Exista un aliment pe care mai toti romanii il mananca din mosi-stramosi. Alimentul traditional este consumat atat la oras, cat si in mediul rural si, pe langa faptul ca este foarte gustos, este si sanatos.
Iata cat de buna este mamaliga pentru sanatatea ta.
Sursa de proteine vegetale
Mamaliga este o sursa buna de proteine vegetale. In plus, contine acizi grasi nesaturati, hidrocarburi, amidon, albumina, vitamine din grupul B, vitaminele K, E, potasiu, fier, zinc, dar si calciu, magneziu si fosfor. Porumbul nu contine gluten, deci poate fi consumat si de cei cu intoleranta sau boala celiaca si inlocuieste cu succes orezul, graul si alte cereale cu gluten. De asemenea, ajuta la mentinerea capacitatilor cognitive si incetineste procesul de imbatranire a creierului cu pana la 10%, datorita continutului mare de tiamine. Femeile gravide isi pot asigura doza necesara de acid folic. Imbucurator este faptul ca prin fierbere, porumbul isi pastreaza peste 60% din calitatile nutritive.
Vedere mai buna
Carotenoidele din porumb sunt vitale pentru functionarea sistemului imunitar si pentru sanatatea celulelor, imbunatatind vederea pe timp de noapte. Carotenoidele se solubile in grasimi, de aceea un cubulet de unt pus in mamaliga este indicat.
Protejeaza oasele, muschii si scade tensiunea arteriala
Pentru ca are calciu, mamaliga ajuta la protejarea oaselor, iar magneziul contribuie la scaderea tensiunii arteriale. De asemenea, un amplu program de cercetare in medicina sportiva din Columbia a descoperit ca substante derivate ale acidului palmitic si arahidonic din porumb au rol in dezvoltarea fibrei musculare, prin modificarea modalitatii de actiune a hormonilor tiroidieni.
Urari de Craciun. 100 de mesaje de Craciun pentru iubit/iubita, familie si prieteni
HOROSCOPUL CRACIUNULUI 2024. Cum iti este CRACIUNUL in functie de ZODIE?
Ce inseamna cand versi cafeaua