De ce vomita copilul? Bebelusii vomita din diverse motive. Desi e intotdeauna ingrijorator pentru mame si destul de neplacut pentru copilasi, regurgitarea nu este o problema grava.
Varsaturile sunt ceva diferit fata de momentele in care bebelusul scuipa mancarea din gurita, lucru pe care il face dupa ce mananca. Cand micutul scuipa, totul are loc fara efort, fara sa para ca are stomacul deranjat. In cazul in care el vomita, vei dori sa depistezi cauza, pentru a-ti confirma ca micutul nu e in pericol si pentru a-l ajuta si pe el sa se simta mai confortabil.
Observa cu atent sa vezi daca puiul tau are si alte simptome, pentru a sti cand e cazul sa chemi medicul daca bebe are varsaturi.
Printre posibilele cauze alte acceselor de varsaturi se regasesc:
De ce vomita copilul #1. Indigestie sau supra-alimentare
In primele luni de viata, bebelusul va voma din cauza problemelor legate de hrana, precum supra-alimentarea sau indigestia. O cauza mai rara este alergia la proteinele din lapte.
De ce vomita copilul #2. O infectie virala sau bacteriana
Odata ce bebelusul a implinit cateva luni, o gastroenterita virala (gripa stomacala) sau o alta afectiune a intestinelor este cel mai probabil suspect in astfel de cazuri. Daca un virus ori o bacterie a infectat stomacul sau intestinele bebelusului, alte simptome vor include diareea, pierderea apetitului, durerile abdominale si febra. De obicei, vomatul se opreste in urmatoarele 24 de ore.
De ce vomita copilul # 3. Alte infectii
Congestia sau o infectie respiratorie pot duce la regurgitare, in special in timpul unei reprize de tuse. O infectie a tractului urinar si chiar o infectie a urechii pot cauza greata si provoca voma. De asemenea, varsaturile pot fi un simptom al altor afectiuni grave, precum pneumonia, meningita, apendicita si, in cazuri mai rare, a sindromului Reye.
De ce vomita copilul # 4. Refluxul gastroesofagian
In cazul in care bebelusul tau vomita imediat dupa ce mananca, exista sanse ridicate sa aiba boala refluxului gastroesofagian (REGE). Refluxul are loc cand muschiul dintre esofag si stomac nu functioneaza corect, permitand mancarii si acidului gastric sa urce din stomac in gat. Desi micutul nu-ti poate spune acest lucru, s-ar putea sa aiba si stomacul deranjat, precum si o senzatie de arsura sau iritare in gat si in zona pieptului. Problema probabil ca va disparea pana la varsta de un an, cand muschii devin mai puternici. Totusi, este important sa discuti cu medicul pediatru daca tu crezi ca micutul are REGE. Asta deoarece boala refluxului gastroesofagian poate poate impiedica bebelusul sa ia in greutate normal, cauzand si alte probleme medicale. Medicul ii poate prescrie puiului tau o reteta, pentru a-l face sa se simta mai confortabil.
De ce vomita copilul # 5. Stenoza pilorica
Aceasta afectiune poate aparea in primele saptamani de viata si este vizibila abia dupa varsta de 6 luni. Bebelusii cu stenoza pilorica vomita cand muschiul dintre stomac si intestine se ingroasa atat de mult incat mancarea nu poate trece mai departe. Aceasta problema cauzeaza vomitatul proiectil. Deoarece stenoza pilorica poate duce la malnutritie, deshidratare si alte probleme medicale, bebelusul necesita imediat ingrijire de specialitate. Stenoza pilorica poate fi corectata printr-o interventie chirurgicala.
Citeste continuarea: 1 2
4 ZODII care vor CULEGE roadele MUNCII lor până la finalul lui 2024
Cea mai NOROCOASĂ zi a lunii NOIEMBRRIE 2024 pentru fiecare ZODIE CHINEZEASCĂ