Alimente pentru un creier agil. 15 recomandări de la nutriționistul Gianluca Mech - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Alimente pentru un creier agil. 15 recomandări de la nutriționistul Gianluca Mech

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Alimentatie sanatoasa » Alimente pentru un creier agil. 15 recomandări de la nutriționistul Gianluca Mech
Alimente pentru un creier agil - sfatulparintilor.ro - piqsels.com-id-ssfxd

Alimentele pe care le consumăm zi de zi pot avea un foarte mare impact asupra structurii și sănătății creierului nostru. O dietă corectă poate susține atât funcția creierului pe termen scurt, cât și pe termen lung. Nutriționistul italian Gianluca Mech ne dezvăluie ce trebuie să mâncăm pentru a ne ajuta creierul să funcționeze la capacitate maximă.

Creierul este un organ cu consum energetic, care folosește aproximativ 20 la sută din caloriile pe care le consumăm zilnic, așa că are nevoie de mult combustibil bun pentru a menține concentrarea pe parcursul zilei. Acesta necesită, de asemenea, o mulțime de subtanțe nutritive pentru a rămâne sănătos.

Acizii grași Omega-3, de exemplu, ajută la construirea și repararea celulelor creierului, iar antioxidanții reduc stresul și inflamația celulară, împiedicând astfel îmbătrânirea creierului și apariția unor tulburări neurodegenerative, precum boala Alzheimer.

Nutriționistul italian Gianluca Mech ne spune care sunt alimentele care ajută la buna funcționare a creierului și ne explică, pe înțelesul tuturor, proprietățile fiecăruia în parte.

Avocado

Foarte bogat în vitamina E, un antioxidant care protejează țesuturile creierului de procesul îmbătrânirii. Conține, de asemenea, grăsimi monosaturate, capabile să mențină circulația sângelui sub control și, prin urmare, să facă creierul mai eficient.

Banane

Bogate în potasiu, magneziu și vitamina B6, esențiale pentru o transmitere corectă a impulsurilor nervoase. În plus, datorită vitaminei B6 pe care bananele o conțin, organismul poate asimila aminoacizi și produce serotonină și GABA, acid y-aminobutiric, neurotransmițători capabili să dezvolte comportamente prudente, reflectante și calme.

Cereale integrale

Bogate în carbohidrați complecși, fibre și acizi grași, cum ar fi omega 3, care contracarează daunele cauzate de vârfurile glicemice și cheagurile de sânge. Cerealele integrale cu un indice glicemic scăzut, precum orzul și bulgurul, eliberează mai lent glucoza în fluxul sanguin și acest lucru aduce un aport constant de energie creierului. Toate acestea ajută la menținerea unei bune dispoziții generale.

Citeste si: Cum sa stimulezi creierul copilului tau prin alimentatie

Ciocolată neagră

Flavonoidele găsite în ciocolată îmbunătățesc fluxul de sânge către creier, care la rândul său îmbunătățește funcția cognitivă și memoria. Cacaoa conține, de asemenea, stimulenți, cum ar fi cofeina și teobromina, care îmbunătățesc funcția creierului pe termen scurt.

Linte, năut

Carbohidrați complecși, o sursă de fier și magneziu care joacă un rol cheie în metabolismul energetic, ajutând receptorii celulelor creierului să accelereze transmiterea mesajelor neuronale.

Ulei de măsline

Extrem de bogat în vitamina E, protejează creierul de radicalii liberi.

Pește

Acizii grași esențiali nu pot fi produși de organism, ceea ce înseamnă că trebuie obținuți din alimentație. Cele mai eficiente grăsimi omega-3 se găsesc în mod natural în peștele gras. Alte surse bune de grăsimi omega-3 sunt semințele de in, soia, semințele de dovleac, nucile și alte fructe oleaginoase. Aceste grăsimi sunt importante pentru funcționarea sănătoasă a creierului, a inimii, a articulațiilor și pentru bunăstarea noastră generală. Principalele surse de acizi grași, atunci când vorbim despre pește, sunt: somon, păstrăv, macrou, hering și sardine. Nivelurile scăzute de EPA și DHA au fost asociate cu un risc crescut de demență, boală Alzheimer și pierderea memoriei. Nivelurile adecvate ajută, în schimb, la gestionarea stresului și la păstrarea unei dispoziții bune. Pentru cei care urmează diete vegetariene sau vegane, este întotdeauna recomandat să adăugați în dietă semințe de in sau de chia.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 09/11/2021