Un lucru cu adevărat mare este să lupți pentru cei mici! Peste 10% din bebelușii veniți pe lume în România au fost născuți prematuri
Numărul copiilor născuți prematur în România rămâne la același procent ca în 2015. În 2016, peste 10% din bebelușii veniți pe lume în România au fost născuți prematuri*. În acest an, natalitatea a înregistrat 190.238 de născuți vii, din care 14.989 de bebeluși s-au născut prematur, adică nașteri survenite sub 28 de săptămâni, până în săptămâna 35.
În România există o singură linie telefonică gratuită adresată familiilor cu copii prematuri, dar şi mamelor care au o sarcină cu risc de naştere prematură. La 0800 390 678, cei care au nevoie, primesc sfaturi şi îndrumări de la un doctor neonatolog sau psiholog.
“Copiii îndelung spitalizați pot avea probleme de respirație, digestie, imunitate etc. și de cele mai multe ori, familiile au nevoie de suport specializat și sprijin moral pentru o bună perioadă de timp.”, menționează Diana Gămulescu, Vicepreședinte Asociația Unu și Unu.
Pentru a veni în sprijinul familiilor cu bebeluși îndelung spitalizați, Asociația Unu și Unu oferă suport și informații telefonic, direct de la specialiști, prin intermediul call center-ului Alo, Prematuritate – 0800 390 678. Linia telefonică este gratuită și poate fi apelată din toate rețelele de pe teritoriul României.
„Rata mortalității infantile în România aferentă anului trecut este de 7.3 decedați sub 1 an la 1000 de născuți vii, conform ultimelor informații primite de la INMS. Datele nu sunt deloc îmbucurătoare și cifrele atestă încă o dată că fenomenul prematurității continuă să se situeze în țara noastră la un nivel alarmant. Avem nevoie urgent de măsuri sociale și de programe ample de prevenție, inclusiv în licee și școli.” completează Diana Gămulescu, Vicepreședinte Asociația Unu și Unu.
Proiectul este realizat de Asociația Unu și Unu cu sprijinul Nutricia Early Life Nutrition România, companie specializată în domeniul nutriției sugarilor și copiilor de vârsta mică.
Programul complet și actualizat al call center-ului poate fi consultat pe: http://unusiunu.com sau pe pagina oficială de Facebook: www.facebook.com/asociatia.unusiunu. Filmul de susținere al proiectului se poate vizualiza aici: https://www.youtube.com/watch?v=LrngFo-M-Xc&feature=youtu.be sau aici: https://vimeo.com/222194031.
Alo, Prematuritate a împlinit 1 an de funcționare și însumează peste 900 de apeluri înregistrate la nivel național, cu o medie de 16 apeluri în fiecare săptămână. În cele 54 de săptămâni de funcționare, beneficiarii au solicitat transferul cel mai frecvent către neonatolog, psiholog, iar acestea au fost majoritatea din mediu urban.
*Sursa datelor INS – iunie 2017
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?