De la Popeye Marinarul incoace, sau poate si dinainte, toata lumea stie ca spanacul e bun pentru sanatate datorita continutului de fier. Acesta ne face mai puternici astfel incat putem scapa de anemie. De multe ori, Fier este ce primim si de la medic pentru preventia si tratamentul anemiei.
Studiile arata insa ca unul dintre motivele de esec in incercarea de a reduce cazurile de anemie a fost ideea preconceputa ca singura cauza a acestei boli este deficienta de fier. Cu alte cuvinte, nimeni nu luase in calcul ca anemia poate fi determinata si de lipsa altor oligoelemente, precum cuprul. (OMS/UNICEF)
Cuprul deficitar este unul dintre vinovatii pentru nasterea prematura a bebelusilor sau slab dezvoltati, cauzand boli de inima, anomalii ale creierului si afectarea cresterii. In plus, cuprul joaca un rol cheie in metabolismul Fierului.
Studiile au aratat ca la copiii cu anemie, tratamentul doar cu fier genereaza un rezultat mult mai slab comparativ cu tratamentul in combinatia fier-cupru.
Despre anemia feripriva (prin lipsa de fier)
Anemia reprezinta diminuarea cantitatii de hemoglobina din sange. Hemoglobina este o substanta din globulele rosii care transporta oxigenul de la plamani la toate celulele corpului. Fara suficientl Fier, corpul produce globule rosii mai mici si mai putine, rezultatul fiind ca celulele corpului nu vor fi alimentate cu o cantitate suficienta de oxigen.
Cauze:
– Dieta – la copii si la varstnici
– Utilizare crescuta (de exemplu in caz de sarcina, alaptare sau in perioada de crestere)
– Utilizare deficitara (afectiuni cronice)
– Sangerare
– Deficienta de Cupru
Anemia feripriva este cea mai importanta boala de nutritie din lume, ea afecteaza peste 25% din populatia generala, adica aproximativ 1,8 miliarde de oameni (OMS).
Impactul anemiei asupra copiilor:
– Scade imunitatea
– Creste numarul de infectii
– Scade IQ cu 5-10 puncte
– Scade performanta la scoala
– Compromite dezvoltarea cognitiva.
Impactul anemiei asupra gravidelor:
– Creste rata nasterilor premature sau a copiilor cu greutate mica
– Creste rata complicatiilor prenatale la mama si nou-nascut
– Creeaza deficit de fier la nou-nascut.
Anemia este nediagnosticata in foarte multe cazuri, simptomele putand fi minore sau vagi.
In Romania, anemia feripriva apare la circa 40% din copiii de 0-5 ani, la 30% din femeile insarcinate si la 20% din femeile aflate la varsta reproductiva (OMS).
Simptomele anemiei feriprive pot fi:
– slabiciune, oboseala si lipsa rezistentei la efort
– respiratie anevoioasa in timpul exercitiilor
– dureri de cap
– dificultati in concentrare
– irascibilitate
– stari de ameteala
Bebelusii si copii mici care au anemie din lipsa de fier pot aiba probleme de crestere si sa inceapa sa mearga sau sa vorbeasca mai tarziu decat altii. Ei pot fi iritabili si sa aiba deficit de atentie. Aceste probleme de obicei dispar atunci cand se rezolva si deficienta de fier. Daca anemia nu este tratata, problemele mentale si de comportament pot deveni permanente.
Tratamentul preventiv al anemiei este necesar la femeile insarcinate, la cele care alapteaza si la cele cu tulburari de menstruatie. La copii, tratamentul preventiv se face la prematuri, gemeni sau la cei aflati in perioade de crestere.
Atat pentru prevenire, cat si pentru tratament, sunt recomandate sarurile feroase sub forma lichida si in combinatie cu alte oligoelemente. De asemenea, produsele cu dozare unica sunt de preferat celorlalte, intrucat evita intoxicatia cu fier, care este in aceeasi masura periculoasa pentru copii. “Preparatele cu saruri feroase sunt mai indicate decat cele cu saruri ferice, fiind imediat absorbite de mucoasa intestinala. Se pare ca gluconatul feros in forma lichida administrat oral este mai eficace si mai bine tolerat decat alte preparate” (Ghidul de ingrijire prenatala, 2005)
NOROCUL favorizează aceste 3 ZODII în săptămâna 25 noiembrie – 1 decembrie 2024
Luna nouă în Săgetător: 1 decembrie 2024. Ce schimbări ne așteaptă?