Printre alimentele care ar trebui sa fie zilnic prezente in dieta noastra se numara si legumele. Desi putem fi tentate sa le consumam mai ales crude, crezand ca astfel vom beneficia mai mult de substanțele nutritive din ele, studiile din domeniu ne arata ca nu pentru toate legumele ar fi bine sa procedam asa. Dimpotriva, s-a dovedit de mai multe ori faptul ca unele dintre ele vor fi mult mai valoroase, din punct de vedere nutritiv, daca vor fi gatite. Asa cum vom afla si din articolul de mai jos, fie ca le vom gati la abur, fie ca le vom sota, fie ca le vom fierbe, fie ca le vom pune pe gratar etc. acestea isi vor pastra mai bine calitațile si ne vor furniza acei nutrienți ce ne pot ajuta sa ne bucuram de o funcționare optima a organismului.
Rosiile
Aceste legume se remarca mai ales datorita conținutului de licopen, un antioxidant care are proprietați antiinflamatorii si este deosebit de util in prevenirea afecțiunilor cardiovasculare sau chiar a anumitor forme de cancer.
Un studiu aparut in cadrul „International Journal of Food Sciences and Nutrition” a aratat ca rosiile sunt mult mai sanatoase pentru noi daca vor fi consumate gatite si nu in stare cruda.
Daca ne vom limita sa mancam rosii crude, in corpul nostru va ajunge doar aproximativ 4% din cantitatea optima de licopen. In schimb, prin gatire, acest antioxidant se va elibera mai rapid.
Ideal este sa imbinam consumul de rosii crude cu sosurile, supele, bulionul etc. pentru ca organismul sa poata beneficia de licopen. De asemenea, este bine si sa gatim rosiile sub forma de piure sau sa le inabusim in puțin ulei de masline.
Morcovii
Cand vine vorba de aceasta leguma pe care o consumam de la cea mai frageda varsta (este una dintre primele legume pe care le poate consuma si un bebelus), putem crede ca ea este mai valoroasa din punct de vedere nutritiv daca este consumata cruda.
Specialistii ne contrazic insa. Astfel, un studiu realizat in anul 2002, a demonstrat ca morocovii sunt mai sanatosi daca sunt gatiți, prin comparație cu ideea de a-i consuma cu precadere in stare cruda.
Explicația lor este aceasta: cand sunt gatiți, nutrienții din morcovi pot penetra mai usor membranele celulare si vor fi absorbiți mai bine de catre organism. De exemplu, cel mai valoros compus din aceasta leguma (beta-carotenul, cel ce-i confera si culoarea portocalie) isi creste beneficiile cand vine in contact cu o sursa de caldura (acest lucru se intampla cand morcovii sunt gatiți). Beta-carotenul va fi apoi convertit mai rapid in vitamina A, atat de importanta pentru o vedere sanatoasa, cat si pentru un sistem imunitar ce funcționeaza optim, oase si dinți puternici, si pentru o piele frumoasa.
Pentru a va bucura din plin de morcovi este ideal sa-i gatiți in oricare dintre urmatoarele feluri: sa-i sotați in puțin ulei de masline/de cocos sau sa-i puneți la aburi.
Citeste mai multe pe Qbebe.ro.
Acum sunt citite aceste articole
Urari de Craciun. 100 de mesaje de Craciun pentru iubit/iubita, familie si prieteni
HOROSCOPUL CRACIUNULUI 2024. Cum iti este CRACIUNUL in functie de ZODIE?
Ce inseamna cand versi cafeaua