Pe retelele de socializare este foarte des discutata intrebarea: „Ce cadouri le dau profesorului?”. Impasul parintilor poate fi inteles. Pe de o parte sta lupta cu coruptia in institutiile de stat, pe de alta – nevoia morala a parintilor de a-si arata recunostinta si respectul fata de cei care sunt, poate, cea mai importanta veriga in procesul de dezvoltare a copiilor nostri. Daca multi parinti cred ca profesorii asteapta „atentii” si cadouri scumpe, printre discutiile aprinse la acest capitol, am gasit si dascali care sustin contrariul:
„Scumpe mamici, eu sunt profesor si urasc orice gen de atentie. Ma simt chiar intimidata daca cineva isi permite sa faca un astfel de gest „frumos”. Sunt capabila sa-mi fac singura cadouri, sau pentru asta exista sotul. Va dati seama cat este de urat cand cineva incearca sa te felicite in fata unui grup mare? Coruptie in vazul tuturor. Imi ador munca si-mi iubesc discipolii. Ei ma fac fericita prin rezultatele lor frumoase. Profesorul este la serviciu. Dragostea pentru copiii vostri nu o veti cumpara cu nimic. Ea sau este, sau nu este.”, a raspuns la o postare pe Facebook, Liliana, profesor universitar.
„Activez ca educator, iar in grupa, printre parinti, am auzit intrebarea „Cate cat?”. Initiativa a venit din partea mea: in loc sa strangem bani, mergem in aceasta zi cu copiii in excursie. Astfel, am hotarat ca pe 5 octombrie mergem cu micutii la o sectie de pompieri, acolo unde ne vom distra si vom invata ceva educativ. Parintii sunt de acord si ma sustin.”, a scris Anastasia Crismari.
„Eram invatatoare la clasa a 4-a. De ziua mea, pe langa florile pe care le-am primit, un baietel mi-a daruit un album, iar pe prima pagina a printat o poza cu mine si el (facusem anterior fotografii cu fiecare din elevi). A fost o mare surpriza sa deschid albumul si sa vad acea poza. Au trecut 5 ani de atunci. Il mai intalnesc prin oras. Deja e un adolescent, dar in albumul pe care mi l-a daruit si in amintirea mea, va ramane mereu acel micut dragut si inspirat.”, povesteste Cristina Oberneac.
Asadar, ce le putem darui dascalilor, ca sa nu-i facem sa se simta umiliti?
-
Carti
Puteti afla ce preferinte literare are profesorul, sau poate acesta colectioneaza volumele unui anumit autor. Un cadou bun ar fi si o enciclopedie, ori carti ce-I vor ajuta in procesul educativ (de exemplu „Teach like a champion”, de Doug Lemov, „The Art of Explanation”, de Lee Lefever, „Design For How People Learn”, de Julie Dirksen). Ii puteti darui invatatorului carti despre psihologia copiilor sau lecturi motivationale. Acestea ii vor fi mereu de folos.
-
Un numar artistic
Incurajati copiii sa organizeze un mini-concert dedicat dascalilor. Puteti participa si voi, parintii. Compuneti si recitati poezii, dedicati-le un cantec, montati un mic spectacol, implicati profesorii in concursuri si jocuri distractive. Faceti-le o zi de neuitat. Asta va intari relatia de prietenie dintre profesori, elevi si parinti.
Scopul este nu doar sa multumim dascalilor pentru efortul depus in educarea copiilor, dar si sa-i surprindem prin originalitate. Daca un buchet banal de flori nu va pare un cadou destul de inspirat, daruiti-i profesoarei o compozitie din flori de sezon. O puteti incadra intr-o vaza creata din stilouri, creta sau creioane colorate.
Urari de Craciun. 100 de mesaje de Craciun pentru iubit/iubita, familie si prieteni
HOROSCOPUL CRACIUNULUI 2024. Cum iti este CRACIUNUL in functie de ZODIE?
Ce inseamna cand versi cafeaua