Cum sa iti ajuti copilul sa invete sa adoarma singur - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Cum sa iti ajuti copilul sa invete sa adoarma singur

Sfatulparintilor » Bebeluși » Îngrijire bebelusi » Cum sa iti ajuti copilul sa invete sa adoarma singur
copilul sa adoarma bine

Una dintre cele mai dificile sarcini ale vietii de proaspat parinte este acela de a deprinde bebelusul sa se culce si sa doarma intreaga noapte singur. Cu putinarabdare si constanta nu constituie o misiune imposibila. Tine cont de urmatoarele informatii si sfaturi pentru a te bucura de un somn linistit intreaga noapte.

 

Informatii despre somnul la bebelus

Nou-nascutul necesita o perioada in care intelege diferenta dintre noapte si zi, ceea ce stiai cu siguranta. Medicul Charles Pohl si director al Centrului de Apnee in Somn si Somn Pediatric din Philadelphia declara ca nou-nascutii nu au inca conexiunile neurologice necesare formate; au un tip de somn dezorganizat sau fragmentat – nu dorm perioade lungi de timp, au nevoie de 2-3 mese nocturne pentru ca stomacul lor nu este suficient de incapator. Insa dupa varsta de 4 luni preferinta naturala a bebelusului este pentru somn, subliniaza Jennifer Waldburger, asistent social clinic. Nu stie insa cum sa ramana intotdeauna adormit. In intervalul 4-6 luni majoritatea bebelusilor pot dormi 6-8 ore de somn neintrerupt pe noapte si sa se culce singuri la loc cand se trezesc sustine James Lemons, profesor de pediatrie in cadrul Scolii de Medicina a Universitatii din Indiana. Pana la varsta de 9 luni pot dormi 12 ore legate; varsta insa poate varia semnificativ in functie de greutatea copilului si de cat de multumit este de hrana.

Marea majoritate a bebelusilor nu adorm fara a fi tinuti in brate sau pe parcursul intregii nopti in patutul lor. Din punct de vedere biologic nu constituie un aspect normal pentru bebelusi; toti oamenii se trezesc de cateva ori pe noapte, atunci cand are loc tranzitia intre ciclurile de somn. Prin urmare, cheia este ca bebelusul sa invete sa adoarma cand este treaz, fara ajutorul tau. Desi pare surprinzator, nu necesita leganat sau supt de suzeta si nici sa il lasi sa planga. Retine insa ca nu vei observa schimbarea peste noapte, poate dura cateva luni, dar functioneaza. Odata ce stiu cum sa adorama singuri sunt in plus si mai multe sanse sa poata sa adoarma la loc dupa ce se trezesc in timpul noptii.

 

1. Trezeste-ti bebelusul inainte sa il culci

Multi copii de varsta mica plang daca sunt pusi la culcare cand au o stare de somnolenta. Se intampla acest lucru deoarece simt nevoia disperata de odihna, dar creierul lor le transmite faptul ca bratele tale sunt singurul loc sigur. Este pur si simplu un instinct de supravietuire: protesteaza pana cand sunt tinuti in brate si ajung intr-o stare de panica. Toata aceasta adrenalina ajunge sa ii trezeasca si ingreuneaza procesul de linistire. Este bine sa iti linistesti copilul sa adoarma, dar odata ce doarme si vrei sa il asezi in patut sau balansoar atinge-l pentru a-l trezi putin. Pare contraproductiv si presupune mult curaj, dar iti vei invata copilul un lucru nepretuit – atunci cand se afla pe jumatate treaz in patut, este in regula sa adoarma la loc. Cu siguranta nu va face acest lucru din primele 50 de incercari, va plange si va trebui sa il iei in brate. Dar dupa o vreme se va convinge ca este in siguranta. Se va speria sau poate sa scanceasca un moment, dar nu se va panica pe deplin. Din ce in ce mai mult isi va inchide pur si simplu ochii si va reveni la rutina de somn. Bucura-te de aceste momente pentru ca ele iti garanteaza ca se va culca singur chiar daca se va trezi in timpul noptii.

Citeste mai multe pe Qbebe.ro.

Cuvinte cheie:
Data articol: 11/05/2018