Ingrijirea zambetului de sarbatori - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Ingrijirea zambetului de sarbatori

Sfatulparintilor » Blogul tău » Ingrijirea zambetului de sarbatori

Starea de sanatate a dintilor nu tine numai de modul in care alegem sa ii ingrijim. Un rol important il au si alimentele pe care le consumam cu regularitate sau in exces. Sarbatorile sunt recunoscute pentru nechibzuintele la care ne imping: mese bogate in grasimi, dulciuri cat cuprinde, alcool, tigari etc. In cele ce urmeaza vom vedea cum ne afecteaza aceste exagerari dintii si ce putem face pentru a ne pastra sanatatea si aspectul proaspat.<!– Item fulltext –>

Cariile sunt inestetice, dureroase si, de cele mai multe ori, destul de costisitoare ca metode de tratament. O ingrijire corespunzatoare poate elimina insa riscul aparitiei lor. Cariile se formeaza prin retentia alimentelor in spatiile interdentare. Tartrul, pe langa aspectul inestetic cu care „ne bucura”, grabeste aparitia lor. El functioneaza ca un carlig pentru resturile alimentare ce erodeaza prin descompunere materialul dintelui. Mai mult, cariile netratate devin factor de risc pentru aparitia altora noi. Chiar si punctele mici de pe dantura trebuie sa ne trimita la stomatolog. In timp ce la suprafata semnele sunt slab detectabile, caria adapostita in interior poate fi de mari dimensiuni. Tot un factor de risc il reprezinta plombele puse incorect (mai mici sau mai mari fata de mulajul initial al dintelui).

Dulciurile, principalul pericol

In ceea ce priveste alimentele, studiile arata ca principalii factori de risc in deteriorarea dentitiei sunt dulciurile, pentru ca au un continut bogat in glucide. Un astfel de mediu este favorizant pentru bacteriile care se afla in cavitatea bucala si care sunt responsabile de formarea acizilor care, in timp, distrug smaltul dintilor si erodeaza in interior. Bomboanele cu o duritate mare (dropsurile) dubleaza riscul aparitiei cariilor. Prin mestecare, ele pot produce fisuri ale smaltului, asigurand si mediul bogat in glucoza. Chiar daca este perioada sarbatorilor, nu renuntati la periajul dintilor dupa mese si inainte de culcare.

Atentie la alimentele colorate

Un pericol pentru aspectul dintilor il reprezinta alimentele colorate: ciocolata, cafeaua, vinul rosu, fructele foarte pigmentate (afine, mure, struguri negri). Ele sunt responsabile de aparitia petelor dentare. Acest lucru nu inseamna ca aceste alimente sunt contraindicate, ci doar ca nu trebuie sa fie consumate in exces. Pigmentii continuti se impregneaza in tesutul smaltului dentar. Dulciurile care coloreaza interiorul cavitatii bucale, special create pentru copii, sunt foarte daunatoare albului dintilor, cu atat mai mult cu cat pigmentii sunt sintetici. Acelasi lucru se intampla si cu sucurile colorate. Evitati consumul lor in exces!

Evitati produsele de genul: guma de mestecat, caramele etc. Acestea pot duce la deteriorarea unei plombe.

Sarbatorile de iarna, o provocare pentru dintii sensibili

Frigul, sau mai degraba curentii de aer, pot afecta dintii sensibili. Orice curent de aer prelungit provoaca dureri. Lipsa calciului scade rezistenta dintilor si le creste vulnerabilitatea la agresorii externi. Muraturile, citricele, fructele in general nu sunt un factor favorizant pentru carii, dar pot crea neplaceri celor care au dezvoltat deja o sensibilitate a dentitiei. Sensibilitatile dentare apar in urma agresiunilor repetate ce produc eroziuni.

Cum ne albim dintii?

Ne dorim nu doar ca dintii sa fie sanatosi, ci sa isi arate aceasta calitate. Putem obtine acest lucru printr-o spalare adecvata. Daca ne dorim insa rezultate cat mai rapide cu care sa impresionam de sarbatori, medicina dentara ne ofera solutii eficiente. Tratamentele pentru albirea dintilor nu sunt insa indicate pentru toata lumea. Acestea pot deveni daunatoare daca nu sunt folosite la indicatiile medicului sau prea des. Nu cumparati astfel de truse pentru albire fara indicatia medicului!

Cand ne putem albi dintii?

Pentru a apela fara probleme la o procedura de albire, trebuie sa intrunim cateva conditii: tratarea cariilor existente, lipsa fisurilor, realizarea unui detartraj si periaj profesional. Daca substanta patrunde prin fisuri sau este aplicata peste tartru, pacientul poate suferi dureri mari sau chiar noi fisuri la nivelul smaltului. Tratamentele care implica lampile de lumina folosesc acelasi principiu, numai ca timpul de reactie este mult mai scurt. Astfel, in timp ce metodele clasice dureaza 3-4 zile, cele cu lumina dureaza 20 de minute.

Nu consumati medicamente cu alcool!

Durerile dentare sunt foarte suparatoare mai ales de sarbatori, cand accesul la medic este destul de dificil. Puteti apela la calmante, in functie de intensitatea durerii. Daca se observa o inflamatie, trebuie sa utilizati antibiotice, insa numai la consultarea unui medic. Foarte important este ca atat anibioticele, cat si calmantele sa nu se administreze cu alcool. Acesta le poate anula efectele sau poate produce alergii puternice.

Chiar daca evenimentele sunt speciale, rutina de ingrijire a dintilor nu trebuie neglijata. Folositi scobitori sau periute interdentare pentru spatiile dintre dinti! Nu uitati de periajul dinainte de culcare si evitati excesele alimentare.

Data articol: 01/01/2011