Cum sa combati astenia de primavara! Cum te ajuta alimentele si suplimentele
Daca te intrebi cum sa combati astenia de primavara, ai ajuns unde trebuie! Vei afla in continuare prin ce se caracterizeaza astenia de primavara, cum se combate si cum te ajuta alimentele si suplimentele.
Cum se manifesta astenia de primavara?
Astenia se caracterizeaza printr-o stare de oboseala prelungita, ducand chiar la scaderea capacitatilor intelectuale. Se manifesta prin tristete, pierderea poftei de mancare sau oboseala. Acest lucru se intampla pentru ca ceasul biologic trebuie sa se adapteze la noul climat care este consumatoar de energie. Datele de incidenta arata ca astenia apare intre 20-50 de ani si este mai frecventa la femei decat la barbati.Cum se manifesta astenia? Acest fenomen poate aparea atat primavara, cat si toamna cu simptome asemanatoare. Odata cu venirea toamnei lumina naturala a zilei devine din ce in ce mai redusa, ,,anuntand” organismul ca vremea buna va fi inlocuita cu frig, in timp ce primavara este exact invers. Lumina naturala este mai prezenta, iar temperaturile incep sa creasca.
Desi principala senzatie generala de astenie este oboseala sau oboseala cronica, este posibil sa fie prezente si alte simptome, cum ar fi:
• Iritabilitate sau schimbari de dispozitie
• Lipsa poftei de mancare
• Somnolenta in timpul zilei, ameteala sau lipsa de energie
• Tristete fara o cauza aparenta
• Scaderea libidoului
• Dificultate de concentrare
• Dureri de cap
Astenia de primavara si ceasul biologic
Astenia de primavara isi are originea in hipotalamus, o glanda situata in creier care regleaza, printre altele, temperatura, setea, apetitul, somnul si starea de veghe. Aceasta glanda este alterata odata cu schimbarea anotimpurilor, deci este afectata de sosirea unui nou sezon, fie el cald sau rece. Mai mult decat o tulburare psihopatologica, astenia este considerata si o tulburare fizica si psihica temporara.
Este in stransa legatura cu schimbarea orei.
In timp ce iarna organismul nostru se obisnuieste sa se odihneasca mai mult, ziua fiind mai scurta, primavara este privat de acea ora in plus cu care se obisnuise. In plus, organismul resimte si modificarile umiditatii si presiunii aerului. Organismul trebuie sa se adapteze la schimbari De asemenea, astenia poate fi asociata cu o senzatie de stres prelungit, activitate fizica excesiva, insomnie, anxietate, depresie si obiceiuri nutritionale incorecte sau slabe.
Odata cu venirea vremii bune, ceasul biologic trebuie sa se adapteze din nou la noul climat, ceea ce inseamna o cheltuiala suplimentara de energie in activitatile de rutina.
Cum face acest lucru? Prin:
• O scadere a endorfinelor beta din plasma, care sunt responsabile pentru reglarea sistemului de sanatate si bunastare.
• Procese asociate starilor de spirit.
• Unele aspecte legate de tulburarile de somn. Perceptia asupra sanatatii depinde de fiecare persoana. Fie se poate simti somnolenta atunci cand se confrunta cu o schimbare de program, fie, dimpotriva, luminozitatea o poate activa si stimula sa devina mai activa.
Te mai poate interesa: Fentati astenia de primavara
Cum sa combati astenia de primavara
Este recomandata o crestere a numarului de ore de expunere la lumina naturala, care in principiu este benefica pentru mentinerea sanatatii mentale si fizice. Lumina naturala ajuta organismul sa se adapteze mai repede la noile ,,conditii”. Adaptare treptata si o alimentatie variata Poti tine cont de cateva sfaturi de sanatate, cum ar fi inceperea cu cateva saptamani inainte a unui proces de adaptare, reglarea orelor de somn. Deplasarea ceasului cu cateva minute inainte in aceasta perioada pana ajunge treptat la ora oficiala. Poti incerca sa faci cateva exercitii fizice usoare, sa consumi alimente de sezon.
Practic sa ai o alimentatie simpla cu mese usoare.
Pentru ca primavara vine cu alimente bogate nutritiv (urzici, spanac, frunze de papadie, leustean, leurda untisor, loboda, salata verde, ceapa verde, usturoi verde, marar) va permite organismului sa obtina din alimente nutrientii necesari pentru buna functionare a sistemului nervos si imunitar. Astfel sa combata astenia. Pentru a face acest lucru, ar trebui sa urmezi o dieta variata si echilibrata cu vitamine si minerale. Consuma alimente antialergice. Mananca doar carbohidrati complecsi, deoarece acestia sunt asimilati mai lent de organismul nostru in comparatie cu carbohidratii simpli, oferind o energie stabila si cu eliberare lenta. O optiune buna care are si beneficii depurative este fasolea azuki.
Bea ceai.
Ceaiul contine aminoacidul L-teanina, care atunci cand este combinat cu cofeina, imbunatateste functiile cognitive mai mult decat cofeina. L-teanina elimina, de asemenea, iritabilitatea si anxietatea pe care le poate provoca cofeina. O idee buna este sa iei un tip de ceai care contine si agenti antialergici. Hidrateaza-te constant Hidratarea joaca, de asemenea, un rol important. Acesta este motivul pentru care cel putin doi litri de apa pe zi trebuie sa fie bauti sau completati cu infuzii sau sucuri naturale de fructe.
Consuma ciocolata in cantitati mici.
Alege ciocolata neagra (cu continut mai mare de cacao) si daca este posibil, ciocolata bio. O alternativa este sa bei bauturi de ciocolata fara zahar. Ciocolata creste nivelul de endorfine din creierul nostru, rezolvand simptomele de tristete, negativitate etc. Construieste o rutina pentru a preveni astenia In timpul zilei trebuie mentinuta o anumita ordine si rutina in ceea ce priveste mesele. Cinele ar trebui sa fie mai usoare si luate cu cel putin doua ore inainte de culcare pentru a evita ca digestia sa interfereze cu somnul. Exercitiile fizice moderate elibereaza dopamina si serotonina, hormoni legati de fericire si senzatia de bine.
Citeste continuarea: 1 2
LUNA PLINĂ din Taur din 15 noiembrie 2024 aduce SUCCES răsunător pentru aceste 4 ZODII
VENUS a intrat în CAPRICORN din 11 noiembrie 2024. Mesaj SPECIAL al Universului pentru 4 ZODII