Cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stie orice mama la inceput de drum - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stie orice mama la inceput de drum

Sfatulparintilor » Bebeluși » Îngrijire bebelusi » Cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stie orice mama la inceput de drum

Ai aflat ca vei fi mama si un amalgam de sentimente te incearca: bucurie, implinire, dar si nesiguranta si neincredere . Oare cum va fi? Oare ma voi descurca? Voi fi o mama buna? Iata doar cateva din intrebarile care nu-ti vor da pace pe parcursul celor noua luni de sarcina. Ai vrea sa afli cat mai multe, sa stii ce ai de facut, dar, vorba proverbului, multe din socotelile de-acasa nu se vor potrivi cu cele din targ. Copilul tau e unic si are nevoi unice, iar tu, ca mama, vei stii ce ai de facut, din instinct.

Va prezentam mai jos o lista cu cele mai importante lucruri pe care o mama ar trebui sa le stie la inceput de drum, venite din partea altor mamici fidele site-ului Sfatulparintilor.ro. Ele au fost trimise in cadrul concursului Castiga Produse Himalaya Baby care!

Sfaturi alimentare

Atentie la alimentatia ta, ca mama care alaptezi, pentru a preveni durerile de burtica ale micutului. (Ilariana Avram)

In primul rand cand ne hotaram sa devenim mame, trebuie sa fim sigure ca ne asumam o responsabilitate mare si pentru tot restul vietii, trebuie sa iubim copilul si din primele zile de sarcina sa ducem un mod sanatos de viata pentru avea un copil sanatos, o alimentatie corespunzatoare bogata in fructe, legume, proteine, fier etc.,  excluderea din meniu a  cafelei , tigarilor, bauturilor acidulate, conservelor etc. (Georgeta Musat)

 

 

Sfaturi alaptare

Orice mama ar trebui sa-si alapteze puiul cat de mult se poate (in limite rezonabile, bineinteles). Nimic nu este mai sanatos pentru bebelus decat laptele ei. (Irina Olteanu)

Sa fii pregatita pentru alaptat adica sa faci masaj mameleoanelor pentru a le pregati pentru suptul copilului pentru a preveni ranile la sani. (Ilariana Avram)

 

Personal, consider alaptatul ca o experienta fantastica (desi foarte dureroasa in primele zile, cand „porneste” laptele si cand bebe nu stie sa suga), caci creeaza o legatura uimitoare intre mamica si bebe. IMPORTANT!  De rugat o moasa, in maternitate, sa prezinte tehnica mulsului – daca stii sa te mulgi corect, canalele se vor desfunda, nu se ajunge la „febra laptelui” si laptele va putea sustine foamea copilului si ii va creste astfel imunitatea.

 

Daca este alaptat la san, diversificarea nu trebuie inceputa mai devreme de 6 luni.

 

Sfaturi pentru psihic

Sa nu disperi si sa crezi ca esti singura si ca nu te vei descurca cu un bebelus care va necesita toata atentia ta. (Ilariana Avram)

 

Adaptarea la noua situatie poate fi foarte dificila pentru mama, asa ca cere ajutor daca trebuie mamei, soacrei, prietenelor cu copii, chiar unui psiholog daca e nevoie, copilul are nevoie de o mama calma si odihnita pe cat posibil. (Raluca Stefan)

 

Din „meseria” de mama, nu-ti poti lua concediu NICIODATA! Niciodata sa nu te dai batuta in lupta pe care o dai pentru a scoate un OM din COPILUL pe care l-ai nascut. Totdeauna vei avea sufletul impartit intre a-ti educa copiii cu valorile pe care le stii tu ca sunt VALORI si a-ti educa copiii pentru a fi gata sa se descurce in „jungla” societatii de astazi, o societate fara valori. Sa-ti amintesti, la un anumit moment, ca are viata lui, iar tu va trebui sa stai pe margine, atenta DOAR la a-i da ajutorul, cand ti-l va cere. (Corina Milea)

 

Esti pregatita de la natura sa fii o mama buna, deci lasa deoparte incertitudinea ca nu vei face fata cu brio ”meseriei” de mama… Primele zile pot fi obositoare si nu vei fi sigura pe tine, insa, in curand, vei vedea ca esti cea mai buna mama din lume pentru micutul tau. Iubirea pentru copilul tau iti va da putere atunci cand simti ca oboseala te cuprinde si te va face sa zambesti, chiar daca chipul ti-e brazdat de nesomn. (Roxana Mirela Dumitrascuta)

 

Odihna este ingredientul de baza pentru a se putea bucura la maximum de perioada de lauzie. Cand cel mic doarme, si ea ar trebui sa faca acelasi lucru. Treburile casnice pot fi lasate pentru mai tarziu sau pentru altii, daca se poate. (Irina Olteanu)

 

Nu te invinovati, atunci cand micutul tau plange; nu esti o mama rea si cel mai probabil n-ai gresit cu nimic, dar, ca si tine, cei mici au nevoie de timp pentru a se obisnui cu noua viata si singurul mod in care se pot manifesta este plansul, care nu este neaparat un semn de suferinta, ci un mod de adaptare.
Nu iti forta limitele. Atunci cand esti epuizata si simti ca cedezi, ca incepi sa te enervezi in prezenta celui mic sau ca poti face greseli, din cauza oboselii, pune copilul in pat si iesi din camera, fie pentru a chema ajutoare, fie pentru a te duce sa te speli pe fata cu apa rece, sa scoti capul pe geam… sa-ti dai un „refresh”.  Nu vei fi un parinte bun, daca vei plange cu cel mic in brate, incercand sa fii stoica, ci recunoscand ca ai limite si cerand ajutor.

 

Petrece cat mai mult timp cu bebe, pentru ca nu te vei mai intalni cu aceasta perioada din viata lui, e important sa-i oferi toata dragostea ta lui bebe, insa nu te neglija nici pe tine, nu-ti neglija nici sotul. Si el are nevoie in continuare de dragostea ta si tu de a lui. De aceea e important sa gasesti un echilibru si sa fii o mama frumoasa si cocheta, grijulie si atenta cu bebe si o sotie iubitoare. (Elena Nalbaru)

 

Sarcina si nasterea sunt niste evenimente destul de obositoare, asa ca ai nevoie de odihna. Cu cat mai multa cu atat mai bine. Imparte sarcinile in casa, astfel incat sa-ti fie cat mai usor. Daca nu are cine sa te ajute, atunci te poti gandi sa gatesti inainte de nastere si sa congelezi preparatele. Astfel, iti va fi mult mai usor sa pregatesti masa.
Recuperarea poate fi dificila. Daca unele mame se simt foarte bine dupa nastere, altele pot fi daramate. Asculta-ti corpul si nu te lasa influentata de altii. Respecta ritmul organismului tau, fie ca este mai alert sau, dimpotriva, mai domol. (Georgeta Iovan)

 

In primul rand (din punctul meu de vedere), mamicile „la inceput de cariera” ar trebui sa invete sa-si dozeze odihna si energia, pentru ca perioada ce urmeaza nasterii, primele luni, reprezinta o perioada deosebit de solicitanta, atat din punct de vedere fizic, cat si psihic. Iar cu cat esti mai obosit fizic, cu atat risti mai tare sa te lasi afectat si pe plan nervos. Proaspetele mamici sunt constiente de faptul ca vor avea de petrecut multe nopti cu bebelusul in brate, alaptandu-l sau alinandu-l, ca sa poata adormi, insa nu cred ca sunt constiente pe deplin de greutatea acestei perioade, de cat de obositoare sunt aceste nopti nedormite, mai ales in primele nopti cand ajungi acasa cu bebelusul, dupa cateva zile petrecute la maternitate, cand te astepti sa te poti odihni, dupa cum ai merita (e un efect psihologic cred) si constati ca, de fapt, oboseala persista. De aceea, consider ca este de o importanta majora sa te odihnesti ORI DE CATE ORI AI OCAZIA, noaptea, in reprize,
cand doarme bebelusul, cate 30 de minute CONTEAZA! Ziua, cand bebelusul doarme mai bine (cateva ore neintrerupte), lasa orice altceva si ODIHNESTE-TE SI TU! Trebuie sa iti incarci bateriile pentru noaptea ce va urma! Nu iti irosi energia (si asa putina dupa experienta nasterii) facand lucruri ce suporta amanare, bebelusul tau are nevoie de tine ODIHNITA SI OPTIMISTA! Daca tu vei fi obosita si irascibila, bebelusul tau va simti acest lucru si ii vei face si lui rau. In plus, este important sa fii „fresh” ca sa te poti bucura la maximum de noua etapa din viata ta: perioada maternitatii!

NU-TI NEGLIJA PARTENERUL DE VIATA! O data cu venirea pe lume a bebelusului vostru, nu trebuie sa iti dai la o parte sotul, ci trebuie sa invatati, amandoi, cum sa va bucurati IMPREUNA de noul membru al familiei. Acorda-i in continuare partenerului aceeasi atentie ca si inainte, ba, daca e posibil, mangaie-l mai des, atat cu vorbe, cat si fizic, pentru ca nu este deloc exclus ca acesta sa fie (constient sau nu) gelos pe bebelusul care iti capteaza toata atentia si care iti acapareaza si bratele, dorind sa fie leganat sau hranit. Stiu ca este greu, si eu am trecut prin aceasta experienta, insa este foarte important INCEPUTUL, felul in care va acomodati cu noua situatie familiala, caci acum este momentul in care multe casnicii incep sa scartaie, din cauza schimbarilor profunde ce se instaleaza in proaspata mamica. Nu uita, draga mamica: odata cu noul statul de mamica, il pastrezi in continuare si pe cel de sotie, noua „functie” nu o anuleaza pe cealalta, ci acum ele trebuie sa se completeze reciproc, ba chiar sa se armonizeze si cu faptul ca esti femeie si trebuie sa te ingrijesti in continuare. Ca sa nu-l excluzi pe sot, sa nu se simta neglijat, implica-l si pe el in activitatile cu bebelusul: faceti cu randul noaptea, cand va treziti sa-l schimbati sau sa-l leganati, sa adoarma la loc, lasa-l sa te ajute cand ii faci baie bebelusului, roaga-l pe sot sa-ti pregateasca hainutele bebelusului sau sa-l imbrace. In acest fel se va simti util si veti forma o echipa, o FAMILIE! (Alexandra Agop)

 

 

 

Sfaturi ingrijire bebelus

Nou-nascutul nu are ‘fite’, nu stie sa manipuleze si nu plange ca sa te enerveze, ci pentru ca are nevoie de ceva sau are un disconfort: ii e foame, sete, are colici, ii e frig sau cald, trebuie schimbat. (Raluca Stefan)

 

Ofera-i copilului ce are nevoie atunci cand are nevoie. Asculta-l si observa-i nevoile de orice natura, el, copilul te invata cum sa-l ingrijesti, tu trebuie doar sa-l lasi sa te ghideze fie ca e vorba de imbratisari repetate – nu se va tranforma intr-un mic tiran, din contra, de asteptat cu olita sau de cerut sa mearga doar in brate la tine. Adultii sunt exemplul/modelul copilului. Depinde doar de noi cum ii indrumam si ce devin ei. Nu exista copii rai, copii obraznici etc. Exista  doar parinti si adulti care nu au stiu ce sa faca si cum sa faca la un moment dat. Educa-te intai pe tine ca sa ai un copil mandru de tine si tu sa fii mandra de el!

 

Mamicile nu ar trebui sa dispere atunci cand ceva nu e in regula cu micutul. Cand cred ca e ceva grav, ar trebui sa apeleze la sfaturile medicului pediatru. Pielea bebelusilor este mult mai sensibila, mai predispusa la urticarii, transpiratii, iritatii. Alegeti hainute din fibre naturale, nu sintetice, si nu-l infofoliti!

 

Hainutele bebelusului trebuie spalate cu detergent special pentru piele sensibila (pentru bebelusi) sau cu detergenti blanzi pentru bebelusii cu piele atopica, si neaparat clatite de doua ori la masina de spalat.

Bebelusul trebuie scos afara zilnic, de doua ori pe zi, si camera lui trebuie aerisita de doua ori pe zi cel putin.

De cele mai multe ori cel mai bun leac pentru supararile micutului tau esti chiar tu. Vocea ta calda, mangaierile tale si atitudinea calma vor face mai mult decat orice picaturi impotriva colicilor sau orice jucarie cu muzica si luminite. Este uimitor cat de empatici sunt cei mici, cum prind toate vibratiile din aer si-si dau seama daca in familie sunt neintelegeri, daca mami este suparata si tensionata sub zambetul afisat. Asa ca, oricat ar fi de greu, sterge-ti supararile din suflet inainte de a intra la cel mic si concentreaza-te la minunea ta, la sufletelul total dependent de tine, pe care ti l-ai dorit si a carui fericire este foarte usor de atins… (Mihaela Sandu)

Bebe nu este atat de fragil pe cat pare. Indrazneste sa-l tii mai relaxata si joaca-te cu el.

Colicii se vindeca… cu timpul. Poti cumpara jumatate de farmacie cu produse anticolici, unele nu ajuta deloc, altele putin. Masajul, caldura si iubirea ta il vor face pe bebe sa se simta mai bine. Ai incredere in instinctul tau de mama (poate crezi ca nu-l ai, dar il ai cu siguranta) si in sfaturile medicului pediatru. Lasa-le pe mama, mama soacra, verisoare si alte rude cu parerile lor. Sfaturile lor au functionat la copiii lor, nu la al tau. (Ana Maria Utan)

Copii au pesonalitatea lor si orice ai face nu ii poti schimba, ci doar sa-i accepti asa cum sunt. Fiecare copil este diferit  si se dezvolta in ritmul lui propriu. (Daniela Chetrariu).

 

Primul lucru si cel mai important lucru care trebuie sa fie stiut de orice mama este igiena; de igiena depinde  dezvoltarea sanatoasa si armonioasa a oricarui bebelus! Folosirea de produse caracteristice varstei, care au in compozitie cat mai multe ingrediente bio (pentru evitarea iritatiilor , a alergiilor) si documentarea amanuntita in folosirea oricarui produs.

 

Trebuie sa stii, inca de la inceput, ca un copil fericit si multumit e mai cooperant. De aceea, te sfatuiesc sa te asiguri mereu ca bebelusul tau STIE ca este iubit, ca SIMTE dragostea parintilor sai si ca primeste toata atentia de care are nevoie. Fiecare dintre noi ascunde in interiorul sau un „rezervor” care trebuie umplut, din cand in cand cu IUBIRE, iar la copii aceasta necesitate este cu atat mai pregnanta! Adu-ti aminte sa verifici „nivelul” de iubire din rezervorul copilului tau si incearca, pe cat posibil, sa fie tot timpul plin. Un copil care nu primeste destula atentie din partea parintilor incepe sa-si puna diverse intrebari, chiar si bebelusii se intreaba daca sunt iubiti sau nu de catre parintii lor! Si atunci te incearca, facand diverse prostioare, ca sa verifice existenta iubirii tale. Cu cat le vei acorda mai multe dovezi de iubire (prin comunicarea cu copilul, prin atingere, mangaiere, imbratisare, leganare, prin atentia oferita in intregime DOAR LUI, prin educare si disciplinare (da, copilul simte nevoia sa fie educat), cu atat copilul va fi mai receptiv la rugamintile tale, cu atat va coopera si veti fi o familie armonioasa. Deci, mamico, eu stiu ca tu iti iubesti copilul cu toata fiinta ta, dar nu uita: trebuie sa faci tot posibilul ca si el sa STIE acest lucru, ofera-i cat mai multe dovezi de iubire, nicioadata nu va fi PREA MULT! (Alexandra Agop)

 

Sfaturi de la tatici

Indiferent cat e de mic, copilul e un om si trebuie respectat si iubit ca atare. El a venit pe lume pentru ca tu l-ai dorit si tu esti singura persoana pe care o cunoaste; adu-ti aminte de asta in momentele cand simti ca situatia te depaseste. (Isfan Sebastian)

Dupa baita este bine sa il masati usor cu un ulei pentru bebelusi (va dormi mai bine). Nu bagati la voi in gura suzeta ca sa o inmuiati sau din oricare alt motiv.

 

Daca ai devenit mama pentru prima data, este firesc sa te simti coplesita de avalansa de noi responsabilitati care iti revin si de constientizarea faptului ca micuta minune pe care o tii in brate depinde in totalitate de ceea ce vei face. Nu uita ca orice mamica din lume s-a confruntat, la randul sau, cu aceleasi temeri… dar, in numai cateva saptamani, te vei obisnui cu noile indatoriri, care vor fi devenit pana atunci rutina. Bucura-te de fiecare clipa, de fiecare zambet al bebelusului – sunt momente unice, irepetabile!
A fi mama nu este o meserie care se invata, ci un sentiment frumos si unic care se descopera treptat in timp, impreuna cu bebelusul tau. Cu cat petreci mai mult timp alaturi de bebelusul tau cu atat mai mult se creeaza acea legatura mama-copil prin activitati cum ar fi: alaptare, joaca, baita, somn.
E absolut necesar sa iti faci putin timp pentru tine,chiar daca ai nascut recent sau esti insarcinata. Rezerva-ti cateva minute pentru a telefona unei prietene sau pentru a avea grija de cum arati. Tine minte ca transmiti copilului starea ta (indiferent daca se afla inca in burtica sau ai nascut) iar daca tu esti stresata si nu te simti bine, copilul va fi la fel.

 

 

Vrei sa fii un parinte perfect? Cumpara si tu ghidurile Sfatulparintilor.ro!

 

45 de cuvinte si expresii interzise parintilor

33 de greseli majore de evitat in educatia copilului tau

Cuvinte cheie:
Data articol: 30/10/2012