Cele mai sărace țări din lume - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cele mai sărace țări din lume

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Actualitate » Cele mai sărace țări din lume
Cele mai sărace țări din lume

Cele mai sărace țări din lume sunt adesea acele țări care sunt prinse în tot felul de alte crize, inclusiv cele cauzate de conflicte militare, foamete sau schimbări climaterice.

Însă ceea ce determină sărăcia extremă în aceste țări nu este extrem de limpede, motiv pentru care, înainte de a vedea cum trăiesc cei mai săraci oameni din lume, să vedem cum a fost determinat acest clasament:

Definirea termenului de „cele mai sărace țări din lume”

Datele sunt mai mult decât greu de stabilit, din moment ce sunt greu de adunat din rândul celor mai vulnerabile țări. Mai mult decât atât, nici datele bazate pe produsul intern brut al fiecărei țări nu sunt relevante.

Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială și central Intelligence Agency clasifică țările după produsul intern brut pe cap de locuitor. La aceste date se mai adaugă speranța de viață la naștere a fiecărui locuitor, anii de școlarizare și valoarea proprie a indicelui de dezvoltare umană.

Având toți acești termeni în minte, LIFE.ro ne dezvăluie sunt cele mai sărace țări din lume, în ordine descendentă:

Mozambic

Mozambic este o țară bogată în resurse naturale și a făcut pași mari pentru a deveni una dintre economiile cu cea mai rapidă creștere din Africa. Cu toate acestea, țara încă este în proces de revenire după un război civil ce a durat 16 ani și a avut ca scop câștigarea independenței în fața Portugaliei. Raportul ONU pentru Dezvoltare Umană 2018 estimează un venit național brut (VNB) pe cap de locuitor de 1.093 USD și o speranță de viață de 58,9 ani. Conform celei mai recente estimări a Băncii Mondiale, peste 46% din cetățenii Mozambicului trăiesc sub limita sărăciei. Deși se anticipează că fiecare copil va petrece 9,7 ani în școală, acest lucru se traduce prin numai 3,5 ani compleți de școlarizare.

Iar ca lucrurile să fie și mai grele, în 2017 și 2019, doi cicloni puternici au lovit țara. Urgențele s-au mutat astfel în sfera ajutorării micilor fermieri care au pierdut toate culturile și acum au nevoie de sprijin pentru a recupera ceea ce a fost distrus.

Liberia

Cea mai veche republică africană, Liberia a avut de suferit din cauza unor conflicte civile între 1989 și 2003. După restabilirea păcii, venitul național brut pe cap de locuitor a ajuns la 667 de dolari, iar speranța de viață la 63. Liberia a fost lovită și de epidemia de Ebola din vestul Africii, între 2014 și 2016, ce a dus la infectarea a peste 10 mii de liberieni, dintre care jumătate au fost uciși de virus.

Focarul a avut un impact de durată asupra mijloacelor de trai ale supraviețuitorilor. Banca Mondială estimează că aproximativ 51% din populație trăiește sub limita sărăciei. Deși educația se estimează să dureze 10 ani, majoritatea liberienilor merg doar 4,7 ani la școală.

Nevoile sunt enorme și de mai bine de 23 de ani durează această luptă împotriva efectelor sărăciei.

Această luptă presupune în primul rând ajutorul oferit pentru furnizarea de apă curată din moment ce 42,5% din populație nu are acces la apă potabilă. De asemenea, se conturează tot mai multe programe de nutriție pentru a-i ajuta pe cei 35,5% dintre copiii care suferă de foame. Alte inițiative sunt în lupta împotriva malariei, dar și a violențelor bazate pe gen.

Citește restul articolului pe LIFE.ro!

Imagine de Dylan Leagh de la Pixabay

Data articol: 17/01/2022