Durerile de crestere la copil, informatii importante de la medic - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Durerile de crestere la copil, informatii importante de la medic

Sfatulparintilor » Bebeluși » Sănătate bebelusi » Durerile de crestere la copil, informatii importante de la medic
Graficele de crestere la copii - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - brothers-and-sisters-3144127_1920
Durerile de crestere ajung sa ingrijoreze parintii de cele mai multe ori pentru ca acestia nu isi imagineaza gradul de gravitate la care se manifesta, precum si datorita faptului ca nu inteleg motivele pentru care apar. Iata care sunt simptomele de urmarit, modul de diagnostic si de tratament. Specialistul in medicina de familie ne vine in ajutor cu informatii si recomandari importante.

Cauze si simptome pentru durerile de crestere

Durerile de crestere se manifesta ca niste crampe musculare pe care prescolarii si preadolescentii le simt in ambele picioare, observabile indeosebi dupa-amiaza târziu sau seara la culcare (sunt insa si cazuri in care copilul este trezit de ele noaptea din somn); pot dura intre 5-20 de minute. Locul exact unde se manifesta este in fata coapselor, la nivelul gambelor sau in spatele genunchilor. Conform studiilor desfasurate in domeniu, acei copii care le prezinta pot fi mai sensibili la durere si au sanse crescute de a se confrunta si cu dureri de cap si dureri abdominale.
De asemenea, exista predispozitie mai mare in rândul celor care au un istoric de sindrom al picioarelor nelinistite sau al celor in care si alti membri ai familiei le-au prezentat. Alte cauze posibile pentru durerile de crestere: problema de natura psihologica, lipsa de vitamina D, hipermobilitate articulara, oboseala musculara (o crestere in nivelul de activitate fizica executat poate fi asociata durerilor resimtite de unii copii, desi pot exista zile in care sunt extrem de activi si nu prezinta nicio durere), postura precara (stat in picioare, mers sau asezat in alt mod decât cel normal poate tensiona muschii care sustin corpul; uneori copiii cu platfus sunt mai predispusi durerilor decât ceilalti), stres emotional (stresul sau supararea poate declansa durerile, dar nu este un factor rar intâlnit).
De subliniat faptul ca durerile de crestere nu afecteaza modul in care un copil alearga sau merge si nu cauzeaza o stare proasta de sanatate.
Citeste mai multe pe Qbebe.ro.

Cuvinte cheie:
Data articol: 05/11/2018