Am primit, acum cateva luni, o carte de la o prietena foarte draga mie, Andreea. Cartea se numeste "Copilul meu – cum sa il iubesc?" si este scrisa de dr. Ross Campbell. Din lipsa de timp, am tot amanat citirea ei, insa in urma cu ceva timp, m-am hotarat SA IMI FAC TIMP sa o citesc. Am parcurs deja 8 capitole si nu imi vine sa o mai las jos din mana, insa nu apuc sa citesc prea mult intr-o zi, doar cat doarme Andra, dupa ce imi termin treburile. Imi place la nebunie si as vrea sa va impartasesc si voua unul dintre fragmentele mele preferate din carte:
"Ochii unui bebelus incep sa distinga ceea ce vad intre saptamana a doua si a patra. Una dintre primele imagini care retine atentia bebelusului este cea a fetei umane, dar el se concentreaza indeosebi asupra ochilor.
Cand un copil ajunge la varsta de sase pana la opt saptamani, veti constata ca ochii lui se misca permanent si par sa caute ceva. Par doua antene radar scanand neintrerupt zona si cautand ceva. Stit ce anume cauta? Cred ca stiti deja raspunsul: cauta alti doi ochi. Inca de la varsta de doua luni, acesti ochi se opresc asupra celorlalti doi ochi. Copilul percepe deja trairile afective si inca de la aceasta varsta frageda rezervorul sau emotional trebuie umplut.
Uimitor, nu-i asa? Nu este de mirare ca modul de raportare a copilului la lume si sentimentele sale fata de aceasta se formeaza atat de puternic, la o varsta atat de frageda. Majoritatea cercetarilor afirma ca trasaturile de baza ale personalitatii copilului, modul de a gandi, modul de a vorbi si alte trasaturi esentiale ale sale sunt stabilite pana la varsta de cinci ani.
Nu este niciodata prea devreme sa-i oferim copilului o afectiune continua, plina de caldura. Pur si simplu el TREBUIE sa beneficieze de aceasta dragoste neconditionata pentru a face fata cu o cat mai mare eficacitate lumii din vremea noastra. Si avem la indemana o metoda simpla, dar extrem de puternica prin care ii putem oferi aceasta dragoste. Fiecare parinte poate folosi contactul vizual pentru a-si exprima dragostea neconditionata fata de copilul sau."
Acest gragment este doar o particica din capitolul 4, care vorbeste despre exprimarea dragostei prin contactul vizual.
Citind acesta carte am invatat multe, printre care si ca exista mai multe tipuri de exprimare a dragostei fata de copiii nostri, si anume:
-exprimarea dragostei prin contactul vizual;
-exprimarea dragostei prin contact fizic;
-exprimarea dragostei prin acordarea atentiei.
Dar, dupa ce voi termini de citit cartea (probabil ca voi dori sa o recitesc!) voi face o lista cu cele mai importante lucruri pe care ar trebui sa le stie un parinte, in dorinta sa de a-si creste, educa si disciplina copilul, in concordanta cu incercarea de a-si arata si dovedi dragostea fata de copil, dragoste care ar trebui sa fie neconditionata, potrivita si constanta.
PS: Daca se intampla sa aveti aceasta carte in biblioteca, v-o recomand cu caldura, este acel "manual cu instructiuni", pe care noi, ca parinti, ne-am fi dorit sa il primim odata cu venirea pe lume a copilului nostru! 🙂
Cu prietenie,
Alexandra
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!