Adolescenții, dependența, relațiile cu părinții.  Stilul parental influențează alegerile adolescenților în ceea ce privește consumul de droguri/alcool? - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Adolescenții, dependența, relațiile cu părinții.  Stilul parental influențează alegerile adolescenților în ceea ce privește consumul de droguri/alcool?

Sfatulparintilor » Adolescenți » Comportament și dezvoltare » Adolescenții, dependența, relațiile cu părinții.  Stilul parental influențează alegerile adolescenților în ceea ce privește consumul de droguri/alcool?
Adolescenții dependența relațiile cu părinții
Credit foto: Imagine de Ana Krach de la Pixabay

Viața presupune anumite etape de dezvoltare și fiecare dintre ele vine cu anumite nevoi și curiozități. Suntem într-o continuă căutare a sensului lucrurilor, a sensului situațiilor de viață în care ne aflăm și această dorință ne ghidează în a face alegeri mai mult sau mai puțin înțelepte. Atunci când ne referim la perioada de adolescență, știm cu toții că aceasta este una extrem de complexă deoarece tinerii au tot felul de nevoi pe care nici măcar ei nu și le înțeleg și faptul că sunt vulnerabili în fața acestui necunoscut, îi face vulnerabili și în fața consumului de alcool, de droguri sau de alte substanțe care le pot face rău. 

Pentru mulți tineri această etapă a curiozității, a căutării senzaționalului este doar o parte a creșterii. Mulți dintre ei încearcă aceste substanțe doar de câteva ori și se opresc, în timp ce alții pot continua să le folosească în mod mai regulat.

Tinerii folosesc aceste substanțe din multe dintre aceleași motive pe care le fac și adulții: pentru a se relaxa sau a se simți bine. Dar pot avea și alte motive pentru a folosi substanțe. De exemplu, ar ar putea dori să se răzvrătească împotriva părinților lor sau să se potrivească cu prietenii lor. Copilăria târzie și adolescența sunt perioade de experimentare, explorare, formare a identității, asumare de riscuri și afirmare a independenței în viața fiecărei persoane.

Mediul Gabor Maté, care are unele dintre cele mai citite cărți din zona traumei și a adicției este de părere că ”adicțiile nu sunt nimic altceva decât un mod de a fugi de durerea emoțională și de trauma disconexiunii emoționale de ființe dragi.” Chiar dacă de multe ori consumul de orice fel de substanță poate părea doar ca o nevoie de a ne afirma, de ne integra într-un anumit colectiv, este important să ne gândim mai departe de zona asta și anume care sunt sursele emoționale ale acestei nevoi.

Cifre și studii

Abuzul de droguri este o problemă globală; 5,6% din populația globală cu vârsta cuprinsă între 15 și 64 de ani a consumat droguri cel puțin o dată în 2016. Consumul de droguri în rândul tinerilor s-a dovedit a fi mai mare decât în rândul persoanelor în vârstă pentru majoritatea drogurilor. Abuzul de droguri este, de asemenea, în creștere în multe țări, în special în rândul tinerilor bărbați cu vârsta cuprinsă între 15 și 30 de ani. Problemele de sănătate din cauza abuzului de droguri în rândul adolescenților și adulților tineri a fost demonstrată de studiul Global Burden of Disease (GBD) în 2013. Aproximativ 14% din problemele de sănătate ale bărbaților tineri este cauzată de abuzul de alcool și droguri. Oamenii mai tineri au, de asemenea, mai multe șanse de a muri din cauza tulburărilor legate de consumul de substanțe, iar canabisul este drogul cel ma ales în rândul acestor consumatori.

Potrivit unui studiu realizat de Comisia Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului, drogurile comune în rândul copiilor și adolescenților sunt tutunul și alcoolul, urmate de inhalante și canabis. Vârsta medie de debut a fost cea mai scăzută pentru tutun (12,3 ani), urmată de debutul inhalatorilor (12,4 ani), canabis (13,4 ani), alcool (13,6 ani), trecând apoi la consumul de substanțe mai dure – opiu, opioide farmaceutice, heroină (14,3–14,9 ani) și apoi substanțe prin injectare (15,1 ani). 

Conform Manualului de tulburări mentale DSM-5, diagnosticul de abuz de droguri se face atunci când consumatorul îndeplinește cel puțin două dintre următoarele criterii: 

(a) petrece mult timp procurând droguri, consumându-le sau recuperându-se de efectele acestora; 

(b) utilizează medicamente în cantități mai mari sau cu o frecvență mai mare decât se dorește; 

(c) prezintă toleranță (trebuie să utilizeze o cantitate mai mare de substanță pentru a produce același efect); 

(d) a fost într-o situație de risc fizic sub efectul sau după efectul drogurilor; 

(e) a avut probleme personale din cauza consumului de substanțe (cu familia, poliția sau școala, dificultăți emoționale sau psihologice); și 

(f) dorește să reducă sau să întrerupă consumul de substanțe. 

Raportul național privind situația drogurilor în anul 2022 în România ne arată că 10,7% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 15-64 ani au consumat cel puţin un tip de drog ilicit de-a lungul vieţii (consum experimental), în timp ce 6% dintre ei au consumat și în ultimul an (consum recent). Se remarcă o încetinire a ritmului de creştere a consumului pentru majoritatea drogurilor ilicite, excepţie făcând consumul de noi substanţe psihoactive (NSP). Cele mai mari rate de consum se observă în rândul populaţiei tinere (15-34 ani). Adolescența este perioada cu vulnerabilitatea cea mai mare la inițierea consumului de droguri, cea mai mică vârstă de debut fiind declarată pentru consumul de noi substanțe psihoactive (13 ani).

Adolescenții și consumul de substanțe

Adolescenții reprezintă grupul de persoane cel mai predispus la dependență. Vârsta critică de inițiere a consumului de droguri începe în perioada adolescenței, iar consumul maxim de droguri are loc în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani. În această perioadă, adolescenții au o înclinație puternică către experimentare, curiozitate, susceptibilitate la presiunea colegilor, rebeliunea împotriva autorității și o valoare de sine scăzută, ceea ce îi face vulnerabili la abuzul de droguri. 

Abuzul de droguri afectează tranziția cu succes la vârsta adultă prin afectarea dezvoltării gândirii critice și a învățării abilităților cognitive cruciale. Adolescenții care abuzează de droguri sunt, de asemenea, raportați că au rate mai mari de boli fizice și mentale și sănătate și bunăstare generale reduse.

Părinții pot juca un rol cheie în a-și învăța copiii despre consumul de alcool și droguri, vorbind sincer și deschis despre efectele pe care alcoolul și drogurile le pot avea asupra sănătății lor. Absența factorilor de protecție și prezența factorilor de risc predispun adolescenții la abuzul de droguri. 

Unii dintre factorii de risc sunt:

  • prezența unor probleme de sănătate mintală și comportamentală timpurie 
  • presiunea colegilor 
  • școlile prost echipate 
  • sărăcia 
  • supravegherea și relațiile parentale slabe
  • structură familială precară 
  • lipsa de oportunități
  • izolarea
  • sexul
  • accesibilitatea la droguri. 

Totodată, o anumită dinamică din viața tinerilor le poate oferi acestora protecție, conexiune și un spațiu securizant care să ajute la înfrânarea nevoii sau dorinței de a experimenta ceea ce ar putea promite consumul de droguri. 

Factorii de protecție pot include:

  • stimă de sine ridicată
  • religiozitatea
  • relațiile armonioase cu părinții
  • capacitatea de autocontrol 
  • monitorizarea parentală 
  • competența academică
  • politicile împotriva consumului de droguri.

Consumul de substanțe în rândul adolescenților este o problemă de sănătate la nivel Mondial. În Brazilia,, de exemplu, amploarea apariției acestui consum în rândul adolescenților este arătată în principal în studii epidemiologice. Sondajele naționale privind consumul de droguri de către studenți în 2004 și 2010, efectuate de Centrul brazilian de informare asupra drogurilor psihotrope (CEBRID), au arătat o creștere semnificativă a consumului de droguri ilicite și o prevalență îngrijorătoare la o vârstă fragedă. Mai mult decât atât, experimentarea alcoolului este cea mai răspândită în rândul copiilor cu vârste între 12 și 14 ani. În plus, inegalitățile socio-economice din au fost asociate cu consumul de substanțe în rândul adolescenților, unde riscul mai mare de abuz și dependență este evidențiat în clasele socioeconomice mai puțin favorizate. 

Stilurile parentale și consumul de substanțe la adolescenți

Există mulți factori asociați cu experimentarea și abuzul de droguri și alcool la adolescenți, cum ar fi valorile personale și trăsăturile de personalitate. Dintre acești factori, unul dintre cei mai importanți este stilul parental. 

S-au realizat studii care și-a propus să identifice asocierea dintre stilurile parentale și schimbările comportamentale în rândul adolescenților în ceea ce privește consumul de alcool, tutun, canabis, cocaină. Colectarea datelor a avut loc între martie 2009 și octombrie 2015. Adolescenții au răspuns la întrebări referitoare la receptivitatea parentală și natura exigentă pe o scală de evaluare a stilurilor parentale și au furnizat date socio-demografice, caracteristicile consumului de abuz de substanțe și scorul scalei Contemplation Ladder. Rezultatele au arătat că stilurile parentale cele mai raportate de adolescenți au fost autoritare (30%) și indulgent (28%). De exemplu, copiii care și-au perceput mamele ca având un stil indulgent și care au avut tați absenți au prezentat mai multe dificultăți în a face schimbări de comportament pentru a evita consumul de alcool și cocaină. 

Concluzia studiului este că relațiile părinte-copil au fost asociate cu o lipsă de schimbare a adolescentului în ceea ce privește comportamentul de consum de substanțe, în special consumul de alcool și cocaină.

Maccoby și Martin au dezvoltat un model teoretic al stilurilor parentale cu două dimensiuni fundamentale în practicile parentale: 

  • exigență (strictețe, impunere, fermitate parentală) și 
  • receptivitate (căldură, acceptare, implicare). 

Patru stiluri parentale sunt definite în funcție de aceste dimensiuni: autoritar, neglijent, indulgent și autoritar. Termenul de autoritate este folosit pentru stilul parental care combină niveluri ridicate de control și afecțiune. Părinții cu o reacție scăzută și puține demonstrații de afecțiune sunt clasificați ca fiind drept neglijenți. Părinții indulgenți sunt afectuoși, dar cer puțin. Părinții autoritari sunt foarte pretențioși, dar demonstrează puțină afecțiune, manifestând un nivel scăzut de sprijin pentru copiii lor adolescenți. 

Studiile au arătat că adolescenții sunt mai predispuși să consume droguri atunci când se simt neglijați de părinți. Este nevoie de un echilibru între un părinte indulgent și unul autoritar pentru a oferi un spațiu de încredere și de conținere emoțională a adolescenților. Afecțiunea și limitele clare impuse pot duce la o dinamică benefică pentru adolescenți, oferindu-le acestora posibilitatea de a vorbi despre propriile nevoi, despre curiozitățile legate de droguri, despre situațiile cu risc în care se pot afla în viața de zi cu zi. 

Pe de altă parte, relația dintre stilurile parentale și procesul de schimbare a comportamentului pentru oprirea consumului de diferite tipuri de substanțe de către adolescenți rămâne insuficient studiată. Prin urmare, informațiile despre stilul părinților sau al indivizilor cu rol parental și influența acestuia asupra schimbării comportamentale, în special a încetării consumului de substanțe de către copiii lor, este importantă pentru dezvoltarea strategiilor de tratament. 

În general, literatura de specialitate a arătat că atunci când ambii părinți monitorizează adolescenții, aceștia sunt mai puțin probabil să consume droguri decât cei crescuți cu mai puțină supraveghere parentală. Mai precis, tinerii care nu consumă droguri raportează mai des comportamentele autoritare ale mamelor lor. 

În ceea ce privește consumul de alcool, rezultatele studiilor arată că mamele cu autoritate par a fi un factor pozitiv pentru oprirea sau reducerea consumului de alcool de către copiii lor, în timp ce mamele indulgente par să acționeze ca obstacole pentru scăderea comportamentelor de abuz de droguri ale descendenților lor. Părinții indulgenți au fost recunoscuți ca fiind mai toleranți, cu cea mai mare expresie a afecțiunii, în timp ce exercită puțină autoritate și fac puține cerințe pentru comportamentul matur al copiilor lor și, prin urmare, poate exista o cerere mică pentru schimbarea comportamentului. 

Un studiu care a investigat evoluția consumului de alcool în rândul tinerilor a arătat o creștere a consumului de alcool în timp în rândul adolescenților ale căror mame au fost mai tolerante în comunicarea lor cu privire la alcool. Mai mult, atitudinile favorabile ale părinților față de consumul de alcool al adolescenților și consumul de alcool al părinților au fost asociate negativ cu monitorizarea parentală, calitatea relațiilor dintre părinți și copil, sprijin și implicarea părinților. Când există o cerere mică în interacțiunea cu părinții lor, adolescenții percep o permisiune mai mare față de orice comportament, inclusiv abuzul de substanțe și alte comportamente cu risc. Pe de altă parte, stilul parental autoritar este un factor de protecție, iar stilul neglijent este un factor de risc pentru tineri în a deveni policonsumatori de droguri. Cu toate acestea, abuzul de droguri de către adolescenții care sunt deja consumatori de droguri este puțin influențat de stilurile parentale anterioare indulgente sau autoritare, mai ales când se ia în considerare consumul de droguri ilicite. 

Unele studii au arătat că figurile paterne neglijente sau absente au contribuit în mod semnificativ la consumul de substanțe de către copiii lor. Concomitent, tații mai participativi păreau a fi un factor de protecție împotriva consumului de alcool și droguri. Cu toate acestea, prezența tatălui nu a fost semnificativă în schimbările comportamentale referitoare la alcool, tutun sau marijuana. Mai mulți factori pot interacționa pentru a reduce diferitele comportamente riscante sau deviante la adolescenți. Atunci când tații sunt mai implicați în viața copiilor lor, adolescenții vor avea o mai mare stimă de sine și o mai bună percepție a abilităților sociale. O relație sănătoasă tată-copil a redus dificultățile psihologice și riscul unei implicări mai severe cu substanțe psihoactive.

Răspunsurile cu privire la prevenția consumului de către adolescenți este în mare măsură pus pe prevenire, intervenție timpurie și reducerea efectelor nocive decât pe tratamentul intensiv al consumului dependent, adesea efectuat la consumatorii adulți de substanțe. Chiar și adolescenții care consumă substanțe grele ar putea să nu fie neapărat consumatori dependenți. Abordările de intervenție la adolescenți variază de la intervenții bazate pe populație la nivel macro, cum ar fi legislația, reglementările și aplicarea legii, până la intervenții la nivel individual, cum ar fi intervenția timpurie și reducerea efectelor nocive la cei care consumă droguri, care sunt expuși riscului de efecte adverse acute și tratamentul problemelor sau dependenței. 

Ce putem face noi ca părinți pentru a ne sprijini adolescenții?

În ciuda faptului că adolescenții sunt adesea conștienți de efectele nocive ale consumului de substanțe, ei preiau acest obicei și continuă cu el. Acest lucru necesită programe cuprinzătoare de prevenire și control în școli și comunitate, orientate către adolescenți și părinții acestora și alți membri ai familiei. Totodată, noi ca părinți avem o responsabilitate uriașă atunci când vine vorba de evitarea consumului de droguri ale propriilor copii. Este important:

  • să reducem interesul adolescenților față de consumul de substanțe prin informarea cu privire la imaginea completă a efectelor nocive ale drogurilor și a consecințelor adverse pe termen lung
  • să dezvoltăm și să susținem o relație de încredere și de acceptare
  • să nu folosim pedepse cu impact emoțional gen respingere, izolare, folosirea de prejudecăți, de comparații
  • să nu facem din acest subiect unul tabu când el este de fapt realitatea existenței noastre
  • să nu credem că ai noștri copii nu pot cădea în mrejele consumului, ci să fim mereu conștienți că acesta poate fi un risc
  • să intevenim devreme deoarece scopul intervenției timpurii este de a identifica motivația adolescenților de a consuma și de a reduce consumul înainte de a escalada.
  • să ne adresăm specialiștilor în adicții, în consumul de substanțe pentru a ne învăța cum trebuie să ne raportăm la o astfel de situație
  • să ne implicăm într-un proces terapeutic cu un psihoterapeut sau psiholog care să ne ajute să găsim resursele emoționale de care avem nevoie în a face face durerii, suferinței, dezamăgirii care vin odată cu acceptarea realității că ai noștri copii sunt sau pot fi consumatori… Și așa cum ne spune tot Gabor Maté, ”Dacă vrem să înţelegem adicţia, nu trebuie să ne uităm la ce e în neregulă cu ea, ci să înţelegem la ce ne ajută.

♥ să le arătăm că suntem pe deplin disponibili în orice moment în care au nevoie de ajutor sau de un sfat

♥ să îi încurajăm să se implice în prevenție, inclusiv în a-și ajuta prietenii pentru a nu fi victime sau pentru a renunța la consum.

Referințe:

”Pe tărâmul fantomelor înfometate”, de Gabor Maté

”Ține-ți copiii aproape”, de Gordon Neufeld și Gabor Maté

”Creierul adolescentului”, de Amy Ellis Nutt și Frances E. Jensen

Clinica Aproape – Permite-ți să fii bine!

Tel: 0722187700
Mail: contact@clinicaaproape.ro
Facebook: https://www.facebook.com/clinica.aproape

Imagine de Ana Krach de la Pixabay

Data articol: 16/10/2023