Este mai greu cand borsul se prepara pentru prima data. Hai sa pregatim cele necesare.
– un vas de pamant de circa 15 litri este cel mai potrivit
– o putinica din lemn de fag, merge si asta
– aveti in camara un borcan de circa 10-15 l si pe care l-ati golit de muraturi, este bun si el.
Acuma, haideti sa ne intelegem: reteta o dau mai mult pentru gospodinele de la oras, care prepara borsul doar sezonier.
Pentru prima data cand preparam borsul trebuie sa ne asiguram cu materie prima si anume:
– circa 10 kg de tarate de grau;
– circa 2-3 kg de faina de malai;
– circa 1 kg de faina alba;
– drojdie de bere, o bucatica cat o nuca;
– apa curata si buna de baut.
Hustile – este amestecul ce ramane pe fundul borcanului dupa ce s-a decantat lichidul acrisor numit bors. Hustile sunt necesare intotdeauna la prepararea unei noi cantitati de bors, intrucat contin fermentul necesar producerii acestuia.
In cazul cand borsul se prepara pentru prima data si nu avem "husti", se face o maia din 250 gr de malai amestecat cu apa fiarta. Dupa ce se raceste putin, se adauga 2 linguri de faina de grau. Se amesteca si se lasa sa dospeasca 12 ore. Numai in cazul in care doriti sa obtineti mai repede borsul, adaugati drojdie de bere, o bucatica cat o nuca, altfel nu, si atunci puteti umple borsul la numai 2 ore. E preferabil sa lasati sa se produca fermentatia in mod natural. Aceasta maia se adauga in locul hustilor la prepararea borsului.
Prepararea:
La 10 litri de apa se pun 1,5 kg de tarate de grau, 1-2 kg de malai si o farfurie de husti ramase de la alt bors. Se lasa apa sa clocoteasca. Intre timp, se prepara o plamadeala din tarata de grau si faina de porumb amestecate cu apa rece. Se lasa sa stea circa 1-2 ore. Peste aceasta cantitate se toarna apa clocotita, amestecandu-se mereu cu facaletul.
Dupa ce s-a mai racit putin, se adauga hustile – nu se vor pune in apa fierbinte pentru ca moare fermentul. La acest amestec puteti adauga 2-3 carbuni stinsi, pentru ca ajuta la limpezirea borsului. Pentru ca fermentatia borsului sa se produca mai repede, se aseaza vasul intr-un loc mai caldut. Dupa 12-14 ore, borsul s-a acrit. Se trage in sticle de 1 kg, dupa ce in prealabil a fost filtrat prin tifon curat, si se pastreaza la frigider sau la un loc racoros. Se bea la temperatura camerei.
Observatie!
Daca veti folosi borsul la prepararea unor ciorbe sau chiar borsuri, puteti pune in aceste sticle cate un fir de leustean sau cherval, dar daca doriti sa il consumati ca atare, folositi frunze de visin. Confera o savoare deosebita.
Vara cand va topiti de caldura, beti cate un pahar de circa 200 gr de bors. E reconfortant.
Mai doriti bors? Luati-o de la inceput. Spalati borcanul, preparati maiaua, nu uitati de husti, etc. O sa observati ca, desi ati legat borcanul cu un tifon curat, in locul unde sta la fermentat se simte un iz de acru. Bucatariile ultra moderne de astazi au alte… pretentii. Cautati asadar un loc unde sa nu deranjeze izul… pastrati placerea doar pentru papilele gustative…
Urari de Craciun. 100 de mesaje de Craciun pentru iubit/iubita, familie si prieteni
HOROSCOPUL CRACIUNULUI 2024. Cum iti este CRACIUNUL in functie de ZODIE?
Ce inseamna cand versi cafeaua