Cu totii ne dorim sa traim mult, insa nu toti intreprindem actiuni sanatoase in acest sens. Este drept ca multi dintre noi fac sport, duc un stil de viata echilibrat si sanatos. Dar asta nu este suficient. Pentru a avea o viata lunga si exista si alte lucruri de care ar trebui sa tinem cont. Iata 7 lucruri care pot scurta viata, descrise de Ovidiu Bujor, doctor in farmacie, Membru al Academiei de Stiinte medicale, in cartea “Pledoarie pentru viata lunga…”.
1. Invidia
Este o adevarata boala a vremurilor noastre, capatand proportiile unui fenomen social, mai ales pe meleagurile noastre. De la omul simplu, neinstruit, needucat si pana la intelectualul sau savantul” membru corespondent, plin sau onorific al Academiilor de stiinte, nici unul nu ingaduie sa fie intrecut de colegul, colaboratorul sau compatriotul sau.
Un filosof antic spunea: „Invidia roade pe invidios precum rugina roade fierul” — maxima care, credem noi, spune totul despre efectul nociv al acestui sentiment, generator de frustrari cronice, care pot incheia prematur si trist o viata. Numai bucurandu-te de binele aproapelui iti poi atrage si binele tau.
2. Lupta neloiala pentru existenta
Forma luptei pentru existenta este una dintre legile fundamentale ale vietii, valabila pentru orice organism (de la virus, bacterie sau animal, pana la „Homo sapiens”). Daca Darwin a descris legea selectiei naturale (conform careia supravietuiesc speciile animale sau vegetale cel mai bine adaptate), el nu a intrevazut insa legea „selectiei artificiale”, poate si pentru ca pe vremea lui lupta neloiala pentru existenta nu era atat de acerba ca in zilele noastre.
Cu alte cuvinte, daca un individ cu inzestrare intelectuala si morala modesta este mai abil si mai rapid decat un altul, dotat superior sub raport intelectual si etic, primul il va rapune pe cel cu adevarat bun.
Ca urmare, rezultatul selectiei artificiale consta in faptul ca urmasii celui rau vor prolifera, lasand ca mostenire descendenti si mai rai, astfel incat cei buni si inzestrati vor disparea treptat.
Nu trebuie, totusi, sa fim pesimisti.
Este doar punctul decliv (inferior) al sinusoidei evolutiei noastre; sa speram ca doar pe termen relativ scurt ne aflam in prezent la baza sinusoidei, urmand ca mai devreme sau mai tarziu sa ne ridicam spre punctul maxim al acesteia.
RETROGRADUL lui MERCUR din 25 NOIEMBRIE poate AGITA aceste 3 ZODII
Lecția DIVINA pe care fiecare ZODIE trebuie să o ÎNVEȚE înainte de 2025