Majoritatea celor care se straduiesc sa manance echilibrat si sa isi monitorizeze atent greutatea aleg, in primul rand, sa scoata zaharul din alimentatie si eventual sa il inlocuiasca cu produse similare, dar mai sanatoase.
Totusi, oamenii de stiinta nu sunt de acord cu faptul ca indulcitorii ar fi mai benefici. Cei de la Business Insider au alcatuit o lista de cinci mituri despre zahar, care cu siguranta nu au ocolit nicio persoana catusi de putin interesata de nutritive.
Indulcitorii sunt mai sanatosi decat zaharul
Indulcitorii artificiali ar trebui sa ajute la reducerea nivelului de zahar din sange, dar studii recente arata ca au chiar efectul opus. De asemenea, afecteaza flora microbiana din intestine si astfel duce la o intoleranta a organismului la glucoza. Aceasta este prima tulburare metabolica inainte de aparitia diabetului. De asemenea, acestia reduc rata calorica, dar nu si pofta de zahar.
Unul dintre cei mai cunoscuti indulcitori, prezenti si in Coca-Cola Zero, este aspartamul, care nu contine nimic natural. Indulcitorul a fost descoperit, in mod accidental, de catre omul de stiinta James Schlatter, un chimist al Companiei G. D. Searle, in anul 1965, in timp ce testa un medicament anti-ulcer. In descrierile sale, Coca-Cola afirma ca aspartamul are la baza compusi naturali, in realitate insa el contine substante chimice si anume metanol (10%), acid aspartic (40%) si fenilalanina (50%), care in doze mari devin toxice.
Mai exact, metanolul este asociat cu distrugerea iremediabila a celulelor creierului si cu probleme neurologice cronice. Acidul aspartic se divide in formaldehida, o neurotoxina care face ravagii asupra proteinelor sensibile, dar si asupra ADN-ului. De asemenea, fenilalanina cauzeaza tulburari emotionale si depresie.
Zaharul te face fericit
Un alt mit promovat inca din secolul trecut pretinde ca zaharul te face fericit. In realitate, induce o usoara stare de veselie, prin multiple reactii chimice care au loc in creier. Mai intai, patratelul de ciocolata sau muscatura din gogoasa stimuleaza caile nervoase catre creier, ducand la eliberarea dopaminei si a endorfinelor.
Citeste continuarea pe CAPLIMPEDE.RO.