Bebelusii scad in greutate dupa nastere, inainte de a incepe sa castige iar in greutate. O regula general acceptata este ca un copil poate sa-si piarda aproximativ 3-7% din greutatea de la nastere in primele 5 zile de viata, el urmand sa revina la greutatea initiala pana in ziua a 10-a.
Multi copii isi dubleaza greutatea la nastere pana la varsta de 4-6 luni si si-o tripleaza pana la prima aniversare. Sanatosi sunt insa si bebelusii care iau mai incet sau mai repede in greutate. Medicul va monitoriza cresterea copilului in timp (greutatea, lungimea corpului si circumferinta capului) pentru a se asigura ca micutul primeste toti nutrientii de care are nevoie. Cresterea si pierderea in greutate a bebelusului nu urmeaza un model Nu este clar cat de mult trebuie sa cantareasca in primele doua saptamani de viata bebelusii alaptati exclusiv la san.
Un studiu recent privind modificarea greutatii la aproape 150.000 de copii sanatosi a constatat ca nu este ceva neobisnuit ca nou-nascutii sa ramana sub greutatea la nastere chiar si dupa 21 de zile de viata. Care sunt semnele ca micutul nu este alimentat corespunzator? Preocuparea parintilor vizavi de greutatea bebelusului este lesne de inteles, tinand cont ca este singurul indicator fiabil al cresterii. Dar daca stii semnele ca bebelusul tau mananca suficient, nu trebuie sa ai mereu la indemana un cantar.
Un copil bine hranit:
- va fi activ si mereu alert;
- va fi satisfacut dupa alaptare;
- va manca de cel putin 8-12 ori zilnic;
- din ziua a treia va avea trei sau mai multi scaune pe zi;
- in ziua a 5-a, scaunul va incepe sa fie galben.
Citeste continuarea pe COPILUL.RO