Un subiect care mi-a placut si pe care vreau sa il impartasesc cu voi.
Talentul este o dezvoltare superioara a aptitudinilor, ce se datoreaza in exclusivitate zestrei genetice. Specialistii spun insa ca talentul nedescoperit la timp sau prost gestionat se poate pierde foarte lesne.
Mostenirea genetica isi spune cuvantul atunci cand nici nu te astepti. Unele gene se manifesta dupa multe generatii, de aceea nu trebuie sa crezi ca abilitatile celui mic se limiteaza la o combinatie intre cele ale tale si ale tatalui sau. Simpla prezenta a unor calitati nu este suficienta, inteligenta se dezvolta si prin exercitiu.
Pornind de la ideea ca micutul nostru este destept si, ca atare, lucrurile si evolutia lui se vor dezvolta de la sine, atunci nu il ajutam cu adevarat. "Pentru ca la fel ca un muschi, care trebuie lucrat pentru a atinge performantele sale maxime, la fel si inteligenta unei persoane trebuie stimulata".
Studiile de specialitate atesta importanta descoperirii inclinatiilor copiilor cat mai devreme. Se pare ca unul din cinci copii manifesta aptitudini deosebite fie in domeniul sportului, fie in cel artistic, ori stiintific. Dar cum reusim sa ne dam seama ca prichindelul nostru este unul din cei "insemnati" cu un anume talent? Aceasta este intrebarea pe care si-o pune orice parinte, interesat de acest aspect.
Raspunsul nu este usor de dat. Ca parinte, mai ales daca te lasi sedus de farmecul propriei progenituri, esti tentat sa crezi ca cel mic este bun la… toate. Si atunci il inscrii si la pian, la pictura, la engleza, la dansuri si la karate si asa mai departe, crezand ca din toate se va potrivi ceva.
Specialistii critica insa o asemenea atitudine, considerata derutanta, obositoare si in cele din urma inhibanta pentru copil si recomanda, mai degraba, observarea cu atentie a activitatilor cotidiene a celor mici, inainte de a trage concluzii privitoare la inclinatiile copiilor.
Un copil bine stimulat de catre parinti, acompaniat in explorarea lumii din jurul sau, ascultat si incurajat in activitatile lui ii fac placere si isi va dezvolta aromnios personalitatea, talentul iesind de la sine la suprafata.
Nu confundati aptitudinile cu talentul. Toti oamenii au anumite aptitudini, mai mult sau mai putin dezvoltate, dar nu toti au talent intr-un anume domeniu. Talentul presupune o dezvoltare superioara, iesita din comun a anumitor aptitudini. Deasemenea, talentul poate iesi la suprafata abia la varsta scolara, ceea ce nu inseamna ca trebuie sa disperam.
Datoria noastra ca parinti este cea de a pandi inclinatiile copiilor nostrii si de a merge pe dezvoltarea acestora.
Cum descopera parintii talentul copilului?
Din fericire, nu ai nevoie de teste costisitoare pentru a vedea ce activitati ii capteaza atentia copilului tau sau ce activitati ii aprind imaginatia si-l incanta atat de mult incat le face fara ca nimeni sa ii spuna.
Nu trebuie decat sa-l observi cu atentie.
Parintii isi doresc foarte mult ca cei mici sa aiba succes in diferite domenii, iar copii vor mai mult decat orice altceva sa-si multumeasca parintii, asa ca vor continua sa faca un anumit lucru foarte mult timp chiar daca nu le place.
Mai jos, iti prezint cinci moduri care te vor ajuta sa descoperi si sa incurajezi talentele innascute ale copilului tau.
1. Urmareste copilul in timp ce se joaca.
Copilul tau graviteaza in mod natural spre activitati de grup sau proiecte solo? Prefera sa fuga tot timpul sau sa stea linistit? Ce ar alege daca ar putea: un bloc de desen, un cd-player sau o masinuta?
Vazand ce alege copilul tau pentru el insusi iti va oferi o buna idee despre viitoarele sale talente.
2. Ofera-i optiuni reale
Este usor de inteles, vrei ca micutul tau sa aprecieze muzica, asa ca il trimiti la lectii de pian. Dar, are el suficient talent pentru a canta la pian si mai ales ii place? Ce se intampla daca el ar fi mai implicat si mai fericit sa bata tobele sau sa cante? Sau doar sa asculte? Copii trebuie sa isi urmeze propriile pasiuni, in ciuda a ceea ce vei dori tu sa faca. Cheia este sa-ti lasi copilul tau sa exploreze diferite unghiuri ale unei activitati si sa urmaresti ceea ce intr-adevar ii atrage atentia. Daca crezi ca micutului tau ii va placea muzica, incepe cu lectii de pian, dar spune-i ca daca nu ii va placea, dupa sase luni poate sa treaca la un alt instrument. Sau la cu totul altceva.
3. Valideaza interesele sale
Ai putea crede ca jocurile video sunt o pierdere de timp, dar in cazul in care copilului tau ii place grafica, animatia, povestirile, sau rezolvarea problemelor, acesta ar putea fi talentul sau. Totusi nu il lasa sa petreaca mai mult de 1-2 ore pe zi in fata monitorului deoarece ii poate dauna.Parintii impart de foarte multe ori activitatile in categorii mai mari dar, facand acest lucru, ei nu sunt atenti la multe detalii minore dar foarte importante. In loc sa critici aptitudinile copilului, valideaza-le, spunandu-i: „Wow, am observat ca iti plac jocurile pe calculator si esti foarte bun la asta.” Daca ii vei spune ca este o pierdere de timp, ii vei reduce la tacere dorinta sa de a-si urmari interesele.
4. Incurajeaza exprimarea
Daca copilul tau vine acasa de la scoala, isi ia caietul si incepe sa scrie o povestioara amuzanta doar pentru a se distra vei fi foarte incantata nu? Dar daca se aseaza si incepe sa se uite la desene animate? Sau scrie ghicitori? Ce se intampla daca isi petrece o ora facand puzzle-uri de cuvinte incrucisate? Incurajeaza-l in tot ce face. Iubirea pentru scris si scrierea din placere merg mana in mana. Si in momentul in care copilul tau se simte cenzurat sau limitat s-ar putea opri din a-si mai exprima creativitatea.
5. Nu il obliga sa faca ceea ce vrei tu
Indiferent daca copilul tau iubeste sau uraste activitatea pe care doresti sa o faca, acest lucru nu este o reflectie asupra ta. De fapt, nu este vorba despre tine deloc. Aminteste-ti sa lasi deoparte propriile tale interese, prejudecati si idei preconcepute.
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!