Cum se manifesta depresia la copii Copiii, ca si adultii, pot suferi de depresie, chiar daca aceasta se manifesta diferit. Se estimeaza ca aproximativ 5% dintre copii si adolescenti sufera, la un moment dat, de depresie.
Copiii expusi stresului, care au pierdut pe cineva drag, care au probleme de atentie sau de invatare sunt cei mai predispusi sa treaca printr-un episod depresiv. Cum recunosti depresia la copii, pe grupe de varsta In primii trei ani de viata, copiii cu depresie plang, sunt apatici, retrasi, indiferenti fata de anturaj, nu se joaca.
Mai mult nu au tendinta de exprimare mobila, dar la adormire apar balansari, ritmii. Daca depresia este foarte severa, copilul poate suferi si retard psiho-motor (incepe sa meraga mai greu) si poate avea probleme cu limbajul. La copiii care au intre 3 si 6 ani se pot observa oscilari intre doua stari: izolare, calm, retragere, si agitatie, instabilitate, agresivitate, autostimulare. De asemenea, pot aparea reprosuri si solicitari afective: „Tu nu ma iubesti”, „Joaca-te cu mine!”.
Copilul solicita in exces prezenta adultului, este foarte dependent de acesta: „Stai cu mine, nu pleca!”. Iar parintii se plang ca „E greu sa ii intri in voie!” sau „Are crize”. La copiii prescolari in depresie se observa si modificarea apetitului cu pierderea in greutate, precum si tulburari de somn si predispozitia de a se imbolnavi (au tendinta de a face toate bolile de sezon).
Citeste continuarea pe COPILUL.RO