Cancerul, artrita, scleroza sau anxietatea sunt cateva dintre afectiunile medicale care pot fi tratate cu ajutorul produselor apicole. Apiterapia foloseste produsele stupului pentru prevenirea si ameliorarea a numeroase afectiuni. Produsele apicole sunt folosite si in industria cosmetica, pentru creme, lotiuni sau sampoane.
Ce este apiterapia
Apiterapia este o terapie traditionala care foloseste produsele stupului pentru tratarea diverselor afectiuni. Terapiile care folosesc produsele apicole sunt vechii de mii de ani. Mierea este considerata un medicament natural inca din epoca de piatra. Terapia cu venin de albine a fost folosita de catre romani si greci.
Hipocrate, considerat "Parintele Medicinei", a folosit produsele apicole pentru tratarea artritei. In zilele noastre, produsele pe baza de miere sunt folosite pentru numeroase afectiuni, pentru circulatia sangelui si stimularea sistemului imunitar. In apiterapie, produsele apicole sunt folosite in combinatie cu alte substante, in special uleiuri esentiale.
Care sunt produsele stupului
Produsele stupului, folosite in apiterapie, sunt mierea, propolisul, polenul, veninul, laptisorul de matca, ceara de albine si fagurii.
Mierea de albine a fost folosita de mii de ani pentru proprietatile sale terapeutice. Hipocrate a scris chiar si un tratat care continea modalitatile de folosire a mierii in tratarea diverselor afectiuni. Compozitia chimica pe care o contine fac ca mierea sa fie un produs mult mai usor de digerat decat zaharul. Mierea poate fi folosita ca substitut al zaharului si indulcitorilor artificiali. Mierea contine si cantitati mici de proteine, vitamine, minerale si enzime.
Propolisul a fost folosit de secole de catre numeroase popoare pentru proprietatile sale antiseptice, antimicrobiene si detoxifiante. Propolisul este o substanta lipicioasa, realizata de albine din rasina copacilor si plantelor. Albinele folosesc propolisul pentru protejarea stupului de infectii, bacterii sau ciuperci. Propolisul contine fier, cupru, zinc, aluminiu, calciu si siliciu. Are proprietati antiinflamatorii, antioxidante si regenereaza tesuturile.
Polenul din plante reprezinta principala sursa de proteine pentru hrana albinelor. Acestea colecteza polenul, pe care il depoziteaza in faguri. Polenul este amestecat apoi cu miere sau nectar. De asemenea, albinele consuma polenul pentru a produse apoi laptisor de matca si ceara. Polenul de albine contine animoacizi esentiali si vitamine. Mai contine si numeroase enzime si este un antioxidant puternic. Polenul este foarte nutritiv, iar o lingurita din acest produs este echivalenta cu o portie de legume.
Veninul de albine este produs de doua glande asociate cu acul albinelor. Veninul este secretat in perioada de maxima dezvoltare a albinelor, in special atunci cand acestea apara stupul si mer in cautare de provizii. O albina batrana produce cea mai mica cantitate de venin. Matca produce cea mai mare cantitate de venin in cazuri de urgenta, in special atunci cand trebuie sa apere stupul si sa lupte cu alte matci. Veninul de albine contine 88% apa. Mai contine glucoza, fructoza si lipide. Veninul are proprietati antireumatice si este batericid.
Laptisorul de matca este o substanta cu o consitenta laptoasa produsa de albine. In primele trei ziled e viata toate larvele de albine sunt hranite cu laptisor. Dupa aceasta perioada doar larvele care vor deveni matci mai sunt hranite cu laptisor de matca. Laptisorul de matca are efecte deosebite asupra sistemului endocrin, hormonal si metabolic al organismului.
Boli tratate cu produse apicole
Produsele apicole sunt folosite pentru tratarea a numeroase afectiuni medicale. Mierea si toate produsele stupului sunt utile pentru scleroza multipla, artrita, alergii, guta, dureri de spate, afectiuni virale, fungicide si bacteriale sau fracturi. De asemenea, produsele apicole sunt recomandate si in tratarea cancerelor si tumorilor.
Boli tratate cu miere
Mierea poate fi folosita pentru a trata insomnia, anorexia, ulcerul stomacal si intestinal, constipatia, osteoporoza si laringita. Mierea este indicata si pentru tratarea indigestiilor si inflamatiilor gastrointestinale. Mierea inhiba si dezvoltarea H. pylori, o bacterie responsabila pentru dezvoltarea ulcerelor. Mierea are si proprietati antibiotice, antifungicide si antivirale. Extern, mierea poate fi aplicata pentru a trata diverse tipuri de eczeme si herpes. De asemenea, este utila pentru sterilizare ranilor infectate in urma accidentelor, operatiilor sau arsurilor.
Mierea este si un antiseptic puternic. Omoara germenii si bateriile. Mierea de albine este utila si in tratarea conjunctivitei, a cataractei, normalizeaza microflora digestica, calmeaza nervii si ofera un somn de calitate. Mierea de salcam are proprietati calmante, cea de castan favorizeaza circulatia sangvina, mierea de tei este sedativa. Mierea de mar este tonica, iar cea de papadie este depurativa si laxativa.
Boli tratate cu laptisor de matca
Laptisorul de matca este folosit pentru prevenirea si amelioarea a numeroase afectiuni medicale. Printre aceste se numara anxietatea, arteroscleroza, artrita, fracturile de oase, astmul, depresia, oboseala, lipsa apetitului sexual, pierderea parului, impotenta sau insomnia. Laptisorul de matca este util si in tratarea bolilor de ficat si rinichi, ulcerelor stomacale, simptomelor femeilor aflate la menopauza, varicelor si tensiunii arteriale. Laptisorul de matca este ideal si pentru intarirea sistemului imunitar si pentru tratarea diverselor afectiuni ale pielii.
Este bogat in complexul de vitamine B, ceea ce duce la stimularea metabolismului. Ajuta in procesarea proteinelor, a carbohidratilor si lipidelor. Creste absorbtia de oxigen, ceea ce duce la eliminarea oboselii. Laptisorul de matca are si protejeaza sistemul cardiovascular, pulmonar si imunitar. Laptisorul de matca are un rol important si in activitatea creierului, reduce coleterolul si ajuta digestia.
Boli tratate cu polen
Polenul are proprietati antiinflamatorii si protejeaza impotriva artritei si cancerului. Este folosit in tratarea alergiilor, a varicelor si a colesterolului marit. Polenul este util si pentru afectiuni precum infertilitate, oboseala, impotenta, anorexie, obezitate, constipatie, diaree, hipertensiune, prostata sau depresie. Polenul este compatibil si cu alte terapii, poate fi folosit pe termen lung, nu este toxic si poate fi administrat chiar si femeilor insarcinate. Este util si in cosmetica, pentru tratare diverselor afectiuni ale parului, stimuland cresterea acestuia.
Boli tratate cu propolis
Propolisul este folosit ca antibiotic si pentru videcare a numeroase rani. Are rol antiseptic si previne aparitia bacteriilor. Propolisul este util si pentru tratarea unor afectiuni precum respiratia urat mirositoare, gingivita sau carii dentare. Este util si in tratarea artritei, a acneei, astmului, dermatitelor si ulcerelor. Suplimentele cu propolis ajuta si in preventia cancerului. In combinatie cu laptisorul de matca amelioreaza efectele chimioterapiei.
Boli tratate cu venin de albine
Terapia cu venin de albine normalizeaza functiile endocrine si produce cortizol, o substanta secretata de corp, care are proprietati antiinflamatorii. Veninul de albine imbunatateste simptome ale unor afectiuni precum artrita, guta, osteoporoza, herpes, scleroza sau oboseala. Terapia cu venin de albine este una complexa si trebuie facuta doar de un specialist. Inainte de a incepe un astfel de tratament este indicat sa se efectueze un test de alergie.
Atentie!
Inainte de a apela la tratamentele cu produse apicole este indicat a se efectua un test de alergie. Unele persoane sunt alergice la produsele pe baza de miere. Alergiile la veninul de albine sunt foarte periculoase si pot fi chiar fatale.
De asemenea, laptisorul de matca poate provoca crize puternice de astm. Femeile insarcinate sau care alapteaza trebuie sa discute cu un specialist eventualitatea urmarii unui tratament cu produse apicole. Persoanele care sufera de cancer nu trebuie sa se bazeze doar pe tratamentele naturiste pe baza de miere. Acestea pot avea consecinte grave asupra sanatatii.