La doi ani, micutii continua sa doarma aproximativ o ora dupa masa si 11 ore pe timp de noapte. La varsta de patru ani, majoritatea micutilor renunta la acest obicei si parintii nu trebuie sa-i mai oblige.
In primii ani, niciun copil nu poate rezista o zi intreaga fara sa doarma cel putin putin o ora si aceasta coincide cu acea „criza” pe care cei mici si adultii o resimt dupa masa.
Daca copilul nu se bucura de aceasta odihna reconfortanta dupa pranz, este mai mult decat probabil ca seara sa devina agitat si sa adoarma oriunde la sase sau sapte seara. Daca se intampla acest lucru, atunci va fi mai greu sa adoarma noaptea. Se produce acel efect de carambol care poate duce la modificarea intregului program, potrivit psihologului Violeta Alcocer.
Si daca nu vrea sa doarma?
Dupa pranz, copilul nu vrea sa doarma, el isi doreste sa se joace. Tot timpul pe care il are la dispozitie pare putin pentru a-si satisface curiozitatea, pentru a-si exercita independenta si nu se opreste nici macar pentru un minut. Si lucrurile se pot complica si mai mult atunci cand sosesc sarbatorile, pentru ca se schimba putin ritmul vietii. Programul de masa se modifica, se culca si se trezeste mai tarziu. Daca exista frati mai mari, ei se afla in vacanta si au entuziasmul celui mic, care sta toata ziua acasa. Dar totul are o solutie, in orice moment al anului.
Stabileste o rutina
Copiii sunt fiinte profund ritmice. Nu sunt atat de fragili incat sa nu poata sustine o schimbare a programului, dar, daca apare, trebuie sa fie mai mult sau mai putin constanta. Nu te poti astepta, de exemplu, ca un copil sa doarma in zilele de duminica daca in timpul saptamanii nu o face sau sa-l culci cateva zile la ora doua iar alte cateva zile la ora patru. Trebuie sa urmezi un program.
Citeste continuarea pe COPILUL.RO
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?