Dupa perioada sarcinii, cand viitoarei mamici i se mai scuza anumite excese alimentare, perioada de dupa nastere este foarte importanta din punct de vedere alimentar. Pe de o parte, pentru ca proaspata mama trebuie sa revina la tonusul anterior, pe de alta parte pentru ca alaptatul necesita o alimentatie sanataoasa. In perioada de dupa nastere, femeia se confrunta cu foarte multe schimbari hormonale, la care se adauga lipsa somnului si epuizarea care vine la pachet cu primele luni din viata unui copil.
De aceea, alimentele consumate trebuie sa fie cat mai sanatoase si sa o sustina din punct de vedere energetic, pentru a putea indeplini cu succes toate aceste sarcini. Nu este momentul unor cure de slabire sau diete drastice, desi unele mame isi doresc sa revina rapid la formele pe care le aveau inaintea sarcinii. Afla din acest articol ce este cel mai indicat sa mananci imediat dupa nastere si de la ce ar fi bine sa te abtii.
Ce trebuie sa consumi dupa nastere?
Alimentatia de dupa nastere ar trebui sa puna accentul pe refacerea resurselor mamei. Astfel ca este bine ca mesele tale sa aiba un aport echilibrat de proteine, carbohidrati si grasimi. Feluri de mancare usoare, bazate pe carne slaba, legume si branzeturi sunt ideale. Chiar daca de multe ori nu ai timp sa gatesti, incearca sa respecti aceste principii.
Iata cele mai recomandate alimente:
Cerealele integrale
Produsele din cereale integrale, precum painea sau pastele din grau dur, oreul brun au avantajul ca odata digerate, elibereaza energie treptat in organism. Astfel iti vei mentine nivelul glicemiei si al energiei de lungul intregii zile, fara sa simti ca nu mai poti sau ca trebuie sa mananci un desert ca sa iti revii.
Legumele
Frunzele de salata, spanac, rucola, loboda, stevie sunt extrem de bogate in antioxidanti si nutrienti, care sustin organismul mamicii. In acelasi timp, legumele precum fasolea verde, broccoli sau morcovul contin fibre care ajuta digestia.
Proteine animale slabe
Ai nevoie de carne, pentru aminoacizii pe care corpul tau nu ii poate produce de unul singur. Consuma carne slaba, precum cea de pui, curcan, iepure sau peste. Prepara-le la gratar, fara prea multa sare si fara sosuri.
Ptroteine vegetale
Poti lua proteine si din leguminoase precum fasole rosie, naut, linte, ciuperci, quinoa. Atentie insa dupa ce mananci aceste alimente la reactiile bebelusului tau, pentru ca este posibil sa ii deranjeze stomacul.
Lactate fermentate
Sunt benefice pentru flora ta intestinala, asigurand mentinerea unui sistem imunitar sanatos. Consuma kefir, sana, iaurt, preferabil din lapte de capra, cu mai putina lactoza.
De evitat dupa nastere
In cazul in care alaptezi, trebuie sa stii ca anumite alimente nu vai fac bine tie si celui mic. Iata ce ar trebui sa eviti:
Menta
Menta este de evitat in perioada de dupa sarcina, pentru ca poate interfera cu alaptatul. Specialistii spun ca reduce cantitatea de lapte produs de mama. Abtine-te de la produsele mentolate daca vrei sa ai suficient lapte pentru puiul tau.
Ciocolata
Ciocolata, prin continutul de cacao, este un excitant al sistemului nervos si poate agita bebelusul. Daca iei in calcul si faptul ca are un efect usor laxativ si ca este posibil sa ai probleme digestive, e mai bine sa renunti o vreme la aceasta placere dulce.
Citricele
Desi contin multe vitamine si antioxidanti, citricele nu sunt recomandate in perioada imediat urmatoare sarcinii, din cauza efectului lor alergen asupra bebelusului. Specialistii spun ca citricele pot cauza iritatii fesiere la copilul alaptat.
Zaharul si indulcitorii
In perioada de dupa nastere, cand mama alapteaza, ele este contraindicat pentru ca fermenteaza si poate sa produca balonare sau colici la cel mic.
Chiar daca pare restrictiv, regimul alimentar de dupa nastere poate fi extrem de satisfacator, cu putina organizare. Alimentele permise sunt gustoase si aduc toti nutrientii de care mama si copilul au nevoie, iar fara de cele care trebuie evitate se poate trai, cel putin o perioada de timp.
Tine minte ca tot ceea ce mananci in perioada alaptatului ajunge intr-un fel sau altul in corpul copilului tau si ii influenteaza in mod direct starea de sanatate. Daca vrei sa ai o dieta sanataoasa, in toata aceasta perioada, insa iti este greu sa iti mai gasesti si pentru a gati, poti comanda online cea mai sanatoasa mancare la domiciliu.
Nu conteaza in ce oras te afli, pentru ca iti poti cumpara de pe net cele mai sanataose preparate pentru mamici, indiferent de zona, indiferent de zi. Comanda mancare online la domiciliu in Timisoara, Craiova, Galati, Iasi, precum si in alte orase imporante ale tarii, cu doar cateva click-uri in aplicatia potrivita de food delivery!
Photo by Wayne Evans from Pexels