Boabele recuperate din excrementele unei nevastuici asiatice se vind cu 600 dolari/kg
Buticurile de lux din Statele Unite vind, la pretul destul de piperat de 660 dolari kilogramul, o cafea pe care foarte multi oameni ar putea s-o considere absolut scirboasa, ea fiind produsa din boabe recuperate din excrementele unui animal de talie mica, civeta, care traieste in insulele indoneziene Java, Sumatra si Sulawesi. Aceste animale, asemanatoare nevastuicii, se hranesc, in principal, cu fructe, insa in perioada recoltatului maninca si boabe coapte de cafea. Localnicii le-au considerat multa vreme o pacoste pentru ca le injumatateau recoltele, pina au observat ca boabele trec aproape nedigerate prin sistemul lor digestiv, deci pot fi usor recuperate. Uscate, macinate si vindute sub numele “Kopi Luwak”, acestea dau nastere celei mai grozave cafele din lume, cu aroma de ciocolata, extrem de savuroasa in ciuda faptului ca are un usor miros de mucegai. Desi cererea este foarte mare, productia anuala de “Kopi Luwak” nu depaseste 200 de kilograme, motiv pentru care este foarte greu de gasit, devenind astfel cea mai scumpa cafea din lume.
Vazind ca se cistiga bani frumosi cu acest produs, micii intreprinzatori filipinezi incearca si ei sa patrunda pe piata. Multi tarani colinda de dimineata pina seara padurile in cautarea excrementelor de civeta. “Unele miros urit, altele nu”, povesteste Eleuterio Balidio. Intors acasa, el spala bine excrementele, separa boabele de cafea si le pune la uscat la soare. “Daca ai noroc poti sa aduni un kilogram intr-o zi. Trebuie sa muncesti insa foarte mult”, spune el, adaugind ca, desi le place gustul acestei cafele, familia lui nu-si permite sa pastreze decit o cantitate foarte mica, restul fiind trimis la export.