Cu ce probleme te poți confrunta în perioada alăptării? - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Cu ce probleme te poți confrunta în perioada alăptării?

Sfatulparintilor » Bebeluși » Alimentație bebelusi » Cu ce probleme te poți confrunta în perioada alăptării?
probleme în perioada alăptării

Alăptarea este o perioadă frumoasă din viața oricărei mămici, dar în același timp îți poate crea un disconfort vizibil, ajungând chiar la dureri insuportabile din diverse cauze. Iată cu ce probleme te poți confrunta pe perioada alăptării:

 

 

 

  • Dureri la nivelul sânilor sau la nivelul abdomenului

 

Pe lângă durerile care pot să apară în timpul alăptării, la nivelul mameloanelor, poți să te confrunți și cu dureri în partea inferioară a abdomenului. Pare greu de crezut, dar aceste dureri în partea abdomenului apar din cauza unui reflux al organismului de a ajuta uterul să revină la dimensiunile sale normale. Desigur, aceste dureri apar doar în cazul nașterilor naturale.

 

 

 

  • Inflamații ale mameloanelor

 

O altă problemă frecventă cu care se confruntă mămicile este inflamația și uneori chiar fisura la nivelul mamelonului. Se întâmplă deseori ca sugarul să molfăie prea mult la sân și chiar să mestece mamelonul în loc să cuprindă întreaga areolă (din cauza unei atașări la sân incorecte) și astfel apar inflamațiile și fisurile de la nivelul mameloanelor. Dacă te afli în această situație, ar fi bine să te adresezi medicului tău pentru a-ți recomanda niște unguente antiinflamatoare.

Inflamațiile locale pot fi calmate prin expunerea mameloanelor la aer timp de 10-15 minute după supt sau renunțarea la sutien pentru o perioadă de timp. De asemenea, se spune că dacă lași câteva picături de lapte să se usuce la nivelul mamelonului după alăptare, durerile vor fi ameliorate semnificativ.

 

 

 

  • Umflarea (angorjarea) sânilor

 

Umflarea sau angorjarea sânilor poate să aibă mai multe cauze. Spre exemplu, angorjarea areolară a sânilor are la bază supraîncărcarea sinusurilor și nu produce un disconfort atât de mare mamei ca angorjarea periferică. Angorjarea areolară apare de obicei după 3-4 zile de la naștere și dispare de la sine după 2-3 zile.

Angorjarea periferică este cea care apare la nivelul întregului sân și provoacă cel mai mare disconfort. Cea mai simplă soluție pentru acest tip de umflare a sânilor este atașarea bebelușului la sân și alăptarea lui. În cazurile mai complexe se poate ajunge la diverse forme de tratament. În această situație se mai recomandă masajul sau aplicarea unor comprese umezite cu apă călduță.

O altă cauză a umflării sânilor este obstrucționarea canalelor galactofore (canalele de evacuare a laptelui). Umflarea sânilor aare de obicei cam după o săptămână de la naștere și poate fi ameliorată cu ajutorul compreselor calde, a masajului sau cu ajutorul purtării unui sutien special care să susțină sânii. În astfel de situații se mai recomandă creșterea frecvenței alăptării celui mic, modificarea poziției de alăptare și odihnă suficientă.

 

 

 

  • Abcesul la nivelul sânului

 

În timpul alăptării se poate întâmpla să pătrundă bacterii în țesutul mamar, bacterii care determină inflamarea sânului și în cele din urmă apariția abcesului mamar. Dacă observi că pielea dintr-o anumită zonă a sânului se înroșește și te confrunți cu febră și frisoane, ar fi bine să anunți imediat medicul pentru a-ți prescrie un tratament pentru infecție. Tratamentul clasic pentru abcesul mamar este o microintervenție chirurgicală pentru curățarea abcesului sau antibiotice, în funcție de stadiul infecției.

 

Dacă vrei să afli mai multe informații despre alăptarea la sân, informații care îți vor fi utile mai ales în prima săptămână după naștere, vizitează site-ul alaptarelasan.ro!

 

Data articol: 19/07/2018