Dacă nu ai citit niciodată romanul Dune al lui Frank Herbert pe care se bazează noul film ce va fi lansat în acest an, s-ar putea să te întrebi dacă ar trebui să citești cartea înainte de apariția filmului.
Odată cu viitoarea adaptare Dune realizată de Denis Villeneuve, a revenit interesul pentru epopeea științifico-fantastică din 1965 a lui Frank Herbert și a lumii fantastice uriașe create de acest autor.
Cu toate acestea, a ști de unde să începi cu cărțile și filmele poate da dureri de cap.
Romanele Dune sunt extrem de complicate, cu intrigi largi, personaje cu nume ciudate și câteva teme recurente. Nu este de mirare, așadar, că adaptările anterioare ale filmului nu au prea prins la public. Filmul din 1984 al creatorului Twin Peaks, David Lynch, a fost aproape universal condamnat, cineastul Alejandro Jodorowsky nu a reușit să-și lanseze adaptarea (ceea ce a dus la un documentar fascinant), iar versiunea SyFy Channel este bună, dar mult prea lungă.
Cu toate acestea, Villeneuve promite că a găsit formula secretă și, în cele din urmă, îi va oferi cărții Dune ecranul de cinema pe care îl merită. Regizorul Blade Runner 2049 și Arrival și-a dovedit deja capacitatea de a regiza povești științifico-fantastice impresionante și, din nou-lansatul trailer Dune, este clar că va fi epic. În plus, Dune are o distribuție superbă, inclusiv Timothée Chalamat, Zendaya, Oscar Isaac, Jason Momoa, Josh Brolin, Javier Bardem și Rebecca Ferguson.
Așadar, ar trebui să citești romanul Dune înainte de lansarea filmului, pentru a înțelege ceva? Ar trebui să citești prima carte sau toată seria?
Dacă vrei să știi destule lucruri despre Dune înainte de viitoarea lansare de film, citirea primului roman – cu titlul simplu Dune – ar trebui să fie suficientă. Dune poate fi tratată ca o carte și o poveste de sine stătătoare. Citirea acestei prime cărți va ajuta la umplerea unor lacune care există în orice adaptare a unei cărți de acest tip. Saga Dune constă practic din două părți. Primele șase cărți au fost scrise de Frank Herbert în perioada 1965 – 1985. Acestea sunt:1) Dune (1965)
2) Dune Messiah (1969)
3) Children of Dune (1976)
4) God Emperor of Dune (1981)
5) Heretics of Dune (1984)
6) Capitol: Dune (1985)
Ai putea să le citești exact în această ordine, deoarece nu numai că sunt sortate după data publicării, ci și epopeea se desfășoară în ordine cronologică.
Din păcate, Frank și-a lăsat lucrarea neterminată și povestea incompletă, pentru că a murit înainte de a avea șansa să termine cea de-a șaptea carte.
Moștenirea sa a trăit și fiul său Brian Herbert a reluat seria Dune, în colaborare cu Kevin Anderson (cunoscut pe scară largă pentru că a contribuit la universul Războiului Stelelor scriind o mulțime de povești originale, în special „Trilogia Academiei Jedi”).
Nu numai atât, ci chiar după ce începuseră să scrie primele cărți din epoca „modernă” a Dune, aceștia au descoperit materiale ale lui Frank Herbert, sigilat timp de 15 ani într-un dulap bancar. S-a dovedit că aceste note erau de fapt niște linii directoare pentru legendarul Dune 7, partea lipsă a saga, cea care va completa seria, pe care nimeni nu se așteptase să o vadă.
Brian și Kevin au lansat până acum 12 cărți (dar ar trebui să ne așteptăm să vină mai multe). Acestea sunt separate de un context tematic, care este necesar deoarece majoritatea au fost scrise sub formă de trilogie și trebuie citite în această ordine specială:
– Preludiu la seria Dune (este vorba despre o perioadă care începe cu aproximativ 35 de ani înainte de evenimentele originalului Dune și se termină cu aproximativ 15 ani înaintea lor):
1. House Atreides (1999)
2. House Harkonnen (2000)
3. House Corrino (2001)
– Seria Legends of Dune (se referă la vechiul război din întreaga galaxie între omenire și mașini, cu aproximativ 10 mii de ani înainte de Dune, când fundațiile au fost de fapt construite):
4. The Butlerian Jihad (2002)
5. The Machine Crusade (2003)
6. The Battle of Corrin (2004)
– Dune 7 (de fapt este o serie fără titlu, dar este practic Dune 7, împărțit în două părți și evident reia povestea de unde Frank Herbert a părăsit-o în 1985):
7. Hunters of Dune (2006)
8. Sandworms of Dune (2007)
– seria Heroes of Dune (este aproximativ o perioadă care începe cu aproximativ 15 ani înainte de Dune până la începutul său):
9. Paul of Dune (2008)
10. The Winds of Dune (2009)
– Seria Great Schools of Dune:
11. Sisterhood of Dune (2012)
12. Mentats of Dune (2014)
Întrebarea este în ce ordine ar trebui să citești toate aceste cărți? Trebuie să urmăm ordinea în care au fost scrise / publicate sau ordinea cronologică în care se dezvoltă povestea? Trebuie să citim mai întâi Dune (1965) sau poate să alegem Jihadul Butlerian (2002) care, la urma urmei, are loc cu 10 mii de ani mai devreme?
Sugestia noastră este să le citești exact în ordinea în care au fost prezentate mai sus. Ar fi păcat dacă prima ta impresie despre Dune ar veni din cărțile lui Brian Herbert și nu ale lui Frank.
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!