Cum trecem peste dificultățile din viața de cuplu? - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Cum trecem peste dificultățile din viața de cuplu?

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Casnicie si cuplu » Cum trecem peste dificultățile din viața de cuplu?
Cum trecem peste dificultățile din viața de cuplu

Ce face dragostea să dureze? Diferiți cercetători din diferite discipline academice au examinat întrebarea de-a lungul anilor. Brian Ogolsky, profesor asociat în dezvoltarea umană și studii familiale la Universitatea din Illinois Urbana-Champaign, a analizat peste 1.100 de studii pe acest subiect și a analizat tot ce s-a publicat în domeniul academic despre „menținerea relațiilor” începând cu anii 1950.

Pe baza notițelor luate, acesta a identificat strategiile cele mai frecvent utilizate pentru ca doi parteneri să rămână împreună:

Gestionarea conflictului

Cuplurile care doresc să rămână împreună găsesc o modalitate de a-și rezolva diferențele, fie că este compromisă, acomodativă, acceptând modul de a vedea lucrurile al partenerului, acceptând să nu fie de acord sau cerându-și scuze. Cei care refuză să se angajeze au mai puține șanse de a rămâne împreună.

Iertarea

Există o mulțime de studii, cărți și comedii romantice care exaltă importanța iertării pentru o relație. Dar, spune Ogolsky, este supus unei legi a randamentelor descrescătoare. „Dacă ești un iertător constant, vine un moment în care nu este grozav pentru relația ta, deoarece cineva profită de tine”, spune el. „Asta poate eroda de fapt sănătatea mintală.” 

Sacrificiul

O dorință „de a renunța la interesul propriu și la activitățile dorite pentru binele unui partener sau al unei relații este un aspect important al menținerii relațiilor”, potrivit studiului. Acesta însă trebuie să vină din ambele părți. „De fapt fiecare dintre noi vrea un echilibru în sacrificii. Nici oamenilor nu le place să beneficieze în exces în relație.”

Citeste si: Conflict in cuplu! Cand ea vrea un bebelus, iar el NU. Ce e de facut?

Ajutorul reciproc

Academicienii numesc acest lucru „facilitare”. Poate include să-l ajuți pe celălalt în mod semnificativ să își facă planuri, să finalizeze sarcini, să atingă obiective sau să-și gestioneze timpul. Și adesea duce la interdependență, deoarece partenerii încep să-și coordoneze comportamentul pentru a încerca să-și ducă la îndeplinire obiectivele mai mari pe termen lung.

Atenuarea stresului celuilalt

Problemele la locul de muncă, crizele financiare sau drama familială pot separa cu mare ușurință un cuplu. Cuplurile care pot răspunde la stresul celuilalt într-un mod care este mai degrabă liniștitor decât într-un mod care îl exacerbează, tind să fie capabile să facă față vremurilor mai tensionate. Poate că de fapt la asta se rezumă replica ”la bine și la rău”…

Indiferent de ceea ce trăiți în viața de cuplu, mereu veți găsi soluții în jurul vostru. Ajutorul prietenilor sau a persoanelor de încredere, ședințele de terapie de cuplu, vizita la un psihoterapeut sunt acțiuni spre care vă puteți îndrepta atenția dacă simțiți că ceea ce trăiți alături de partener nu este ceea ce vă împlinește, dar știți sigur că împlinirea voastră se găsește acolo, în acea relație, nedescoperită fiind încă…

Citeste mai multe informatii aici

Clinica Aproape – Permite-ți să fii bine!

Tel: 0722187700
Mail: contact@clinicaaproape.ro
Facebook: https://www.facebook.com/clinica.aproape

foto: Depositphotos.com

Data articol: 15/09/2022