Odată ajuns la vârsta de 6 luni, bebelușul are nevoie de o nutriție din ce în ce mai complexă.
Laptele matern devine insuficient pentru a asigura creșterea și dezvoltarea corespunzătoare a celui mic, motiv pentru care această vârstă reprezintă momentul oportun pentru începerea diversificării mâncării bebelușilor prin introducerea alimentelor solide în dietă. Citește în continuare și află care sunt alimentele care nu trebuie să lipsească din dieta celui mic.
Legumele
Legumele oferă beneficiul unei game largi de culori și texturi ce-l pot capta pe cel mic atunci când face cunoștință cu alimentele solide. Ai la dispoziție o multitudine de posibilități să transformi momentul mesei într-unul distractiv. Din punct de vedere nutritiv, legumele au un conținut crescut de vitamine (vitamina C, vitamina A, vitamina K, vitamine din complexul B), minerale (potasiu) și fibre.
Este mai ușor să introduci legumele în alimentația bebelușului la o vârstă cât mai fragedă. Dacă aștepți până când este mai mare, este posibil să respingă anumite legume din cauză că aromele și texturile nu îi sunt familiare.
Anumite legume (de exemplu varza de Bruxelles, varza kale) pot avea arome puternice și este posibil ca cel mic să le respingă la început. Nu încerca să-l forțezi le să mănânce. Ai răbdare, scoate-le din meniu pentru câteva zile și apoi încearcă din nou.
Peștele
Peștele este o sursă excelentă de proteine de bună calitate, vitamine (în special vitamina D, vitamina A și anumite vitamine din complexul B), minerale și grăsimi bune (acizi grași polinesaturați omega-3). Acestea din urmă sunt esențiale pentru buna dezvoltare a creierului și pentru sănătatea aparatului cardiovascular.
Atunci când îi oferi pește celui mic, asigură-te că este gătit suficient și că ai îndepărtat toate oasele.
Anumite specii de pește pot acumula un nivel semnificativ de mercur, motiv pentru care este recomandat să le eviți (pește spadă, rechin) sau să le oferi copilului tău cel mult de 1-2 ori pe săptămână (macrou, somon, sardine, ton).
Laptele
Când începi diversificarea alimentației, copilul va primi doar cantități mici de alimente solide (de exemplu câteva lingurițe de alimente pasate). În primele zile de diversificare, majoritatea nutrienților esențiali pentru creștere vor proveni în continuare din laptele matern sau din laptele praf. Este important să continui alăptarea până când bebelușul împlinește vârsta de 1 an. Când va ajunge la vârsta de 1 an, cel mic va mânca deja 3 mese și 2 gustări pe zi. După această vârstă, poți continua să îl alăptezi sau îi poți oferi lapte integral de vacă. Grăsimile din lapte sunt importante pentru dezvoltarea creierului, astfel că laptele degresat nu este recomandat până la vârsta de 2 ani.
În concluzie, diversificarea este o etapă importantă din primul an de viață, iar calitatea alimentelor oferite are un impact semnificativ asupra creșterii și dezvoltării celui mic. Discută cu medicul pediatru în legătură cu alimentația bebelușului pentru a te asigura că îi oferi celui mic toate principiile nutritive de care are nevoie.
foto: https://www.gettyimages.com/
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!