In majoritatea cazurilor sursa ingrasarii sau a unui organism dezechilibrat nutritional este mancatul din alte motive decat foamea. Multi oameni ar manca mult mai putin si mai sanatos daca ar face-o doar atunci cand le este foame.
Problemele apar atunci cand mancam din plictiseala, pe fond emotional sau atunci cand confundam setea cu foamea.
1. Mancatul pe fond emotional sau de plictiseala
Exista o vorba care mi-a placut mult: „daca nu ti-e suficient de foame incat sa mananci un mar, atunci nu ti-e cu adevarat foame. Esti doar plictisit(a)”. Este si cazul mancatului pe fond de stres sau emotional. Daca zici: „Bleah! Dar n-am chef sa mananc un mar” inseamna ca poti face orice altceva. Adica sa te plimbi, sa citesti o carte, sa faci miscare.
2. Poftele alimentare, semne ale unor lipsuri din organism
O pofta de mancare exagerata sau poftele chinuitoare de dulce, sarat sau gras sunt, de multe ori, semnele unor carente de nutrienti din organism. Iar sa le satisfaci nu va duce decat la agravarea lor. Deci nu asta este solutia, ci sa le rezolvi.
Daca ti-ai facut analize si nu e nimic in neregula cu tine, atunci esti doar alintat. Nu trebuie sa-ti satisfaci orice pofta! Asa cum un copil se educa, esti „parintele” propriului corp si trebuie sa te autoeduci.
3. Setea confundata cu foamea
Deshidratarea se manifesta de multe ori prin senzatie de foame. si e simplu sa-ti dai seama daca este asa. Nu trebuie decat, atunci cand ti-e foame, sa bei apa si sa astepti.
Citeste continuarea pe CAPLIMPEDE.RO.
Urari de Craciun. 100 de mesaje de Craciun pentru iubit/iubita, familie si prieteni
HOROSCOPUL CRACIUNULUI 2024. Cum iti este CRACIUNUL in functie de ZODIE?
Ce inseamna cand versi cafeaua