Nasterea sub apa: da sau nu ? - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Nasterea sub apa: da sau nu ?

Sfatulparintilor » Blogul tău » Nasterea sub apa: da sau nu ?

Nasterea sub apa: pro sau contra? 
    
     Viata in general e plina de indoieli si doar rare certitudini, asa ca totul pare un exercitiu de maturizare continuu pentru fiecare dintre noi. In scoala nu te invata nimeni cum sa iei decizii bune in viata, asa ca fiecare trebuie sa se educe in sensul "detectarii" acelor indicii care te ajuta sa risti cat mai putin. In final, asta vrem toti, nu-i asa?
    
     Pentru subiectul "nasterea sub apa" am gasit, bineinteles, si indoieli si certitudini atat in declaratiile unor mamici care au experimentat procedura, cat si ale unor medici ce profeseaza in domeniu.
    
     Desi conteaza foarte mult care este autoritatea, pregatirea profesionala si experienta celui ce-si spune parerea – mai ales despre un subiect atat de delicat – nu trebuiesc excluse trairile unor mame care au decis pro sau contra si au avut mai mult sau mai putin noroc.
    
Documentativa cu incredere, sa nu ascultati orbeste de nimeni! Intotdeauna instinctul vostru, bine-educat (in sensul de a nu intra in panica la cea mai mica adiere de vant) va fi cel care va va da raspunsul corect.
    
     Articolul acesta il veti citi fie din curiozitate, fie pentru ca va ganditi serios la aceasta varianta de a va naste copilul intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat. Indiferent care este motivul, iata cateva avantaje si dezavantaje.

    
     Avantajele procedurii de nastere sub apa 
    
     Avantajele procedurii de nastere sub apa constau in relaxarea mai mare decat in nasterea normala atat pentru mama , cat si pentru copil deoarece:
    
     1. In mediul lichid se reduce efectul fortei de gravitatie; mama isi poate schimba fara efort pozitia, concentrandu-se astfel pe facilitarea unei respiratii regulate pe parcursul nasterii;
    
     2. Travaliul este mai scurt ca perioada de timp si nu este nevoie de medicamente care sa atenueze durerea sau, in cazul in care mama are o rezistenta scazuta la durere, aportul de medicamente este mult diminuat. Oricum, relaxarea fizica si psihica a mamei accelereaza secretia in corpul ei a hormonului care inhiba durerea (endorfina) – nasterea fiind astfel mult usurata;
    
     3. Relaxarea mamei reduce anxietatea aparuta in mod obisnuit in timpul nasterii, scade stressul, iar mama este mult mai cooperanta in fiecare dintre fazele nasterii propriu-zise. Muzica la cerere, anestezia epidurala (tot la cerere), spuma care se adauga in apa pentru a mari confortul ? toate sunt menite sa relaxeze mama;
    
     4. Se reduce aparitia si severitatea sfasierilor vaginale si implicit nevoia de epiziotomie, deoarece apa confera elasticitate tesutului perineului;
    
     5. Copilul resimte un confort mai mare pentru ca trecerea din lichidul amniotic direct in apa se face mult mai usor. Totodata, apa este si un mediu care atenueaza socul, stresul pe care copilul il resimte din punct de vedere senzorial in momentul nasterii: lumini, sunete, miscari (este impins de contractii);
    
     6. Practica a dovedit ca este falsa teama unor mamici privind pericolul de inec al copilului in momentul nasterii. Bebelusul trece defapt tot in acelasi tip de mediu, deci impactul este mult mai mic fata de cel suportat in nasterea clasica;
    
     7. Monitorizarea mamei si a copilului se face in permanenta. Bebelusul este monitorizat din punct de vedere cardiac, astfel incat, daca ritmul inimii se reduce, mama este scoasa din apa si se continua nasterea in procedura clasica. De asemenea, mama este scoasa din apa pe perioada travaliului de mai multe ori, la anumite intervale, pentru a se verifica dilatatia colului.


     8. Imediat dupa nastere copilul este scos din apa si pus la pieptul mamei – ceea ce creeaza in mod firesc o linistire mai rapida a amandurora – dupa care urmeaza procedurile obisnuite si in nasterea clasica.
    
    
     Dezavantajele procedurii de nastere sub apa 
    
     Dezavantajele procedurii de nastere sub apa sunt pe cat de putine (fata de avantaje) pe atat de importante:
    
     1. Cada speciala in care se aseaza mama pe timpul travaliului necesita conditii de igiena extraordinar de stricte; riscul infectiilor atat pentru mama, cat si pentru copil fiind deosebit de mare. De fapt, cauza care in anul 2000 a dus la decesul unei mame ce a nascut prin aceasta metoda este strict legata de lipsa igienei perfecte si a sterilitatii apei. Mama a dezvoltat rapid o septicemie ce i-a fost fatala, ca atare Colegiul Medicilor nu a mai autorizat aceasta metoda.
    
     2. Medicul si asistentele trebuie sa aiba o pregatire speciala pentru acest tip de nastere, in caz contrar, lipsa reactiei potrivite si a celei mai bune decizii din partea lor in functie de problemele ce pot aparea, duc la cazurile nefericite in care devin necesare procedurile de urgenta pentru a salva mama si copilul.
    
     3. Exista medici care sustin si astazi (dupa ce nasterile in apa nu mai sunt o premiera nici in Romania) faptul ca, unii copii care se nasc prin aceasta metoda se adapteaza mai greu la mediul inconjurator avand adesea probleme de respiratie.
    
     Unde se practica in Romania? 
    
     Cateva date care sa va indrume, daca doriti, catre o clinica unde puteti naste prin aceasta metoda:
    
     – Active Center (site activecenter.ro) si Spitalul Elias Bucuresti

– La spitalul Orasenesc din Rupea (langa Brasov). In acest spital nu exista sectie de nastere speciala cu autorizatie pentru nasterile sub apa, dar se practica totusi aceasta procedura cu riscul asumat personal de catre mama in cauza.
     – La Clinica particulara Eva din Brasov (site clinicaeva.org)
     – Clinica de Obstetrica – Ginecologie Aqua Materna Brasov
    
     Oricum decizia de a naste printr-o anumita varianta (clasica sau sub apa) sa o luati cu multa rabdare, parerile sunt impartite si voi trebuie sa faceti alegerea cea mai buna in cazul vostru!
             
    
     Va doresc o nastere usoara! 
    
     Fiti optimiste, nu lasati panica sa va dea tarcoale si vorbiti despre starile pe care le aveti cu medicul atunci, pe loc, fara nici o ezitare sau jena!
     Fiti increzatoare ca Dumnezeu stie ce face .. mai bine decat noi toti la un loc! Si incercati sa va pastrati calmul permanent si sa faceti alegerile "la rece" si nu in "fierbinteala momentului".
    
     Nici o nastere nu seamana cu alta si asa cum voi, fiecare in parte sunteti unice, asa vor fi si momentul nasterii si bebelusii!
    
 

Data articol: 01/02/2011