Toti parintii vor de la copiii lor sa fie cuminti, ascultatori, sa invete bine la scoala, sa-si faca lectiile, sa-si faca curat in camera, sa ajute le treburile casnice. Sunt si cazuri cand parintii vor si atat. Li se pare normal ca cel mic sa le indeplineasca “vrerea” fara sa stea prea mult timp pe ganduri sau “la discutii”. Insa nu fac nimic pentru a-i motiva pe copii sa participe la activitatile enumerate mai sus, dar si la multe altele care se adauga in functie de parinte sau de copil. Unii dintre parinti uita ca pentru a se ajunge la ceea ce isi doresc ei, copiii au nevoie de o motivatie. Drept dovada suntem noi adultii: nu ne place sa facem diverse lucruri doar “pentru ca asa trebuie”. Chiar si noi avem nevoie de un scop, de ceva care sa ne urneasca la drum, de o motivatie. Iar cand totul pare “o obligatie” parca nimic nu ne mai indeamna la a face ceva. Asa se intampla si in cazul copiilor. Pentru a fi cuminti, au nevoie de apreciere din partea parintilor, de rasplata pentru ca au fost cuminti. Este bine ca noi parintiii sa la spunem un “Bravo!”, sau “Multumesc!”, sau “Ce ma bucur ca ti-ai facut curat in camera!”. Din pricina vremurilor pe care le traim, totul se petrece cu o atata rapiditate in jurul nostru, totul este atat de agitat, incat sunt unii dintre noi care nu observa “faptele bune” ale copiilor. Vad doar “obrazniciile” si atunci reactioneaza. Din pacate, aceasta practica nu este folositoare nici pentru buna dezvoltare a copilului si nici pentru consolidarea relatiei parinte si copil.
Iata cateva sfaturi oferite de specialisti in domeniul psihologiei copilului care v-ar putea ajuta sa construiti o buna relatie cu copiii vostri, sa-i motivati si sa-i incurajati sa fie asa cum va doriti.
Sfatul 1: Incearca sa te implici mai mult
Indiferent ca vorbim de activitatile de la scoala sau de cele extracurriculare, copilul va fi mult mai activ daca stie ca parintele lui se implica, ia parte la ele, se bucura de ele. Arata-i copilului ca esti interesat de ceva, iar copilul tau va fi interesat de asemenea. Va fi motivat sa participe, pentru ca stie ca si tu vei fi alaturi de el.
Sfatul 2: Copilul are nevoie de ajutor pentru a se organiza
Copiii nu stiu cum se fac diverse lucruri, nu stiu cum sa se organizeze pentru a le duce la bun sfarsit. Daca-i dai o sarcina, explica-i si pasii pe care sa-i urmeze. Ii poti scrie chiar pe o hartie, daca cel mic stie sa citeasca. Ii va fi foarte usor sa vizualizeze etapele si sa le parcurga pentru a indeplini telul propus. Totodata, in acest fel, va invata ca nimic facut de-avalma nu este sortit succesului. Daca ia orice activitate, pas cu pas, ii va fi mult mai usor sa ajunga unde si-a dorit.
Sfatul 3: Motivezi copilul sa citeasca, citindu-i tu cu voce tare
Cati parinti nu-si indeama copiii sa citeasca si, totusi, n-au deschis o carte in prezenta copiilor sau nu le-au citit niciodata o poveste? Iti vei motiva copilul sa citeasca aratandu-ti bucuria de a descoperi lucruri noi si interesante din carti. Starneste-i tot timpul curiozitatea si indeamna-l sa afle raspunsurile din carti.
Sfatul 4: Sarbatoreste intotdeauna succesul si iti poti motiva copilul sa vrea sa reuseasca
Orice realizare, cat de mica ar fi ea, trebuie sarbatorita. Asa cum la scoala se dau note sau calificative, acasa copilul trebuie sa primeasca o rasplata pentru fiecare fapta buna, pentru fiecare reusita. Nu trebuie sa fie un obiect in sine: poate fi un “Bravo!”, “Ce mandru(a) sunt de tine!”, “Ce ma bucur ca ai facut/ai reusit!”. Poate fi un sarut sau o imbratisare, desertul preferat la cina sau un film la care sa va uitati impreuna. Stiindu-se rasplatit, copilul va fi motivat in continuare sa mearga pe drumul cel bun.
Sfatul 5: Daca transformi totul intr-o joaca, copilului ii va fi mai usor
De ce trebuie sa fie curatenia in camera o corvoada, cand poate fi ceva distractiv? De ce trebuie sa fie tabla adunarii ceva complicat, cand poate fi un joc cu bile sau cu carti? Copiii retin mult mai repede si fac cu mai multa placere diverse lucruri daca o iau ca pe o joaca, nu ca pe o obligatie.
Sfatul 6: Daca-i arati multumirea cand a terminat tema, o va face si a doua oara, chiar daca nu-i place
Si tema pentru acasa este o realizare si un succes, deci trebuie rasplatita. Arata-ti multumirea ca si-a facut temele. Copiiilor le place sa-si faca parintii fericiti, deci fii incantat dupa fiecare tema terminata. Chiar daca nu le place la inceput gandul ca trebuie sa-si faca temele, ideea ca isi vor vedea parintii incantati ii va face sa uite ca sunt “grele” si “obositoare”.
Sfatul 7: Incurajeaza-l tot timpul, si copilul va sti ca ii esti alaturi
Pierre de Coubertin spunea “Ai reusit, continua! N-ai reusit, continua!”. Indiferent daca duce sau nu o sarcina la indeplinire, incurajaza-ti copilul, asigura-l de sprjinul tau, de iubirea ta, de dragostea ta neconditionata. Iti iubesti copilul si daca n-a stralucit in recitarea unei poezii sau daca n-a luat nota maxima la teza la matematica. Iar daca-i esti alaturi, data viitoare se va stradui si mai mult.
Adulti sau copii, cu totii avem nevoie de laude sau incurajari, de sfaturi si sprijin, de ghidari si rasplata. Fara acest “raspuns” din partea celorlalti din jur parca ne pierdem energia, ne pierdem motivatia in a face lucruri, de la cele mai marunte, la cele mai importante. Tu cum iti motivezi copilul? Ajuta-i pe ceilalti cu sfatul tau.