Incepeti in mod corect
Pentru a avea plante sanatoase, asigurati-va ca le oferiti conditiile optime de crestere. Pentru majoritatea legumelor, acest lucru inseamna soare di plin cel putin 6 ore pe zi. Daca aveti un sol slab, imbunatatiti-l cu ingrasamant organic sau compost.
Alegeti plantele cu grija
Unele plante, ca de exemplu rosiile, sunt mai vulnerabile la daunatori si boli decat altele. Ca sa reduceti din aceste probleme, cautati soiuri cu rezistenta crescuta, acest lucru este mentionat pe eticheta prin niste litere speciale.
Oferiti hrana naturala
Solul ofera tot ce are nevoie o planta, deci nu este necesar sa adaugati ingrasamant decat daca doriti o recolta mai buna si mai rapida. Daca alegeti sa folositi ingrasamant, asigurati-va ca este natural. Gunoiul de grajd bine putrezit este o sursa excelenta daca provine de la animale ierbivore. Puteti si sa cumparati astfel de ingrasamant natural, gata ambalat din magazinele si centrele de profil.
Nota: daca aveti un pamant bogat, nu mai adaugati ingrasamant. Prea multi nutrienti por dauna plantelor facandu-le mai vulnerabile in fata daunatorilor. plantele crescute mai lent, sunt de obicei mai rezistente.
Practicati cultivarea prin rotatie
Daca plantati aceleasi legume pe acelasi loc in fiecare an, unele boli pot sa treaca in sol si sa atace plantele inainte sa creasca indeajuns sa se poata apara. Mentineti elementul supriza, cultivand in fiecare an in alt loc legumele.
Deoarece plantele asemanatoare sau din aceasi familie sunt afectate de acelasi tip de boli, evitati sa le plantati aproape una de alta. Doua dintre cele mai mari familii sunt familia tomatelor ( rosii, ardei, cartofi si vinete) si familia dovleceilor ( dovleacul, pepenele, castravetele si dovleceii)
Aplicati un strat protector eficient
Un asemenea strat deasupra solului nu numai ca va reduce din buruieni dar va crea si o bariera intre sporii bolilor de tip ciuperca si frunzele plantelor. In majoritatea cazurilor un strat de 3 – 5 cm este cel mai bun.
Pentru un avantaj in plus, folositi material organic in acest strat, astfel se va descompune si va adauga nutrienti solului.
Declarati razboi buruienilor
Acestea nu numai ca vor concura cu legumele pentru asimilarea apei si nutrientilor, dar vor si atrage insecte daunatoare. La randul lor, insectele vor infecta legumele hranindu-se de la o planta bolnava si trecand apoi pe una sanatoasa.
Mentineti curatenia
Multe boli se raspandesc rapid in frunzisul cazut. Este bine ca in mod regulat , o data sau de doua ori pe saptamana, sa va plimbati prin gradina si sa culegeti frunzele moarte cazute.
Avantaj: facand acest lucru, veti observa schimbari la nivelul frunzelor si veti putea sa culegeti frunzele infectate chiar la debutul bolii. Aruncati frunzele la gunoi, nu in gramada cu ingrasamant.
Udati in mod rational
Frunzele umede, mai ales dupa amiaza si seara atrag bolile. Evitati sa stropiti plantele in aceste intervale. In loc de un furtun cu stropitoare, folositi unul cu jet sau un sistem de irigatie prin picurare pentru a lasa apa la radacina plantei.
Oferiti-le aer
Inghesuirea plantelor este o metoda foarte eficienta in a scoate o recolta mare, dar poate cauza multe probleme. Evitati plantarea legumelor prea aproape una de alta. O aerisire buna va ajuta in prevenirea multor boli de tip ciuperca ce pot ataca legumele.
Plantati cateva flori
Cateva flori vor face gradina sa arate mai frumoasa si in plus vor atrage insecte benefice. Acestea vor ataca insectele daunatoare cum sunt aphidele si omizile. Nu va faceti griji , majoritatea lor sunt atat de mici ca nici nu le veti pbserva.
Cele mai eficiente plante in atragerea insectelor benefice sunt: Bachelor's button, Cleome, Cosmos, Black- eyed Susan, Margaretele, Marigold, Nasturtium, Purple Coneflower, Salvia, Floarea Soarelui, Yarrow si Zinnia.
Fiti realisti
Prima si una dintre cele mai grele lectii pe care le veti invata este ca o gradina ecologica nu va arata niciodata perfect. S-a ajuns la un echilibru unde totusi exista o forma de daunatori sau boli care vor ataca plantele. Natura vine in ajutor inainte ca frunzele patate sa se extinda in toata gradina.
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!