Indemnizația de crestere copil a suferit o serie de modificari in decursul timpului din punct de vedere legislativ si procedural. Iata ce acte trebuie depuse pentru a beneficia de ea in anul 2019, cum se calculeaza, precum si ce schimbari se intrevad in viitorul apropiat cu privire la aceasta. Specialistul in resurse umane ne ofera o serie de recomandari imporante.
Cum se calculeaza indemnizația de crestere copil 2019
Indemnizația de crestere copil se calculeaza ca procent de 85% din media veniturilor nete inregistrate in ultimele 12 luni (nu neaparat consecutive) inainte de data de nastere a copilului. Plafonul minim sub care nu trebuie sa scada este de 1250 lei (stabilit din 1 ianuarie 2018), iar plafonul maxim la care poate ajunge este de 8 500 lei.Modul de calcul concret al indemnizației este urmatorul: se aduna ultimele 12 luni, anterioare lunii de nastere a copilului, apoi suma se imparte la 12. Rezultatul se inmulțeste cu 85 si se imparte la 100.
Doamna Crenguța Nicolae, Consultant Resurse Umane la Manpower România, completeaza: „Vorbind despre indemnizația de crestere a copilului, vorbim despre Ordonanța nr. 111/2010, care este legea ce reglementeaza concediul si indemnizația lunara pentru cresterea copiilor. Ordonanța a fost actualizata in 2017 si prevede faptul ca indemnizația lunara se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni consecutiv din ultimii 2 ani anterior datei nasterii copilului.
Anterior anului 2017, perioada maxima de acordare a stimulentului de inserție a copilului era de pâna la 2 ani, 3 ani pentru copiii cu handicap, iar odata cu aceasta actualizare, pe lânga plafoanele minim, respectiv maxim, s-a modificat si durata maxima pâna la 3 ani, respectiv 4 ani in cazul copiilor cu handicap.
Citeste mai multe pe Qbebe.ro.