Ce e bine sa mananci cand ai diaree. Si ce ar trebui sa eviti ca sa nu inrautatesti situatia - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Ce e bine sa mananci cand ai diaree. Si ce ar trebui sa eviti ca sa nu inrautatesti situatia

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Alimentatie sanatoasa » Ce e bine sa mananci cand ai diaree. Si ce ar trebui sa eviti ca sa nu inrautatesti situatia
ce e bine sa mananci cand ai diaree - sfatulparintilor.ro - piqsels.com-id-ffhsz

Este indicat sa stii ce e bine sa mananci cand ai diaree si ce sa eviti ca sa nu inratutatesti situatia. Afla in continuare si cand ar trebui sa apelezi de urgenta la medic.

Ce este diareea?

Diareea este o tulburare a tranzitului intestinal care se manifesta prin scaune dese moi, apoase, fara consistenta. Toata lumea se confrunta cu un episod de diaree o data sau de doua ori pe an. Diareea dispare de la sine, de obicei, dupa maximum trei zile.

Insa persoanele care sufera de boli cronice digestive, precum sindromul colonului iritabil sau boala Crohn se pot confrunta mai des cu episoade de diaree.

Diareea este asociata deseori cu crampe abdominale, balonare, senzatie de bolboroseala in intestine, greata, voma, febra.

Ce e bine sa mananci cand ai diaree

Din fericire, o alimentatie corespunzatoare de poate ajuta sa reduci substantial simptomele cand ai diaree.

In caz de diaree sunt recomandate alimentele usor de digerat care absorb rapid apa din scaun. Printre acestea se numara cerealele (de ovaz, de grau sau orez), bananele, painea prajita, cartofii fierti si biscuitii sarati. Consuma aceste alimente in prima zi de diaree, in portii mici si dese.

Probioticele sunt si ele recomandate (iaurt, kefir). Atentie, insa, unele alimente care contin probiotice pot irita si mai mult sistemul digestiv.

Citeste si: 5 cauze ciudate care dau diaree. Mare grija la punctul 3!

Ce e bine sa bei cand ai diaree

Lichidele ajuta in recuperarea in timpul si dupa episoadele de diaree intrucat unul dintre efectele diareei este deshidratarea. Supa concentrata este si ea indicate pentru ca aduce un plus de minerale si electroliti in organism, substante ce se pierd prin eliminarea scaunelor moi. Alte bauturi indicate in cazul diareei sunt apa de cocos, apa cu electroliti si bauturile pentru sportivi (atentie, insa, la continutul de zahar si indulcitori al acestora).

Ce alimente si bauturi sa eviti cand ai diaree

Atentie mare, cand te confrunti cu diareea sa nu consumi alimente care sa inrautateasca situatia. Printre acestea se numara alimentele condimentate, prajite sau bogate in grasimi, alimente bogate in zahar si indulcitori artificiali.

Alte alimente care pot irita intestinele cand ai diaree sunt: ceapa, usturoiul, alimentele procesate, legumele crude, varza, broccoli, conopida, citricele, produsele lactate.

De asemenea, nu sunt recomandate bauturile cofeinizate, carbogazificate, alcool.

Cand sa mergi la doctor

Desi diareea se trateaza de cele mai multe ori acasa, problema remediindu-se dupa maximum trei zile, sunt si cazuri in care ar trebuie sa mergi de urgenta la doctor.

Printre acestea se numara situatiile in care in scaune apar mucus sau sange. De asemenea, daca diareea dureaza mai multe zile sau apar febra peste 38 grade Celsius si dureri abdominale severe.

In cazul diareei la bebelusi, semnele de deshidratare severa sunt: gura uscata, scutece uscate mai mult de 3 ore, pierdere in greutate, plans fara lacrimi.

Te mai poate interesa si: Diareea la copii. Cauze, simptome, prevenire. Ghid complet pentru parinti

Surse: medicalnewstoday.com, healthline.com

foto

Data articol: 04/11/2021