Noi studii au demonstrat ca prin prin congelare, continutul nutritional al afinelor nu scade, ba mai mult se imbunatateste. Potrivit unor experimente facute de specialistului in nutritie, Marin Plumb, de la Universitatea de Stata dakota de Sud, dupa sase luni de la congelare, concentratia de antocianina, un antioxidant extrem de puternic, din aceste superalimente a crescut.
„Cristalele de gheata care se formeaza in timpul congelarii a rupt tesuturile plantei ceea ce a avut ca efect eliberarea unei cantitati si mai mare de antocianina”, a explicat omul de stiinta.
Afinele ar putea fi cel mai sanatos aliment din lume
„Din punct de vedere al continutului in antioxidanti afinele se afla la acelasi nivel cu capsunele si rodia”, sustine profesorul Basil Dalaly, specialist in fitonutrienti.
Cand este vorba despre consumul de alimente sanatoase: „cu cat sunt mai verzi sau mai rosii, cu atat este mai bine”, a adaugat Dalaly.
Nu este o coincidenta faptul ca oamenii asociaza culorile stralucitoare cu nutritia. Antocianina, care face minuni in corpul uman, este de asemenea un pigment colorat care ofera culoare alimentelor care il contin.
Afinele organice au un continut nutritional mai mare decat afinele obisnuite
Nu credeti in studiile care sustin ca alimentele organice sunt egale din punct de vedere nutritional precum cele obisnuite ca nu este asa.
Potrivit unei analize comparative realizate in laborator cantitatea de antioxidanti din alimentele organice vs cele nonorganize cantitatea de antioxidanti prezenta in primele este mult mai mare decat in cele din al doilea grup.
Iata 8 motive pentru care trebuie sa consumi in fiecare zi afine:
1. Imbunatatesc memoria/ functia motorie
Un studiu a descoperit ca persoanele in varsta (peste 76 de ani) care au mancat zilnic afine, timp de 12 saptamani, au obtinute scoruri mai bune la diverse teste care masurau functiile cognitive comparativ cu persoanele care nu aveau in dieta lor acest superaliment.
2. Protejeaza ochii
Afinele protejeaza retina de razele prea stralucitoare ale soarelui.
3. Mentin sanatatea inimii
Consumul de afine reduce riscul de dezvoltare a unor boli ale inimii prin mentinerea elasticitatii si relaxarii peretilor vasculari. De asemenea, afinele imbunatatesc fluxul sanguin.
4. Reduc riscul de Alzheimer/dementa
Antocianina imbunatateste memoria si fluiditatea mentala si ajuta la protectia impotriva pierderii celulelor creierului. Totodata, consumul de afine stimuleaza atat cresterea celulelor si faciliteaza o comunicare mai buna intre nervii celulelor cat si incetinirea procesului de imbatranire.
5. Digestia
Antioxidantii din acest superaliment protejeaza tractul digestiv prin neutralizarea radicalilor liberi, vinovati de provocarea de cancer. Mai mult, afinele joaca un rol important in combaterea cancerului de colon.
6. Protectie impotriva intoxicarii cu metale grele
Chimistii de la Universitatea Bucuresti au descoperit ca afinele ofera protectie impotriva metalelor grele. Un extract al acestui aliment genereaza un camp de forta care actioneaza ca o bariera protejand astfel celulele de distrugerea cauzata de intoxicarea cu metale grele.
7. Glicemia
Consumul de afine are un impact pozitiv asupra nivelului zaharului din sange chiar si im cazul diabeticilor. Persoanele care mananca cel putin trei portii de afine pe zi au inregistrat o imbunatatire semnificativa a reducerii nivelului glicemiei.
8. Sistemul nervos
Afinele contin diversi antioxidanti, toti fiind extrem de benefici organismului uman. Acesti nutrienti protejeaza nervii celulelor de atacul radicalilor liberi.
Afinele sunt cei mai importanti aliati ai corpului. Abilitatea lor de a distruge radicalii liberi protejeaza organimul de expunerea zilnica la diverse forme de poluare, ca de exemplu pesticidele si expunerea la metalele grele.
Sursa: foodmatters.com
foto: Pixabay.com
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!