Efectele mortale ale obezității. De ce este necesar să nu depășim pragul critic al greutății! - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Efectele mortale ale obezității. De ce este necesar să nu depășim pragul critic al greutății!

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Efectele mortale ale obezității. De ce este necesar să nu depășim pragul critic al greutății!
Efectele mortale ale obezității - sfatulparintilor.ro - piqsels.com-id-jeaid

Obezitatea aduce cu sine o serie de complicații medicale care pot deveni uneori fatale. Calitatea vieții este afectată, iar speranța de viață este diminuată. Medicul chirurg Mihai Ionescu, Medicul chirurg Mihai Ionescu, Coordonatorul departamentului de chirurgie generală și metabolică a spitalului Medicover, menționează că au fost identificate treisprezece domenii specifice care iau în considerare morbiditatea și mortalitatea in cadrul obezității.

“Boala cardiovasculară (BCV) și cancerul reprezintă cel mai mare risc de mortalitate asociat cu obezitatea. Este nevoie de o comunicare clară în rândul populației, de mesaje de sănătate publică constante, pentru ca oamenii să înțeleagă factorii de risc și cum este indicat să procedeze pentru a nu ajunge în acest stadiu nedorit”, spune medicul chirurg Mihai Ionescu.

Ce înseamnă obezitatea

“Obezitatea și excesul de greutate sunt definite ca o boală sistemică care prezintă acumularea excesivă și anormală de grăsime corporală ducând la efecte adverse asupra sănătății. În ciuda eforturilor semnificative de creștere a gradului de conștientizare, epidemia de obezitate continuă într-un ritm alarmant.

Peste jumătate din populația europeană este supraponderală și până la 30% este obeză, prevalența la nivel mondial dublându-se din 1980.

Obezitatea este asociată cu rate mai mari de deces cauzate de comorbidități, cum ar fi diabetul zaharat de tip 2 (T2DM), dislipidemia, hipertensiunea arterială, apneea obstructivă in somn (OSA), anumite tipuri de cancer, steatohepatita, refluxul gastro-esofagian, artrita, sindromul ovarelor polichistice (PCOS) și infertilitate.

Aproximativ 50% dintre pacienții diabetici diagnosticați sunt obezi, dar doar aproximativ 20% dintre pacienții care solicită intervenții chirurgicale bariatrice sunt diabetici. Riscul de a dezvolta diabetul zaharat de tip 2 crește, spre exemplu cu 20% pentru fiecare 1 kg / m2 crescut în indicele de masă corporală.

Complicațiile pe termen lung ale diabetului zaharat de tip 2 includ boli cardiovasculare (BCV), accident vascular cerebral, boli vasculare periferice (PVD), retinopatie, nefropatie, neuropatie (23). Prin urmare, prevenirea sau cel puțin controlul T2DM va reduce complicațiile și costurile directe ale asistenței medicale ale obezității”, spune medicul Mihai Ionescu.

Te mai poate interesa si: Obezitatea la bebelusi: cele mai bune sfaturi de prevenire

Bolile cardiovasculare

“Obezitatea este asociată cu bolile cardiovasculare (BVC). Sindromul metabolic este definit ca o combinație de cel puțin trei dintre următoarele caracteristici: obezitate centrală, niveluri crescute ale trigliceridelor serice (TG), lipoproteine serice scăzute cu densitate ridicată (HDL), niveluri de colesterol, hipertensiune și niveluri ridicate de glicemie la jeun.

Cardiomiopatia asociată cu obezitatea se caracterizează prin hipertrofie ventriculară stângă și disfuncție diastolică. Expunerea prelungită la obezitate duce la agravarea funcției cardiace și a unei mase ventriculare mai mari, în timp ce se pot dezvolta și dilatarea atrială stângă și disfuncția sistolică.

Obezitatea crește, de asemenea, riscul de fibrilație atrială. Pacienții obezi au de 3,5 ori mai multe șanse de hipertensiune, în timp ce 60-70% din hipertensiune la adulți poate fi atribuită adipozității”, explică medicul chirurg Mihai Ionescu.

Sistemul respirator

“Obezitatea severă poate fi asociată sindromului obezitate-hipoventilație și cu apnee obstructivă de somn. Există o relație puternică, independentă și pozitivă cu astmul, posibil datorită impactului țesutului adipos pe peretele toracic cauzând o boală pulmonară restrictivă, dar și obezitatea fiind asociată cu o stare inflamatorie cronică. Testele funcției pulmonare ale pacienților obezi prezintă adesea un volum de rezervă expirator afectat”, adaugă medicul Mihai Ionescu.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 22/11/2021