Semnificatiile celor 40 de zile dupa ce un om a trecut in nefiinta au o mare incarcatura emotionala. Se crede ca sufletul celui plecat ramane ratacind pe Pamant in perioada de 40 de zile, intorcandu-se acasa, vizitand locurile in care a trait, precum si mormantul proaspat.
Dupa cele 40 de zile se face o slujba de pomenire, unde se aduna familia si cei care au cunoscut persoana decedata. Ziua a 40-a incheie perioada memoriala de 40 de zile si are o semnificatie majora in traditiile ortodoxe orientale.
Citeste si: Poveste de suflet: Calatoria pe sarma a sufletului unei balerine oarecare
Semnificatiile celor 40 de zile la rusi si romani
In traditia rusa, painea si un pahar cu apa sunt puse langa icoanele din casa celui plecat. Se spune ca painea si apa sunt destinate stramosilor plecati si altor decedati care vor vizita pentru a-si aminti de el. Paharul este reumplut cu apa proaspata zilnic.
Semnificatiile celor 40 de zile sunt numeroase si la noi in tara. Se obisnuieste ca in cele 40 de zile sa lasi undeva in casa mancare si apa pentru cel care a plecat.
In aceste zile, familia decedatului cumpara pat, asternuturi, perne, masa, scaune si un rand de haine pentru a le da de pomana in amitirea celui mort. Un prosop pentru cel plecat este atarnat langa fereastra si adus la biserica in a 40-a zi.
Citeste si: Ce sa nu faci cand esti in doliu si cand ai nevoie de ajutor
La rusi, usile casei sunt impodobite cu ramuri de molid pentru ca cel plecat sa-si gaseasca cu usurinta casa si pentru trecatori sa-si prezinte respectul. In a 40-a zi ramurile sunt aduse la cimitir sau arse.
Semnificatiile celor 40 de zile sunt cunoscute de crestini din neam in neam. Se spune ca in a 40-a zi, nu mai este interzis sa te asezi pe patul celui decedat, sa lasi casa goala si incuiata sau sa stingi lumina in camera mortului.
Nu rata nici: Ce regreta oamenii pe patul de moarte. FA aceste lucruri, pana nu e prea tarziu!
Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay