Ziua Internațională a Copilului Orfan: Peste 3.300 de copii din România încă trăiesc în orfelinate - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Ziua Internațională a Copilului Orfan: Peste 3.300 de copii din România încă trăiesc în orfelinate

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Actualitate » Ziua Internațională a Copilului Orfan: Peste 3.300 de copii din România încă trăiesc în orfelinate
Ziua Internațională a Copilului Orfan
  • Hope and Homes for Children a închis până acum ușile a 65 de orfelinate. 
  • Acum le deschide pe cele ale reușitei și recunoașterii:
  • Bursele DAR, pentru copiii vulnerabili care excelează în artă, sport sau la învățătură

În România, peste 3.300 de copii trăiesc încă în centrele de plasament, instituții-mamut ce le răpesc identitatea și îi aruncă aproape nepregătiți în viața de adult. Conform ultimelor date publicate de Autoritatea Naţională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție* (30 iunie 2022), 2.766 de copii se află în centrele de plasament din subordinea instituțiilor statului: 1.738 de copii în cele 62 de centre de plasament clasice, iar 1.028 în cele 42 de centre de plasament modulate. Acestora li se adaugă cei 573 de copii din centre de plasament clasice și modulate, aflate în subordinea organismelor private acreditate.

Hope and Homes for Children și-a asumat, de 25 de ani, misiunea de a închide orfelinatele și de a preveni separarea copiilor de familie. Până în prezent, Fundația a pus lacătul pe 65 de orfelinate, a construit 121 de case familiale și a scos din orfelinate peste 7.000 de copii. A susținut, de asemenea, peste 40.000 de copiii să rămână acasă, alături de familiile lor și departe de trauma instituționalizării. 

„În România, cel mai des întâlnit motiv pentru care copiii ajung în orfelinate este SĂRĂCIA. În cei aproape 25 de ani de activitate, am constatat că sărăcia determină decizia de instituționalizare în cazul a cel puțin unul din coi copii”, afirmă Robert Ion – Director de Fundraising și Comunicare Hope and Homes for Children.

În 2022, sărăcia continuă să despartă și să rupă copiii de familiile lor. Ce poate fi mai dureros pentru un copil decât să știe că iubirea părinților nu a fost suficientă pentru ca el să poată crește alături de ei? Că sărăcia a învins nevoia lui de dragoste?

„Ca să devenim oameni și să ne împlinim potentialul, avem nevoie în copilarie de părinți aproape. Aproape, iubitori, protectori, care să ne dorească prezența și expresia noastră umană în toate formele ei. Dacă se îndepărtează sau ne resping, începem să trăim în frică și durere. Copiii crescuți în instituții cunosc aceste trăiri cel mai bine. Și noi le cunoaștem, în variate măsuri, în funcție de experiențele fiecăruia de respingere, abandon, separare. Hai să fim alături de noi, să fim alături de ei. Ca să putem reduce frica, durerea și rușinea.  Fiecare dintre noi putem reduce impactul suferinței. Ca să putem reduce consecințele lor: agresiunea, respingerea, conflictul, neîncrederea, soluțiile nepotrivite de viață. Pentru ca 

dezvoltarea și evoluția să poată continua”, susține Diana Vasile – Psiholog, Psihoterapeut, Președinte și membru fondator al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei. 

Bursele DAR, pentru copiii cu HAR

Uneori, în umbra unei povești triste de viață, poate fi un viitor campion, un muzician desăvârșit sau un geniu al matematicii, care așteaptă să fie descoperit. Fundația Hope and Homes for Children s-a angajat ca începând cu acest an să caute acești copii talentați și să-i ajute să-și cultive talentul.

O poți face și tu printr-o donație la 8864, pentru 4 eur/lună, trimițând textul HOPE sau pe  https://hopeandhomes.ro/implicate/

„Până acum am deschis 121 de uși pe care scrie ACASĂ – sunt casele familiale construite de noi, ce le asigură copiilor aflați în sistemul de protecție socială o viață cât mai apropiată de normalitate. Dar aceste uși nu sunt suficiente. Copiii vulnerabili au nevoie de mult mai mult decât atât – au nevoie de uși deschise spre viață, spre visul pe care fiecare dintre ei îl are. Drept urmare, începând cu acest an, dăm startul Burselor DAR, program menit să susțină copiii vulnerabili, cu rezultate extraordinare la scoală, în arte sau sport, pentru ca ei să poată excela în continuare”, declară Robert Ion – Director de Fundraising și Comunicare Hope and Homes for Children România. 

Primele 10 Burse DAR vor fi celebrate în această seară în cadrul evenimentului ce va anunța beneficiarii acestor burse.

Vezi povestea Luminiței, unul dintre bursierii DAR:

2.000 de euro este valoarea fiecărei burse de excelență

Bursele acordate reprezintă resurse pe care tinerii bursieri să le folosească, îndrumați de asistenții sociali ai Hope and Homes for Children pentru a-și susține performanța și pentru a nu-și abandona visul. Fundația își propune ca în fiecare an de acum încolo să susțină excelența acolo unde lipsurile și vulnerabilitatea riscă să fure unor copii cu adevărat extraordinari dreptul de a străluci. 

Bursele de excelență sunt oferite în acest an cu susținerea JYSK Romania și Alliance Healthcare România.

 Mai multe informații: www.hopeandhomes.ro.

Data articol: 14/11/2022