul XV, erau foarte raspandite salatele asortate de flori, in care se regaseau margarete, primule, violete si limba-mielului, si aluaturile dulci cu apa de trandafiri si otet din flori de soc, iar bujorii, levantica si florile de salvie erau conservate si folosite pe post de tonic general. Cartile de bucate din secolul XVIII erau pline de retete de flori caramelizate, iar crema pentru prajituri se facea cu flori de portocala, unt, zahar pudra si galbenus de ou.
Astazi, deliciile florale revin in forta in meniurile restaurantelor de lux, dar sunt apreciate si de catre gradinarii pasionati, care transpun dragostea pentru frumos in bucatarie. Si tu poti prepara retete delicioase, invatand sa folosesti aroma delicata sau puternica a florilor din glastra pentru a reinventa banalul orez, budincile, cocktail-urile sau antreurile. Nu trebuie decat sa-ti pui la lucru imaginatia si sa-ti exersezi bunul gust. Asa vei reamina mesele in familie si vei readuce in viata ta savoarea nostalgica a unor vremuri romantice si mai tihnite.
Cum sa folosesti florile in bucatarie
Te va surprinde sa afli ca multe dintre florile pe care le cumperi la ocazii speciale, cum sunt trandafirii, garoafele sau crizantemele, pot fi folosite la gatit. In afara de acestea, exista insa si o varietate de flori de camp, pe langa care trecem uneori nepasatori, si care ascund secrete gastronomice demne de maestrii bucatari. Daca pana acum ai fost absorbita exclusiv de mirosul lor placut si de modul in care complementeaza aranjamentele florale de la petreceri, vei descoperi ca toate aceste flori au un gust aromat, greu de uitat si care lasa o impresie profunda ori de cate ori le incerci. Asta deoarece fiecare pastreaza aroma si caracterul plantei de la care provin.
Plantele delicate, ce infloresc anual, sunt mai bune atunci cand sunt consumate crude, pentru ca prepararea termica le taie din savoare. Pe de alta parte, florile plantelor perene, cu esenta lemnoasa, au gust mai bun atunci cand sunt gatite si aroma lor e infuzata in bucatele pe care le pregatesti. In functie de soiul ales, vor da o nota de culoare si o tenta exotica mancarurilor sau se vor impune ca prezenta dominanta in paleta de gusturi din farfurie. Pe langa petale, poti folosi si frunzele plantelor pentru a da gust salatelor sau ca garnitura la carne.
Desigur, cel mai usor mod de a introduce florile in farfurie este pe post de decor. Una-doua aranjate fantezist pe marginea platourilor, in bolul cu supa sau in paharul de lichior vor aduce un strop de magie meselor in familie si iti vor mari faima de gazda la petreceri. Totusi, unele flori pot aduce o contributie importanta meniului pregatit, devenind parte integranta din acesta, gratie texturii, gustului si culorii lor. Sa vedem care sunt acestea.
1. Condurul doamnei (caltunas)
Dintre toate florile comestibile, condurul doamnei are cea mai puternica aroma, dulce-picanta. Ca sa iti dai seama cu ce fel de bucate se potriveste mai bine, baga in gura o floare intreaga si mestec-o incet. La inceput vei simti un gust dulceag, dat de nectar, urmat de o tenta indrazneata usor piperata. Aceste flori dau personalitate salatelor, creand un joc cromatic incantator, in nuante de galben, portocaliu, rosu aprins si bej. Tot la salate poti folosi si frunzele – sunt de-a dreptul delicioase si pot inlocui caperele in garnituri, avand un gust asemanator si macrisul. Florile sunt ideale la prepararea unui otet aromat ca dressing pentru salata (adauga-le in otet de vin alb si lasa-le sa stea la intuneric timp de cateva saptamani, pentru ca expunerea la lumina le afecteaza culoarea) sau la pregatirea unor cocteiluri ingenioase, daca le lasi la inmuiat in vodca. In plus, poti orna cu ele platourile cu carne, specialitatile de branza, tartinele si alte aperitive.
2. Hemerocalis (crini de o zi)
Aceste flori sunt considerate delicatese, avand o aroma ce aminteste de salata si de pepenele verde, cu o tenta intepatoare ce seamana cu gustul ridichii. Un alt mod de a le descrie savoarea dulce si in acelasi timp picanta, precum si textura, este sa te gandesti la o combinatie intre zucchini si sparanghel. Se numesc „crini de o zi“ pentru ca doar atat dureaza florile lor, asa incat le poti admira in ghiveci intreaga zi, iar apoi sa le culegi catre seara, inainte de a se ofili, ca sa te bucuri de gustul lor. Poti sa le consumi crude, in salate, sau date prin aluat si prajite bine in ulei. La salatele de primavara e bine sa pui petalele intregi, preferate pentru aspectul lor delicat. De asemenea, poti umple florile cu risotto si sa le servesti pe un platou elegant sau poti orna cu ele torturi glazurate.
3. Florile de dovlecel
Petalele au un gust usor dulceag, cu o tenta care aduce aminte de mustar, pe care baza florii, mai crocanta, il completeaza extraordinar. Florile de dovlecel sunt traditionale in bucataria mediteraneana, iar dupa reteta clasica se umplu cu risotto si ierburi aromate tocate marunt, cu pesmet sau ricotta, si apoi se soteaza sau se prajesc bine in ulei, pana devin crocante.
4. Limba-mielului
Florile acestei plante de un azur intens au un gust asemanator castravetelui si pot innobila salatele de verdeturi sau cocktail-urile de vara. Frunzele tinere pot fi folosite la prepararea mancarurilor din paste, iar corola merge bine in combinatie cu aluaturile sau poate fi pusa in cuburile de gheata. Tot ce trebuie sa faci e sa umpli pe jumatate cu apa cuburile din tava, sa asezi cate o floare in fiecare cub, iar apoi sa completezi cu apa si sa dai la congelator. In acest mod, florile vor ramane in centrul cubului, iar tu iti vei uimi invitatii atunci cand ii vei servi cu punch sau ceai cu gheata.
Urari de Craciun. 100 de mesaje de Craciun pentru iubit/iubita, familie si prieteni
HOROSCOPUL CRACIUNULUI 2024. Cum iti este CRACIUNUL in functie de ZODIE?
Ce inseamna cand versi cafeaua