Copilul descopera computerul si i se deschid portile catre o lume fascinanta, plina de inedit, de informatii interesante, de distractii… Nu-i interzice sa se joace, dar supravegheaza-l.
Noi, adultii, aproape ca nu ne mai putem desfasura activitatea profesionala fara ajutorul acestei “cutii magice”. Nu este de mirare atunci ca tot mai multe familii se straduiesc sa achizitioneze, uneori cu eforturi financiare mari, un asemenea aparat hiper-super-complex.
Adeseori motivul il reprezinta dorinta parintilor de a le oferi copiilor sansa sa ia contact cat mai de timpuriu cu lumea informaticii.
Cei mici cresc alaturi de computere inca de la cea mai frageda varsta. La gradinita, la scoala sau acasa, ei incearca, fascinati, sa patrunda in lumea misterioasa pe care le-o ofera computerul.
Si cu cat copilul este mai fascinat, cu atat isi va dori sa petreaca mai mult timp in fata ecranului. Sa apese pe butoane, sa experimenteze jocuri noi, sa deseneze…
Ce-i prea mult strica
Intr-adevar, este bine ca micutul sa se obisnuiasca din vreme cu calculatorul, dar… tot ce este in exces dauneaza.
Exista riscul sa devina intr-atata de vrajit de el, incat sa nu-si mai doreasca nimic altceva. Va fi incantat ca il poate „manevra” cum doreste si ca aparatul comunica cu el. Il va considera prietenul fidel, partenerul de joaca ideal: face ce vrei atunci cand vrei, nu comenteaza, nu te cearta, nu oboseste, nu se supara ca vrei sa joci acelasi joc de zeci de ori.
Si, evident, cel mai mult il vor atrage jocurile video. Dar sunt oare acestea benefice pentru dezvoltarea lui? Cat de mult timp il putem lasa sa petreaca in compania aceste lumi imaginare?
Raspunsul specialistilor este unanim: abuzul de jocuri pe calculator poate provoca oboseala vizuala, nervozitate, ameteli, tulburari de orientare sau de constienta, tulburari de somn. Statul prea mult pe scaun dauneaza coloanei vertebrale si il predispun la obezitate.
Unii copii pot avea chiar senzatie de greata din cauza neconcordantei intre miscarile jocului de pe ecran si a imobilizarii corpului (exact ca in cazul raului de transport).
Mai mult, frecventa monitorului, combinata cu flash-urile luminoase regulate sau explozive, succesiunea rapida a imaginilor ar putea declansa o criza de epilepsie la copiii predispusi, in special la cei cu varsta intre 6 si 12 ani.
Dependenta, un pericol real?
Prea multe ore petrecute in compania jocurilor pe calculator nu raman fara consecinta nici in plan psihologic. Copiii ar putea deveni dependenti de aceasta lume imaginara si ar putea renunta, din ce in ce mai mult, la activitatile obisnuite ale varstei: lectura, joaca in parc, intalnirile cu prietenii, temele, invatatul.
Dar faptul ca pustiul petrece prea mult timp cu jocurile pe calculator dezvaluie preexistenta unor probleme de comunicare in familie. Iar ostilitatea parintilor vizavi de atitudinea copilului nu face decat sa accentueze dependenta acestuia de jocurile video.
Cum il poti controla ca sa nu exagereze
-
Nu este nevoie sa ii interzici cu desavarsire sa se joace pe computer, dar limiteaza-i timpul petrecut in fata calculatorului. Daca este un fan al jocurilor online, impune-i restrictii si in ce priveste navigarea pe internet.
Un copil mai mic de 7 – 8 ani nu trebuie sa stea mai mult de o ora pe zi la calculator, iar cei cu varsta intre 8 – 12 ani nu mai mult de doua ore. Cere-i ca, la fiecare 15 – 20 de minute, sa faca pauza: sa se ridice de pe scaun, sa faca cativa pasi prin camera, sa bea apa, sa manance un fruct.
-
Stabileste-i un program zilnic, pe care il avertizezi ca doresti sa-l respecte: ora de masa, de odihna, de lectii… Acest orar trebuie sa includa si joaca afara, unde are ocazia sa faca miscare.
- Incearca sa il implici in diverse alte activitati: vizite la prieteni, mergeti la film sau la circ, invita-i prietenii acasa, motiveaza-l sa iasa la joaca in parc, sa mearga cu bicicleta sau cu rolele.
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!