Cand este bine sa faci control ginecologic. Cum se desfasoara examinarea - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cand este bine sa faci control ginecologic. Cum se desfasoara examinarea

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Cand este bine sa faci control ginecologic. Cum se desfasoara examinarea
Cand este bine sa faci control ginecologic - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - doctor-2722941_1920
Credit foto: Imagine de Angelo Esslinger de la Pixabay

Din lipsa de timp sau de bani, multe femei nu ajung la doctor atat de des pe cat ar trebui. Iar daca doctorul despre care vorbim este si ginecolog, la cele doua cauze ale neprezentarii la timp in cabinetul medical se adauga si jena. Necazul este ca, nu de putine ori, ajungem intr-un stadiu avansat al bolii, atunci cand optiunile de vindecare completa sunt diminuate considerabil. Afla, in cele ce urmeaza, cand este bine sa faci control ginecologic pentru a preveni afectiunile specifice.

Fibromul uterin, endometrioza, chisturile ovariene, sindromul ovarelor polichistice sunt afectiuni des intalnite. Nediagnosticate si netratate la timp, acestea pot evolua, afectand sistemul reproducator. Cancerele de col uterin, ovarian si endometrial sunt afectiuni asimptomatice in primele stadii. Semnele bolii devin evidente in stadiile 3 si 4, atunci cand sansele de vindecare sunt semnificativ reduse.

Citeste si: Cand este bine sa faci Papanicolau. Ce indica rezultatele testului

Cand este bine sa faci control ginecologic

Pentru a nu ajunge in stadii avansate ale maladiei, fa-ti obiceiul de a merge regulat la medicul ginecolog. Iata cand este bine sa faci control ginecologic:

  • Anual, dupa inceperea vietii sexuale, indiferent daca manifesti sau nu vreun simptom;
  • Ori de cate ori manifesti simptome precum: secretii vaginale neobisnuite, iritatii, mancarimi, dureri, sangerari menstruale anormale, dereglari ale ciclului menstrual, crampe neobisnuit de dureroase in timpul menstruatiei, absenta menstruatiei, sangerari dupa debutul menopauzei, sangerari dupa contactul sexual. In general, orice disconfort in zona genitala ar trebui sa te trimita la doctor;
  • Pentru alegerea unei metode de contraceptie;
  • Dupa ce ai nascut. Intervalul ideal in care te poti prezenta la medic in acest caz este intre zilele 7 si 10 de la nastere, indiferent daca ai nascut natural sau prin cezariana. Acest control este extrem de important pentru prevenirea eventualelor complicatii care ar putea intarzia refacerea organismului.

Exista o idee adanc inradacinata in mintea multor doamne potrivit careia, odata ajunse la menopauza, nu mai au nevoie de vizite regulate la ginecolog. Adevarul este, insa, ca riscul dezvoltarii cancerului ovarian sau mamar creste odata cu inaintarea in varsta, deci aceste controale sunt cu atat mai importante.

Acum ca ai aflat cand este bine sa faci cotnrol ginecologic, afla si cum se desfasoara acesta.

Te mai poate interesa: Cele mai jenante 6 intamplari din cabinetul ginecologic. Tu ai patit asa ceva?

Cum se desfasoara controlul ginecologic

Controlul ginecologic dureaza aproximativ 30 de minute, timp in care ti se va face anamneza si controlul propriu-zis. In timpul anamnezei, medicul iti va adresa o serie de intrebari pentru a afla istoricul tau medical.

Controlul ginecologic propriu-zis incepe cu palparea glandei tiroide, functionarea organelor genitale fiind influentata si de afectiunile tiroidiene. Apoi, continua cu examinarea sanilor, medicul urmarind sa depisteze noduli, zone sensibile la palpare sau zone cu tesut ingrosat. In fine, urmeaza examinarea zonei genitale externe si interne. Mai intai, medicul va evalua tegumentul, apoi zona vaginala pentru a depista semne ale vreunei eventuale afectiuni: scurgeri neobisnuite, iritatii, ulceratii, rani. Daca in timpul examinarii, simti durere, comunica-i imediat medicului.

La finalul consultatiei, daca este cazul, doctorul iti va recomanda si analize suplimentare.

Citeste si: Cand iti duci fiica prima data la ginecolog?

Imagine de Angelo Esslinger de la Pixabay

Data articol: 17/04/2024