5. De ce ai facut asta?! / Ce-a fost in capu’ tau?!
N-ai ce face, ingerasul tau o va lua un pic razna si se va purta bizar cand va ajunge la pubertate. Testele arata ca la puberi si adolescenti cortexul pre-frontal, cel responsabil cu capacitatea de decizie si cu controlul impulsurilor e inca in formare. Asadar, cand tu il intrebi, de exemplu, “Ce-a fost in capu’ tau cand ai aruncat cheile pe casa?” si el se uita la tine cu o privire goala, e foarte posibil chiar sa nu stie de ce a facut una ca asta.
Nu rata nici: Cum sa intelegi transformarile hormonale ale adolescentilor
6. De ce nu i-ai refuzat?
Nicicand nevoia de a te integra in grup nu e mai mare ca in (pre)adolescenta si e cumplit de greu pentru copii sa nu cedeze presiunilor grupului. Sondajele arata ca pustii considera ca cel mai prost sfat pe care-l pot primi de la parinti este “Spune-le ca nu vrei”. Ei spun ca asteapta de la parintii lor sfaturi practice si strategii pentru a tine piept presiunilor grupului.
7. “De ce nu pui punct si treci mai departe?”
Puberii si adolescentii desopera sexul opus. Apar prieteniile “pe veci” si pasiunile devastatoare. Ca e o cearta cu un prieten sau o despartire de prima si (intotdeauna) unica iubire, tragedia prin care trece copilul tau e de proportii antice. Chiar daca declaratiile dramatice te fac sa mustacesti prin colturi, nu te hlizi in fata copilului si nu-i spune “Da’ revino-ti, draga!”, pentru ca durerea sa e reala si cat se poate de intensa. Pun pariu ca si acum iti mai amintesti si tu dramele adolescentei tale.
Lasa copilul sa-si revina in ritmul lui, oricat ti-ar veni sa dai ochii peste cap, mai ales ca in acea perioada a vietii nu sunt preocupati numai de propria durere, ci se tem si de ce vor spune colegii si prietenii. Si daca te crezi ferita de toata aceasta drama numai pentru ca ai baiat… esti in mare eroare! Studiile arata ca baietii isi revin deseori mult mai greu dupa o despartire decat fetele!
Deci… trage adanc aer in piept, gandeste-te de doua ori inainte sa spui ceva, nu pune la inima iesirile temperamentale ale copilului, ajuta-l cu adevarat cand vine la tine cu o problema, manevreaza-l ca pe o grenada emotionala careia i-ai pierdut cuiul… si roaga-te la Dumnezeu sa treaca mai repede toata nebunia perioadei si sa-i supravietuiti cu totii intregi!
foto: depositphotos.com
Citeste continuarea: 1 2
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie