Ghid de alaptare cand esti bolnava - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Ghid de alaptare cand esti bolnava

Sfatulparintilor » Bebeluși » Alimentație bebelusi » Ghid de alaptare cand esti bolnava
ce medicamente sunt sigure in perioada de alaptare

Multe mame se ingrijoreaza adesea ca nu mai pot alapta pe perioada convalescentei. Adevarul este ca extrem de putine afectiuni, de obicei grave, reprezinta o interdictie absoluta pentru alaptare. Iata care sunt acestea si alte informatii importante care te vor ajuta sa ai parte de o alaptare reusita.

 

 

Alaptarea si imunitatea
Atunci cand o mama care alapteaza se imbolnaveste, ea transmite anticorpi bebelusului sau care il ajuta in protectia impotriva imbolnavirii, subliniaza Kelly Hightower, consilier certificat in lactatie. Alaptarea nu doar imunizeaza bebelusul de germeni, dar si de alte persoane, de asemenea. Iar daca totusi se imbolnaveste, sunt sanse mai mari sa isi revine mai rapid decat daca nu ar fi fost alaptat. In realitate, profesorul de pediatrie Catherine Dundon din cadrul Spitalului de Copii al Universitatii Vanderbilt si medic sustine ca oamenii prezinta cel mai ridicat grad de contagiozitate chiar inainte sa stie ca sunt bolnavi. Prin urmare cu 12-24 ore inainte de a prezenta simptome, o mama si-a expus deja bebelusul la orice virus sau bacterie a contactat (cum este de exemplu o raceala, gripa sau un virus minor). Din fericire, corpul mamei formeaza si anticorpii fata de boala in decurs de 4-5 zile, pe care ii transmite bebelusului prin intermediul laptelui matern. Deoarece majoritatea virusurilor au o perioada de incubatie de 5-7 zile, mama transmite bebelusului protectia de anticorpi inainte ca acesta sa se imnolnaveasca.
Singura exceptie la regula mai sus mentionata o reprezinta un bebelus cu varsta mai mica de 3 saptamani. Bebelusii sunt in special vulnerabil la infectie in primele zile de viata. De exemplu, o mama care are gripa cand naste este de obicei izolata de bebelus pana cand nu mai este contagioasa sau i se cere sa poarte halat, manusi si masca cand tine copilul (mainile trebuie spalate des si sa evite sa tuseasca sau sa stranute langa bebelus, sa nu il sarute). Alaptarea nu este recomandata in aceasta perioada.

 

Probleme cu alaptarea in timpul bolii
Exista o serie de medicamente cu ingrediente care pot influenta rezerva de lapte (cum este cazul antihistaminicelor); in realitate insa marea majoritate nu interfereaza cu procesul alaptarii, mai ales ca doar 1/100 din doza ajunge in lapte. Daca trebuie sa urmezi tratament cu antibiotice sau alte medicamente, trebuie sa discuti cu medicul sau cu consultantul in lactatie pentru a afla in cat timp iti dispare medicatia din organism (sfat valabil si in cazul anesteziei).

Citeste mai multe pe Qbebe.ro.

Data articol: 23/05/2018