Apelurile pentru o alimentatie sanatoasa, facute de medici si specialisti, au devenit, din pacate, un cliseu in ziua de astazi. Totusi, cand vine vorba despre bebelusi, situatia se schimba: alimentatia sanatoasa devine vitala, cruciala pentru o minte sanatoasa si un corp dezvoltat armonios. Mai mult, alimentatia copilului de astazi pregateste alimentatia adultului de maine, caruia ii va fi mult mai usor sa se adapteze fizic, social si financiar daca va consuma alimente sanatoase, variate si mai putin scumpe.
Am ales sa iti vorbim despre introducerea fructelor in alimentatia bebelusului, in special despre cele mai bune fructe pentru bebelusi si pentru copii, in primii ani de viata. Dintre toate fructele pamantului, cele mai iubite de catre bebelusi si mai recomandate de catre medici sunt urmatoarele:
1. MERELE
Proprietatile merelor
Marul este unul dintre fructele cu risc alergenic 0 si multe vitamine. Asadar, este ideal pentru inceputul diversificarii alimentatiei bebelusului. Englezii chiar au un proverb tare bun legat de mere: „Un mar pe zi tine doctorul departe”.
Merele sunt sanatoase deoarece contin: fibre, acid folic, vit A, vit C, vit E, calciu, magneziu, potasiu, fosfor, seleniu + o cantitate mult mai mica de fier, mangan, cupru si zinc. In plus, merele regleaza tranzitul intestinal, astfel ca episoadele de constipatie si diaree vor aparea mai rar.
Cum stii ca marul este bun cand il cumperi
Merele „bune” sunt cele cu pulpa tare si coaja lucioasa si neteda (nu sunt stafidite). Specialistii considera ca soiurile de mere Ionatan si Golden sunt printre cele mai bune, insa, evident, poti alege si alt soi, in functie de preferinte si posibilitati. Ar fi bine sa cumperi mere direct de la o persoana pe care o cunosti, de preferat de la tara, ca sa eviti contaminarea merelor cu pesticide. Daca poti sa le cumperi doar de la magazin, spala-le sub mai multe jeturi de apa.
Cand introduci merele in alimentatia bebelusului
Marul se introduce in alimentatia bebelusului la varsta de 4-6 luni (sub forma de pasta fiarta sau compot) si la 8 luni (daca se ofera bucati crude). Cel mai bine ar fi sa i-l oferi la masa de dimineata, chiar inaintea laptelui. ATENTIE! Nu ii da fructul cu coaja, caci poate provoca inec sau asfixie copilului mic. Cel putin pana la varsta de 18 luni, toate fructele cu coaja se ofera decojite copilului.
Citeste mai multe pe Qbebe.ro.
Acum sunt citite aceste articole
Urari de Craciun. 100 de mesaje de Craciun pentru iubit/iubita, familie si prieteni
HOROSCOPUL CRACIUNULUI 2024. Cum iti este CRACIUNUL in functie de ZODIE?
Ce inseamna cand versi cafeaua