Ce poti face ca sa-ti protejezi bebelusul
Nimeni nu poate oferi garantii ca acest sindrom poate fi prevenit, dar exista o serie de metode prin care parintii pot reduce riscul ca el sa se manifeste. Academia Americana de Pediatrie recomanda o serie de pasi pe care sa ii respecti pentru a-ti feri micutul de pericol. De altfel, aceleasi recomandari sunt valabile pentru siguranta in timpul somnului in orice conditii, ajutand la prevenirea accidentelor care au loc in patut (sufocare, strangulare, blocarea intre gratii etc.).
1. Asaza-ti puiul sa doarma pe spate
E cel mai important lucru pe care il poti face ca sa-l protejezi de SMSS. Sub nicio forma nu iti lasa bebelusul sa adoarma cu fata in jos, cu gurita pe paturica sau cu nasucul in perne ori cearsafuri, oricat de moi si comode ti s-ar parea tie. De asemenea, asigura-te ca toata lumea care te ajuta sa ai grija de micutul tau (bona, bunici, prietene) stie aceasta regula si o respecta: in primul an de viata, sugarul trebuie sa doarma numai intins pe spate, si nu in alta pozitie. Cand bebelusul doarme pe burtica, se poate supraincalzi repede, apar pauze in respiratie sau ajunge sa inhaleze aerul expirat, din care lipseste exigenul.
Nu e recomandat sa-ti asezi puiul nici pe o parte, pentru ca se poate rostogoli usor in timpul somnului si ajunge tot cu fata in jos. Abia dupa ce implineste sase luni, si riscul de SMSS scade considerabil, nu e nevoie sa-ti mai faci griji daca bebe se rostogoleste in timp ce doarme. Pana atunci, fa tot posibilul sa il mentii intins pe spate pe durata noptii, dar fara sa apelezi la perne si prosoape rulate care sa-i mentina pozitia stabila – acestea cresc riscul de sufocare accidentala.
Nu rata nici: Cele mai comune intrebari despre alimentatia solida la bebelusi
2. Alege cu atentie salteaua si cearsafurile bebelusului
Nu ai nevoie decat de o saltea tare, fara goluri si umflaturi, peste care sa intinzi un cearsaf subtire (eventual cu o paturica absorbanta sub el, ca sa nu-ti mai faci griji din cauza scutecelor prea pline). Nu aglomera patutul sugarului cu perne si jucarii de plus – sunt ochioase si decorative, dar nu au ce cauta acolo, ba chiar pot fi periculoase. Paturile groase si asternuturile pufoase pentru pat cresc riscul de sufocare in timpul somnului. Cand e racoare si iti faci griji ca bebelusului ii va fi frig peste noapte, imbraca-l in pijamalute mai grosute – ii vor tine de cald fara sa fie nevoie sa il invelesti cu o paturica.
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie