Batista bebelușului – pro sau contra ? Iată ce spun medicii specialiști - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Batista bebelușului – pro sau contra ? Iată ce spun medicii specialiști

Sfatulparintilor » Bebeluși » Îngrijire bebelusi » Batista bebelușului – pro sau contra ? Iată ce spun medicii specialiști
Batista bebelușului

Într-un top al celor mai controversate obiecte din trusa unui bebeluș din primii ani de viață, de departe, batista bebelușului ar fi pe primul loc. Niciun alt produs de pe piață nu a stârnit până acum atât de multe discuții contradictorii în rândul utilizatorilor, dar chiar și în rândul medicilor.

Și pentru că tot ce te interesează ca proaspătă mămică este sănătatea copilului tău, hai să afli care sunt argumentele pro și contra aduse de specialiști.

Multe mămici consideră acest produs ca fiind mană cerească în viața lor și a micuților, deoarece este atât de ușor de folosit, este eficient și scurtează mult din timpul și răbdarea celor doi atunci când se chinuie cu mucișorii, iar pompița manuală nu mai face față. Și chiar au dreptate.

Nu numai că ușurează munca mamei, dar și garantează că nasul copilului s-a desfundat complet și nu a mai rămas nicio urmă de secreție dăunătoare, care dacă nu este scoasă la timp, alunecă în spatele nasului și dă frâu liber infecțiilor, pericolul cel mai evident, fiind apariția bolii numite otită medie. Nu vrei ca bebelușul tău să facă otită, așa că trebuie să-l aspiri bine!

Dar este într-adevăr bine când e folosită? Afectează cu ceva năsucul bebelușului? Pentru că nu pare nici cea mai prietenoasă metodă. Atașată la acel aspirator extrem de puternic, dă impresia că îi scoate copilului creierii pe nas, iar reticența părinților este bine întemeiată. Totuși teama aceasta a “aspirării creierului” nu este decât un mit demontat de orice medic pediatru sau ORL-ist, creierul nostru nu este o mâzgă ce iese pe nas.

De ce sunt unii medici împotriva batistei bebelușului

Deși se conectează la aspirator, viteza se adaptează astfel încât să nu incomodeze cu nimic copilașul. Unde mai pui și că sunetul de aspirator liniștește orice bebeluș în primele luni de viață, deoarece este un sunet alb care imită foarte bine gălăgia din uterul mamei, ce îi este extrem de familiară micuțului.

Dacă totuși, bebelușul este prea mic, se recomandă ca aceasta să nu se atașeze la aspirator, ci părinții să tragă cu gura din capăt, și în acest mod copilul este și mai în siguranță. Aspirația prea puternică poate leza mucoasa nazală, care este oricum foarte sensibilă. Stai liniștită, nu te vei umple de muci atunci când tragi cu gura, aceștia se opresc într-un loc anume. 

Un alt argument adus de unii specialiști împotriva acestui tip de aspirator nazal este igiena. Deși partea care ia contact cu nasul copilului nu are nicio legătură cu capătul aspiratorului căci aerul pleacă de la copil,  nu spre, totuși prin acel furtun pot trece multe bacterii aflate în orice aspirator de casă.

Pe piață există și alte dispozitive de curățare a nasului, care pot înlocui batista bebelușului, cum ar fi pompițele piriforme sau aspiratoarele nazale electrice, mult mai silențioase, iar fiecare părinte este liber să aleagă metoda potrivită nevoilor bebelușului său. De asemenea, și aparatele aerosoli sunt o metodă excelentă de a scăpa de secreții, însă nu oricum, ci numai dacă bebelușul prezintă acel hârâit în piept care îl împiedică să respire, evident, la recomandarea medicului după control.

Care este concluzia

Așadar, poți folosi sau nu acest model de pompiță?  Lași copilul să facă otită doar de frica microbilor din aspirator? Sau aspiri continuu de frica infecților riscând să lezezi năsucul copilului?

Răspunsul este unul singur: folosești doar cu măsură! Și trebuie să ții cont de niște reguli:

  1. Batista bebelușului atașată la aspirator nu este un dispozitiv de uz zilnic! Numai în cazul răcelilor, când riscul otitei amenință, aspiri de câte ori este nevoie. Dar în niciun caz nu o utlizezi în fiecare zi, după fiecare plâns al copilului care produce în mod natural secreții. În acest caz fie tragi cu gura, fie cu pompița manuală.
  2. Aspiri numai după ce ai înmuiat secrețiile cu ser fiziologic sau apă de mare (pentru bebelușii mai mari de 6 luni!). Picături de nas sau colargol folosești numai dacă au fost prescrise de medic, ca în cazul oricărui medicament, nu iei după ureche!

Data articol: 29/11/2023