Cele mai mari stele cunoscute - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Cele mai mari stele cunoscute

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Actualitate » Cele mai mari stele cunoscute
Horoscop lunar DECEMBRIE 2021 - sfatulparintilor.ro - piqsels.com-id-zkici

Obiectele cereşti au fascinat dintotdeauna oamenii, iar astronomia, ştiinţa care le studiază, este una dintre cele mai vechi de pe pământ. Astronomii din antichitate sunt cei care au grupat stelele în constelaţii şi au încercat să desluşească cât mai multe din tainele lor. Deşi sunt mai mult de 200 de miliarde de stele numai în Galaxia noastră, aceştia nu au reuşit să “măsoare” decât câteva zeci ca să afle care sunt cele mai mari stele cunoscute. Stabilirea dimensiunilor acestora se face, desigur, indirect, cu ajutorul unor parametri şi modele teoretice.

Soarele este singura stea ce poate fi studiată în detaliu, specialiştii reuşind să stabilească faptul că are un diametru de 1,39 de milioane de kilometri, ceea ce îl face de 109 ori mai mare ca Pământul. Şi tot Soarele este folosit ca punct de referinţă pentru măsurarea celorlalte stele. Dar LIFE.ro ne invită să vedem care sunt cele mai mari 10 stele pe care au reuşit astronomii să le măsoare până acum.

PZ Cassiopaiae este o stea din categoria supergigantelor, o stea roşie aflată în constalaţia Cassiopea, variabilă, ceea ce înseamnă că îşi poate modifica dimensiunile în timp. Este o stea extrem de luminoasă despre care se estimează că are 1190 de solar radius, R☉, raza solară fiind unitatea de măsură a stelelor, egală cu lungimea razei Soarelui. PZ Cassiopaiae este la 9160 de ani-lumină distanţă de pământ şi nu este vizibilă cu ochiul liber, ci doar cu ajutorul unul telescop.

BI Cygni este şi ea o supergigantă roşie situată în constelaţia Cygnus. Are 1240 R☉ şi se află la 5150 de ani-lumină faţă de Pământ. Astrul este şi el neregulat, iar luminozitatea lui variază între magnitudini de 8,4 şi 9,9. Nu este vizibil de pe Pământ.

HD 179323 are 1300 R☉ şi se află în constelaţia Sagittarius, la 1695 de ani-lumină faţă de Pământ. De altfel poate fi vizibilă la limită, chiar şi din România.

Citește restul materialului pe LIFE.ro!

Data articol: 28/02/2022